Életrajzok: Emmanuel Adebayor

Emmanuel Adebayor (született 1984. február 26.) nigériai származású togói labdarúgó, aki jelenleg a Istanbul Basaksehir játékosa. 
 
A Lomé-ban született játékos fiatalkora nagyrészét Togo-ban töltötte, ahol játszott a Sporting Club de Lomé-ban. Itt fedezték fel a Metz megfigyelői, akik 1999-ben magukhoz csábították és a Ligue 1-ben 2001 november 17-én debütált is a Sochaux ellen. 2003 nyarán csatlakozott az AS Monaco csapatához. A 2004-es Bajnokok Ligája döntőig kilencszer kapott lehetőséget a bizonyításra, a döntőben azonban a cserepadon nézte végig a mérkőzést, ahogy alul maradnak a Porto ellen. Érdekesség hogy akkoriban Fernando Morientest egykori Real Madrid játékost kellett volna kiszorítani a kezdőcsapatból. 
 
Arsenal 
2006. janiár 13-án az Arsenal bejelentette, hogy szerződtette 3 millió fontért Adebayort. A "Baby Kanu" becenevet rögtön meg is kapta, mivel hasonlította az egykori Ágyús játékoshoz Nwankwo Kanuhoz. Február 4-én a Birmingham City ellen debütált is a Premier Leaguéban és 21 perc játék után meg is szerezte első gólját. Az Arsenal ebben az évben eljutott a Bajnokok Ligája döntőjébe, ahol a Barcelona ellen léptek pályára, igaz Adebayor nélkül, mivel szerepelt a Monaco színeiben is ebben a sorozatban. 
 
Manchester City
2009 júliuságban Adebayor 25 millió fontért cserébe váéltott klubbot és egy ötéves szerződést írt alá. Hazai pályán debütált a Wolverhampton ellen, és 17 perc után máris gólt szerzett új csapatában is. Az első visszatérése az Arsenal ellen egy 4-2-es győzelemmel zárult, ahol ő is betalált és az Arsenal szurkoló tábor előtt ünnepelte gólját, ami óriási botrányt kavart. Később persze bocsánatot kért, de elmondása szerint az Arsenal kihasználta. 2011-ben Mancini irányítása alatt Dzeko, Balotelli, Tévez támadó hármas kapta meg a bizalmat, így Bellamy és Adebayor távozásra kényszerültek. 
 
Real Madrid
2011 január 25-én a szezon hátralevő részére kölcsönben a Real Madrid csapatához igazolt. Első gólját a spanyol kupában a Sevilla elleni elődöntőben szerezte meg. A következő hétvégén a bajnokságban is betalált a Real Sociedad ellen, ismét a Santiago Bernbéuban. 14 mérkőzésen lépett pályára habfehér mezben, ez idő alatt ötször tudott eredményes lenni. A szezon végeztél visszatért a Manchester City csapatához.
 
Tottenham
2011 augusztusában egy éves kölcsönszerződést írt alá a Tottenham csapatával. Szeptember 10-én debütált is a Wolverhampton ellen. A szezon végeztével ő lett a Tottenham legeredményesebb gólövője 18 gólt szerzett 17 mérkőzés alatt. 2012 augusztusában le is ültek a felek tárgyalni és végül 5 millió fontért cserébe végleg a Spurs játékosa lett. 2015-ben Pochettino kijelentette, hogy nem számol az akkor 31 éves támadóval és nem is nevezte a csapatba. A felek közös megegyezéssel felbontották a szerződést.
 
Crytal Palace
2016 januárjában csatlakozott a Crytal Palace csapatához a szezon végéig. Egyetlen gólt szerzett február 13-án a Watford ellen. 2016 nyarán egyik fél sem akarta folytatni a közös munkát, így ismét szabadon igazolhatóvá vált Adebayor. 
 
Istanbul Basaksehir
2017. január 31-én Adebayor 2018. júniusáig szóló szerződést írt alá a török csapattal. A szezon hátralevő részében 11 bajnokin hatszor volt eredményes, köztük egy mesterhármas a Galatasaray ellen. 2017. novemberében ismét egy mesterhármast tudott szerezni a Galatasaray ellen. 
 
A válogatottban
Adebayor játszhatott volna a Nigériai válogatottban is, de úgy döntött Togó válogatottját képviseli. Segített Togónak a 2006-os Nemzetek Afrikai Kupáján való kijutásra is, ahol 11 gólt ért el a selejtezők során. 2009. február 10-én az Afrikai Labdaúgó Szövetség Adebayort választotta 2008 legjobb afrikai labdarúgójának. Olyan neveket győzött le mint az Egyiptomi Mohamed Aboutrika és a Ghánai Michael Essien. Ez volt az első alkalom, hogy egy Togói játékos ilyen elsimerésben részesült. Togó kijutott a 2006-os Németországi világbajnokságra is, ahol igaz csoportutolsók lettek, de így is emelt fővel távozhattak. 2010. január 8-án megtámadták a Togói csapatbuszt, amint épp az Afrikai kupára tartottak. A merényletben három ember, az angolai sofőr mellett a togóiak másodedzője és sajtószóvivője életét vesztette, nyolcan pedig megsebesültek. A Togói válogatott visszalalépett a tornáról. Adebayor következésképpen 2010. április 12-én bejelentette, hogy visszavonul a válogatottól. 
 
Érdekesség
- A PFA év játékosa díjat ebben az évben Cristiano ROnaldo nyerte. A portugál sztár azonban Adebayorra szavazott.
- Adebayor 4 éves koráig nem járt. Édesanyja elvitte több helyre is, de sehol nem jártak sikerrel. "Egy gyülekezetben szálltunk meg, ahol is egy vasárnap reggel kilenc tíz óra magasságában gyerekeket hallottam játszani. Valaki berúgott egy labdát a templomba és az első, aki felpattant én voltam, mert megakartam szerezni a labdát."
- Minden reggel és alvás előtt imádkozik, számára semmi sem fontosabb, mint Isten.
- Nagyszerű élményei vannak pályafutása során, viszont a legnagyobb hibájának azt tartja, hogy a Crytal Palace csapatához szerződött.
 
Sikerei
AS Monaco: Bajnokok Ligája ezüstérmes: 2004
Arsenal: Ezüstérmes, Angol ligakupa: 2006–07, Bajnokok Ligája: 2005–06
Real Madrid: Király-kupa győztes: 2010–2011
 
Egyénileg
A hónap gólja: 1 – 2007–08, szeptember
A szezon gólja: 1 – 2007–08
PFA Év csapata tagja: 2007–08
Az év afrikai labdarúgója-díj: 2008
 
Frissítve: 2018- február 26.
 

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek