Életrajzok: Bernd Schuster II.

Leverkusen - Németország újra felfedezi
Három szezon erejéig a Bayer Leverkusent erősítette, de semmilyen jelentős trófeát nem sikerült nyernie a klubbal. Teljesítményét azonban jól tükrözi, hogy országszerte rengetegen látták volna szívesen az amerikai VB-re utazó csapatban. 1994-ben az ARD TV-csatorna Év gólja szavazásán megszerezte az első három helyet találataival. 1996 elején nézeteltérése támadt Ribbeck edzővel, így elhagyta a Leverkusent, először a holland Vitesse Arnheimnél tréningezett, majd az Egyesült Államokban a San José Clash-nél játszott néhány barátságos meccset.

A német válogatottban
A válogatottbeli karrierjét értelemszerűen nem úgy tervezte, ahogy az végül alakult, de a játékosokkal, edzőkkel, a szurkolókkal való problémái miatt nem történhettek a dolgok másként. Dietrich Weise ajánlotta be az U18-as válogatottba, ahol tíz meccsen lépett pályára és két gólt szerzett. Hamarosan meghívták a 21 éven aluliak közé, de ott csak egy mérkőzésen szerepelt. 1979-ben azonban már a felnőtt keretnél számítottak rá, mégpedig azért, mert a '74-ben VB-t nyerő korosztály már kiöregedett, nem valószínű, hogy képesek lettek volna EB-t nyerni, a fiatalok pedig pont készen álltak a feladatra. Vogts és Derwall javaslatára került a nagyválogatottba. Matthäus, Immel, Junghans és Schuster került fel akkor a csapathoz. Az első meccset Dublinban játszották Írország ellen, a fiatal Schuster levette a pályáról az Arsenal sztárját, Brady-t.

Az 1980-as EB-re már mindenki kíváncsi volt az új német csapatra. A sérült Bonhof helyére Schuster volt az egyik lehetséges alternatíva. Az első meccsen csak a cserepadon kapott helyet, Hollandia ellen azonban már ő játszott a bizonytalan Cullmann helyett és három gólpasszal járult hozzá a 3-2-es győzelemhez. Ez volt a nagy áttörés, egész Európa felfigyelt rá. Görögország ellen nem játszott, a németeknek pedig a 0-0-s döntetlen is elég volt a csoportgyőzelemhez.

A döntőt Hrubesch két góljával nyerte NSZK válogatottja, Rummenigge volt a csapat legnagyobb sztárja, az újságok mégis Bernd Schusterrel foglalkoztak a legtöbbet. Szinte a létező összes pozitív jelzővel felruházták, amit futballista kaphat: gyors, elegáns, érett, energikus és még mindig csak húsz éves!

A problémák viszont már ekkor kezdődtek: Breitnert és Rummeniggét diktatórikus személynek tartotta, velük hamar megromlott a kapcsolata. Majd gyomorrontásra hivatkozva lemondta a részvételt az egyik mérkőzésről. Derwall ezt kifogásként értelmezte és a következő néhány találkozóra nem hívta. Néhány hónappal később a német szövetségi kapitány egy UNICEF által rendezett gálameccsen látta játszani az FC Barcelona színeiben, a Nou Campban. Úgy látta, mégiscsak Schuster lesz a nyerőembere, most azonban Stielike és néhányan a többiek közül a tréner módszereit kifogásolták, szinte minden válogatott meccs ellenséges hangulatban zajlott.

Schuster jól játszott, gólokat is szerzett, nyilván nem is ezzel volt a probléma soha. Az újabb gond azután jött, hogy Brazília ellen kellett volna pályára lépnie egy barátságos meccsen, de az FC Barcelona ebbe nem egyezett bele. Bernd úgy döntött, csak egy félidőt játszik, mert a Barça a két nappal későbbi, Real Madrid elleni rangadóra készült. A meccs után a hotelben megnéztek a feleségével (aki ekkor már terhes volt) egy futballmérkőzést, úgy tervezte, hogy másnap korán reggel utazik vissza Barcelonába. Természetesen Derwall ismét begurult, Schuster feleségét hibáztatta.

1981 decemberétől a már említett súlyos sérülése miatt hat hónapig nem játszhatott, így lemaradt a VB-ről. Derwall úgy vélte, Schuster nélkül is képesek megnyerni a VB-t, azonban az olasz válogatott keresztülhúzta számításait. Jóbarátja, a kapus Schumacher próbálta kibékíteni Schustert Breitnerrel és Derwall-lal, de mindhiába.

Az évek teltek, az NSZK leszerepelt a '84-es EB-n, az új szövetségi kapitány pedig Franz Beckenbauer lett, akinél Schuster nem volt egyéb, mint egy átlagos játékos. Annak ellenére, hogy az Aranylabda-szavazáson harmadik lett, nem hívta a mexikói VB-re sem. A döntőt el is bukták a nyugat-németek, csakúgy, mint a hazai rendezésű EB-t, Olaszországban azonban sikerült csúcsra jutni, 10 évvel az EB-győzelem után. Mivel Schustert nem lehetett számításba venni a válogatottnál, a német drukkereket meg nem nagyon érdekelték a Barcelonával és a Real Madriddal átélt sikerei, már-már elfelejtették, a '92-es EB előtt megsérült Matthäus helyére mégis sokakban az ő neve merült fel. Schusternek azonban az Atlético Madriddal fontos Spanyol Kupa-meccset kellett játszania, Vogts pedig hosszas gondolkodás után végül nem jelölte az EB-keretbe. Történelmi tény, hogy nagy meglepetésre Dánia nyerte a tornát Németország ellen...

Az amerikai VB idején már a Bayer Leverkusen játékosa volt, a német drukkerek mostmár nap mint nap láthatták a Szőke Angyalt. Általános vélemény volt, hogy méltatlanul elfelejtették ezt a játékost, közben Vogts eldöntötte, hogy legfeljebb akkor viszi Schustert a VB-re, ha már valami nagyon nagy baj lesz a középpályássorában. A címvédő Németországnak a negyeddöntő jelentette a végállomást... Bernd a SAT1 TV szakkommentátoraként volt részese az eseményeknek. Az idő távlatából leszögezhetjük: nem mindennapi képességekkel rendelkező játékost hagytak a németek kihasználatlanul...

Visszavonulása
1996 nyarán a kaliforniai San José Clash gárdája meghívta ázsiai turnéjára. Már egy évvel korábban is érdeklődtek Schuster iránt, de szerződést nem írtak alá. Két hét alatt három mérkőzésen lépett pályára. A csapatnak szüksége volt kapusra is, Berd pedig korábbi Atéticós csapattársát, Abel Resinót hívta, aki 1991-ben több, mint 1000 percen keresztül nem kapott gólt. Végül egyikük sem szerződött Amerikába, noha mindketten jó teljesítményt nyújtottak.

A klub vezetősége később azt közölte, hogy valójában nem is akarták szerződtetni Schustert, ami az ázsiai meccsek tükrében eléggé valószínűtlen. Az amerikai szövetség azonban egyéb problémákra hivatkozott, Bernd állítása is ezt támasztja alá, miszerint a Leverkusen menedzserén, Rainer Calmund-on akadt meg az üzlet.

Decemberben aztán Mexikóba szerződött a Pumas UNAM gárdájához. 37 éves volt már ekkor, de még érzett magábban annyi energiát, hogy az élvonalban tudjon futballozni. Nameg nehezére esett volna hirtelen abbahagyni azt, amivel gyerekkora óta foglalkozik. Természetesen a sebessége már nem volt a régi, de a technikát, játékintelligenciát nem lehet elveszteni. "Soha nem gondolkodtam az életkoromon, az egyetlen dolog, ami számít, hogy imádok játszani, úgy gondolom, hogy hasznára lehetek az UNAM-nak, ezért vagyok itt." 

A családot Európában hagyta, még nem akarta abbahagyni a játékot, kipróbálta volna magát az MLS-ben is. A pumáknál Lucho Flores volt az edzője, aki egy évvel fiatalabb volt nála. Nagyon örült az érkezésének, de felhívta a figyelmét, hogy ő is ugyanolyan játékos, mint a többiek, a mexikói futballhoz hozzá kell szoknia. A csapat átlagéletkora egyébként nagyon alacsony volt, igazi utánpótlásneveldének számít Mexikóban. A szurkolók nem is nagyon örültek, hogy öt idősebb sztárt szerződtetett a klub egy év alatt, de az idő meggyőzte őket, hogy a döntés helyesnek bizonyult.

