Életrajzok : Fernando Gago

Dinamikus, minőségi labdarúgó, remekül fedezi a labdát. Játékstílusa, felfogása alapján gyakran hasonlítják Guardiolához vagy Fernando Redondóhoz, de a támadásokból jobban kiveszi a részét az argentín

 

példaképnél. Kiválóan képes olvasni a játékot, mentálisan mindig fel tud nőni egy mérkőzés súlyához. És olimpiai bajnok! A Real Madridba érkezésekor Redondo, Jorge Valdano és Vicente del Bosque is elismerően méltatta. Maradona szerint soha nem lenne szabad kihagyni az argentín válogatottból. Márpedig ha Maradona mond valamit...

Fernando Rubén Gago 1986. április 10-én született Ciudadelában (Buenos Aires). Egy nem éppen gazdag klubban, a Parque színeiben kezdett futballozni. Ott, ahol Redondo és Esteban Cambiasso, korábbi Real Madrid-játékosok is nevelkedtek. 

Mint általában az argentín játékosoknak, neki is van beceneve. Az "El Pintita" (Szépfiú) elnevezést akkor kapta, amikor Ramón Maddoni leszidta őt egy edzésen a hajviselete miatt. Mintha Redondónak is lett volna problémája hosszú haja miatt... 

Első komolyabb eredményét a finnországi U17-es világbajnokságon érte el, Kolumbia ellen büntetőkkel nyert az argentín válogatott és szerezte meg a bronzérmet. 

A Boca Juniors korosztályos csapataihoz került, első profi mérkőzését pedig 2004. december 5-én játszotta a Quilmes ellen (1-0). Fiatal kora ellenére hamar meghatározó tagja lett a Boca középpályájának. Nem meglepő, hogy 2005-ben bekerült az U20-as VB-re utazó keretbe, amely aranyéremmel tért haza Hollandiából. A sárga-kékek egymás után menyerték az aperturát és a clausurát, majd a Dél-Amerikai Szuperkupát is a Sao Paulo ellen. 2006. december 13-án azonban az Estudiantes 2-1 arányban legyőzte a fővárosiakat, így az újabb apertura-győzelem elmaradt. 

Képességeire eközben felfigyelt a két spanyol óriásklub, az FC Barcelona és a Real Madrid is. Utóbbinak sikerült végül leszerződtetnie, bár az első ajánlatot (10 millió euro) Mauricio Macri, a Boca elnöke azonnal visszadobta. 

November 15-én Ramón Calderón elnök megegyezett Fernando Gagóval és honfitársával, Gonzalo Higuaínnal, ezzel egy új csapatépítési stratégia vette kezdetét. Az idősödő sztárokat fokozatosan cserélni le fiatal tehetségekre. Bár Gago neve szóbakerült az AC Milannál is, Ariedo Braida, az olaszok átigazolásokért felelős szakembere kénytelen volt tudomásul venni, hogy ők (Gago és Higuaín) csak a Real Madridban akarnak játszani. Gago szerződését hivatalosan december 19-én írták alá, 20,4 millió euróért került a királyi gárdához. Év végén az El País szavazásán 50 voksot gyűjtve a harmadik legjobb dél-amerikai játékossá választották. 

2007. január 7-én debütált a spanyol bajnokságban, a csapat azonban a Deportivo ellen 2-0 arányban kikapott a Riazorban, Gago pedig egyáltalán nem játszott kiemelkedően. Capello le is cserélte. Egy héttel később a Zaragoza ellen már jelentős javulást tapasztalhattunk teljesítményében. A legemlékezetesebb azonban kétség kívül a Recreativo elleni mérkőzés. Május 20-án úgy tűnt, a Barcelona visszaveszi a vezető helyet a Real Madridtól, amikor az utolsó percben 2-2-re állt a mérkőzés a Nuevo Colombinóban. Ekkor Gago zseniálisan passzolt Roberto Carloshoz a tizenhatos vonaláról, a brazil balhátvéd pedig belőtte a csapat harmadik gólját. A bajnokságból még hátravolt ekkor három döntő jelentőségű mérkőzés. Azóta tudjuk: a Real Madrid pontegyenlőséggel bajnok lett és ilyen apróságnak tűnő momentumok döntöttek. 

Nyáron az argentín válogatottba is meghívták, amellyel a döntőig jutott a Copa Américán Venezuelában. A 2007/2008-as bajnokságban megszilárdította helyét a középpályán és egyre inkább igazolja tehetségét. Mahamadou Diarrával egészséges versenyt folytatnak a kezdőcsapatba kerülésért, de ha a helyzet úgy kívánja, együtt teszik hatékonnyá a középpályás védekezést. Május 4-én az Osasuna ellen a Real Madrid harmincegyedik bajnoki címét ünnepelhette, Gagóval a kezdőben. Sergio Batista, az argentín olimpiai válogatott szövetségi kapitánya meg is hívta csapatába, amely megvédte Athénban megszerzett aranyérmét. A szenvedő fél ezúttal Nigéria. Gago valamennyi mérkőzésen végig a pályán volt. A győztes csapat tagja Ezequiel Garay is. 

Gago számára nemcsak a futball létezik, az irodalomnak és a művészeteknek is nagy rajongója. Amikor Spanyolországba érkezett, első útja a Prado múzeumba vezetett. 

Fernando Gago számokban
Teljes név: Fernando Rubén Gago 
Becenév: Pintita, Fer 
Születési idő/hely: 1986. április 10./Ciudadela 
Magasság: 178 cm 
Mezszám: 8 
Posztja: védekező középpályás 
Állampolgárság: argentín-olasz 
Szerződés lejárta: 2013. június 

Klubjai: 
- Parque 
- Boca Juniors (2004-2006) 
- Real Madrid (2006- ) 

Eredményei
- spanyol bajnok (2007, 2008) 
- Spanyol Szuperkupa-győztes (2008) 
- Copa Sudamericana-győztes (2005) 
- Dél-Amerikai Szuperkupa-győztes (2005, 2006) 
- argentín clausura-győztes (2006) 
- argentín apertura-győztes (2005) 

- olimpiai bajnok (2008) 
- U20-as világbajnok (2005) 
- U17-es VB-bronzérmes (2003) 

Módosítva: 2008. augusztus 25.

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek

Rodrygo triplázott