Edzőként
Schuster még az Atlético Madridos korszakában döntötte el, hogy edző lesz. Rájött, hogy képtelen elszakadni a futballstadionok légkörétől. Ráadásul edzőként meg van a lehetősége, hogy begyűjtse azokat a trófeákat, amelyeket játékosként nem sikerült. A Bayer Leverkusen játékosaként járt először edzőképzőbe, a mexikói éve alatt nem járt tanfolyamra, 1997-től viszont Kölnben folytatott tanulmányokat. A Fortuna Köln elnöke, Jean Löring tudomást szerzett erről, úgy vélte, egy győztes típusú személy, aki ráadásul egykori sztárjátékos, sokat segíthet a csapatán. Bernd a Német Labdarúgó Szövetség (DFB) különengedélyével megkezdhette edzői karrierjét a Fortuna Köln kispadján a Bundesliga 2-ben, mielőtt tanulmányait befejezte volna. 1997 novemberében kapta meg a licencet.

Egy évig egykori csapata, az 1. FC Köln vezetőedzője is volt - szintén a Bundesliga 2-ben -, de mivel nem sikerült kiharcolni a feljutást, a szezon befejeztével távozott. 2000-ben kis híján a skót Dundee FC edzője lett, de végül nem alkalmazták. 2001-ben a szerény anyagi lehetőségekkel bíró spanyol másodosztályú Xerez CD szerződtette, ahol a klub történetének két legjobb idényét produkálta a csapat, feljutni azonban nem sikerült. Két pont hiányzott hozzá mindösszesen... Mivel nem kapott jó ajánlatot Spanyolországból, elfogadta a Shakhtar Donyeck ajánlatát. Az ukrán csapat rekordot állított fel az egymás utáni győzelmeket tekintve, de a bajnokságot nem sikerült megnyerni, a Bajnokok Ligája selejtezőjében pedig alulmaradtak a Lokomotív Moszkva ellenében. Egy héttel az Ukrán Kupa döntője előtt menesztették, amelyet a csapat végül megnyert.

2004-ben a kisebbik valenciai csapat, a Levante szerződtette, immáron a spanyol első osztályban bizonyíthatott. Mesés kezdés után azonban erősen visszaesett a gárda. Öt fordulóval a vége előtt még hét pont előnye volt a csapatnak a legjobb kieső helyhez képest - ekkor menesztették Schustert -, a Levante pedig képtelen volt nyerni a hátralévő fordulókban és kiesett.

2005-ben aláírt a Getafe együtteséhez, amellyel a klub fennállása legjobb eredményét érte el a ligában. A 2006/2007-es spanyol kupa kiírásában 5-2-es idegenbeli vereség után 4-0-s hazai győzelem után búcsúztatták egykori klubját, a Barcelonát. Schuster stabil középcsapattá érlelte a Getafét, fiatal játékosokat is beépítve. A madridi döntőt elbukta a kiscsapat a Sevilla ellenében, de így is indulási jogot szereztek a 2007/2008-as UEFA-kupában.

Ott azonban már Schuster nélkül kell vitézkedniük, hiszen a német szakember 2007. július 9-én aláírt a Real Madridhoz. A csapat menedzsereként nagyszerűen rajtolt a Királyiakkal, egyenesen a dobogó legfelső fokáig repítette őket. Schuster visszahozta a támadófocit a Bernabéuba. A nagyszerű menetelést egy bajnoki arannyal koronázták meg, hét ponttal megelőzve az ősi rivális FC Barcelonát.

2008 májusában a német szakember úgy vezette bajnoki címre a csapatot, hogy a liga történetében ők érték el a legmagasabb pontszámot (85), továbbá bezsebelték a Spanyol Szuperkupát is. Hiába a sikeres szezon, Schuster nem egyszer zördült össze a média képviselőivel. Többször is megtagadta a válaszadást, vagy éppen ellentmondásos és szarkasztikus kijelentéseket tett a sajtótájékoztatókon. 

Egy Sevilla elleni 4-3-as vereség után mondott le vezetőedzői pozíciójáról. Nyilvánosan kritizálta csapatát, kijelentette, hogy képtelenek megverni a Barcelonát (ekkor Pep Guardiola a katalán csapat edzője). Helyét Juande Ramos vette át.

Madridi távozása után 2010 júniuásban a Besiktas csapatával szerződött le két évre. Első intézkedésként leigazolta Quaresmat, Hilbertet, és korábbi madridi játékosát, Gutit. Később további három portugállal erősítette meg csapatát: érkezett Simao Sabrosa, Hugo Almeida és Manuel Fernandes. Schuster 2011. március 15-én lemondott a török csapat éléről a rossz eredmények, valamin a média képviselőivel folytatott gyakori összecsapásai miatt. Nem egyszer bírálta őt a török média a meggondolatlan, túságosan támadó szellemű játékstílusa miatt.

2013 júniusában visszatért Spanyolországba, a Málaga vezetőedzője lett, azonban itt sem töltött sok időt, májusban a gyenge szereplés miatt a vezetőség menesztette állásából.

Érdekességek. Tudtad-e...
...hogy soha nem rendeztek neki búcsúmeccset?
- Ő viszont pályára lépett többek között olyan játékosokén, mint Camacho, Klinsmann, Quini és Dirceu, két UNICEF jótékonysági mérkőzésen (1982, 1996), valamint egy drogellenes kampány keretében rendezett gálameccsen (1994).

...hogy Ivan de la Pena, Raul González, Julen Guerrero, Guillermo Amor, Max Heidenreich,... miben közös?
- Valamennyiüknek Bernd Schuster volt a példaképe gyerekkorában!

...hogy gyerekkorában volt egy másik beceneve is?
- A Szőke Angyalról már esett szó, a másik beceneve a "Hubbie" (Kis Hurrikán) volt.

...hogy Bernd soha nem játszott világbajnokságon?
- Az 1978-as VB-n még csak 18 éves volt és az U18-as csapat tagja. Az 1982-es Spanyolországi VB-n súlyos térdsérüléssel bajlódott. 1983-ban lemondta a válogatottságot. Az 1986-os mexikói mundiálon annak ellenére sem vett részt, hogy gyerekkori példaképe, Beckenbauer volt a szövetségi kapitány. 1990-ben inkább a vakációt választotta. 1994-ben a fél ország és Berti Vogts is szívesen látta volna a válogatottban, de a németek erős középpályássorral rendelkeztek, végül Vogts nem küldött neki meghívót.

...hogy Bernd egy igazi kapitány?
- 1985-ben ő volt a Barcelona csapatkapitánya, de hajózásból is van engedélye, 1992 óta rendszeresen vezet yachtokat.

...hogy nem szeret repülni?
- Bár beceneve a "Szőke Angyal", tény, hogy a repülést ennek ellenére nem szereti. Amikor 1980-ban aláírt az FC Barcelonához, inkább egy teljes napig vezetett Kölntől Barcelonáig. Néha kénytelen repülőre ülni, de nem rajong érte...

...hogy az FC Barcelona megtiltotta neki, hogy személyi edzőt alkalmazzon otthon is?
- 1981-ben történt. A legjobb formáját akarta hozni a Barcelona és a válogatott meccsein, mert nem érezte magát eléggé felkészültnek fizikailag. A klub vezetősége azonban megtiltotta neki, mondván: rossz fényt vet a klubra.

...hogy szülővárosában nem Bernd az igazi példakép?
- Sok hírességhez hasonlóan ő is szülővárosától távol érte el legnagyobb sikereit. Augsburgban Helmut Haeller, a '60-as évek legendás játékosa örvend nagyobb népszerűségnek, aki megfordult a Juventusban is. Volt olyan alkalom, hogy Schustert "áruló", "nem ismerünk" stb. feliratú transzparensekkel fogadták az Augsburg-i Rosenau stadion előtt. Tehát nem ő a legkedveltebb sportoló a városban, de mindenképpen ő a leghíresebb.

...hogy Bernd nem ápol jó viszonyt gyerekkori példaképével?
- Mindenki vágyik arra, hogy jobban megismerhesse példaképét. Nos, Schuster és Beckenbauer mégsem lettek jóbarátok...

...hogy Barcelonai házát még mindig nem adta el?
- Annak ellenére, hogy a Real Madridot, az Atlético Madridot és a Bundesligát is megjárta és építtetett házat a Rajna mentén is, korábbi Fontpineda-i házának még mindig ő a tulajdonosa.

...hogy Schuster nagyon jól zongorázik?
- A Barcelonában töltött évek alatt tanult meg, a klasszikus zene iránti rajongásából kifolyólag. Gyerekeire is átragadt az igényes zene iránti imádat.

...hogy végül születendő lánya miatt vonult vissza a válogatottságtól?
- 1983-ban nem fogadta el a válogatott meghívót Albánia ellen, akkor született ugyanis lánya, Sarah (Barcelonában) és mellette akart lenni. Ez óriási botrányt váltott ki a németeknél, ez volt az utolsó csepp a pohárban, ami miatt később véglegesen lemondta a válogatottságot.

Schuster számokban
Teljes név: Bernd Schuster
Becenév: Szőke Angyal
Édesapja: Dietrich (2000 januárjában hunyt el)
Édesanyja: Gisella
Születési idő/hely: 1959. december 22./Augsburg (Bajorország) NSZK
Húga: Claudia (10 évvel idősebb nála)
Családi állapot: nős (1979 óta). Felesége Gaby, gyermekei: Benjamin, David, Sarah és Rebecca.
Végzettsége: vízvezeték-szerelő
Hobbi: Családdal lenni, lovaglás, jégkorong, állatok, tenisz, golf, olvasás, vitorlázás
Kedvenc étele: német konyha, a spanyol Paella és a katalán Butifarra
Márkák, amelyek népszerűsítésében részt vett: Adidas (1978-1987, 1989-2006), Kelme (1987-1989), Coca-Cola (2002), Estrella Damm (2003), Ford (1982), Renault (2001)
Család otthona: Kürten (Köln közelében).
Mezszám: 8
Cipőméret: 46 (európai méret)
Magasság: 183 cm

Válogatottság (23 éves koráig):
21-szeres felnőtt-válogatott
1-szeres U21-es válogatott
10-szeres U18-as válogatott

Klubjai játékosként (1971-től 1997-ig):
SV Hammerschmiede Augsburg (1971-1976)
1. FC Augsburg (1976-1978)
1. FC Köln (1978-1980)
FC Barcelona (1980-1988)
Real Madrid (1988-1990)
Atlético Madrid (1990-1992)
TSV Bayer 04 Leverkusen (1993-1996)
Universidad N. Autonoma de Mexico (1997)

Klubjai edzőként: (1997-től)
SC Fortuna Köln (Bundesliga 2) (1997-1998)
1. FC Köln (Bundesliga 2) (1998-1999)
Xerez CD (Segunda División) (2001-2003)
Shakhtar Donyeck (2003-2004)
Levante UD (2004-2005)
Getafe CF (2005-2007)
Real Madrid (2007-2008. december)
Besiktas (2010-2011. március 15.)
Málaga (2013-2014)

Eredményei
Játékosként:
- Európa-bajnok (1980)
- Spanyol bajnok (1985: FC Barcelona; 1989, 1990: Real Madrid)
- Spanyol Kupa-győztes (1981, 1983, 1988: FC Barcelona; 1989: Real Madrid; 1991, 1992: Atlético Madrid)
- Spanyol Ligakupa-gőztes (1983, 1986: FC Barcelona)
- Spanyol Szuperkupa-győztes (1984: FC Barcelona; 1990: Real Madrid)
- KEK-győztes (1982: FC Barcelona)
- Ezüstlbadás (1980)
- Bronzlabdás (1981, 1985)
- Hallen-Masters Bundesliga (1994: Bayer Leverkusen)

Edzőként:
- Spanyol Kupadöntős (2007: Getafe)
- Spanyol bajnok (2008: Real Madrid)
- Spanyol Szuperkupa-győztes (2008: Real Madrid)

Utoljára frissítve: 2018. március 1.

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek

Rodrygo triplázott