Életrajzok: Jorge Valdano

Munkába vetett hite, és annak jutalma, a diadal végigkísérte Jorge Valdano-t egész sportpályafutása során. Különösebb visszhang nélkül érkezett Spanyolországba, de példaértékű bizalommal és a győzelem reményével. Tudta, hogy csak egy célja lehet: győzni! A Real Madrid játékosaként világbajnok lett. Később edzőként, illetve egyéb tisztségeket betöltve a Bernabéu-ban maradt. Annál az egyesületnél, amely a legközelebb állt hozzá. A világ labdarúgásának egyik legegyedibb figurája. Nemcsak világbajnok játékos, sikeres edző, de újságíró, szakíró is. Eredetileg balszélső volt, de a híres argentín edző, Carlos Bilardo hatására a középpálya és a csatársor között ingázó összekötőként játszott a továbbiakban.

Jorge Alberto Valdano Castellano 1955-ben született Las Parejasban, Santa Fé tartományban. Mint majdnem minden argentin gyerek, ő is világhírű futballista szeretett volna lenni. Már egész fiatal korában szülővárosának utcáin rúgta a bőrt, de csak tizenöt évesen kezdett el komolyabban foglakozni a labdarúgással. A sportág iránti rajongása folyamatosan vált a mesterségévé. 

Ifjúsági világbajnok
Csak tizenhat évesen csatlakozott egy nevesebb klubhoz, a Rosario-i Newells Old Boys-hoz, ahol két évig volt korosztályos csapatok játékosa. Teljesítményével számos alkalommal beverekedte magát az argentin ifjúsági válogatottba, amellyel 1975-ben a franciaországi Toulonban világbajnoki címet szerzett. Tizennyolc évesen felkerült a nagycsapatba, ahol technikás és gólerős játékossá érett, ismertté vált, és európai csapatok kezdtek érdeklődni utána. Elsősorban Spanyolországból, amely akkoriban minden argentin játékos álma volt. A belpolitikai helyzet miatt el is hagyta Argentínát. 

Jorge Valdano, hogy karrierjét még fényesebbé tegye, a Real Madrid-ba szeretett volna szerződni, de ez azért még odébb volt... Az addigi pályafutása mindenesetre sokat sejtetett. Jorge végül az ötvenes évek dicsőséges madridi BEK-menetelésében is tevékenyen részt vevő José María Zárraga kezei alá került, aki akkor, 1975. májusában a másodosztályú Alavés-nél dolgozott. Valdano nem elbizakodottan, de magabiztosan vágott bele az új kalandokba. A 188 centis játékos négy idényen keresztül szerepelt a másodosztályban, ahol állandósította helyét a csapatban. 

Zaragoza: a kiugrás
Talán túl sok időt húzott le a második vonalban, de ez inkább csak előnyére vált. Számos évonalbeli együttes érdeklődött utána, de mind közül a legjobban a Zaragoza. Egyesek azt jósolták, hogy nem sok időt fog Zaragozában tölteni, ez csak egy állomás lesz csupán számára, ehhez képest hosszú ideig, öt évig volt a klub játékosa. Valdano meg is mutatta képességeit, így a liga legkeresettebb játékosainak egyike lett. Sokat mozgó játékos volt, mindkét lábbal remekül bánt a labdával, valamint a fejjátéka is hasznos volt. Ez nem kerülhette el a többi klub vezetőinek figyelmét, akik időnként komoly ajánlatokat tettek szolgálataiért. A Real Madrid is tárgyalni kezdett a Zaragozával a játékos átigazolásáról. Bár úgy tűnt, könnyű lesz megkötni a szerződést, de az argentin játékosnak kicsit várnia kellett, hogy a klub és az ő aláírása is rajta legyen a papíron. 

Real Madrid: a cél
Bár Valdano viszonylag "nagy összegért" szerződött Madridba, tudta, hogy mindig a maximumot kell nyújtania a mérkőzéseken. 1984. július 16-án csatlakozott a Real Madrid-hoz. Majdnem huszonkilenc évesen természetesen már kipróbált játékosnak számított Spanyolországban is és hazájában is, amely válogatottjával részt vett a spanyolországi világbajnokságon. Érkezése után hamar beilleszkedett a csapatba. Ezt két fontos tény is mutatja: az egyik, hogy nagyon jól megértették egymást az akkoriban feltűnő "Quinta del Buitre" nevű formációval (a "Keselyű ötöse": öt nagyszerű fiatal madridi játékos alkotta, akik akkoriban rutinos játékosok magabiztosságával uralták a pályát), és az eredmények is jöttek. A másik, ami némileg az elsőből is következik, hogy Ramon Mendoza elnökletével egy új nagycsapat formálódott, amely számos nagyszerű délutánt szerzett a madridista közönségnek. 

A hivatalos bemutatkozása mondjuk eléggé balszerencsésre sikeredett. Miután túl voltak egy eredményes előszezonon, az első ligameccse előtt a bemelegítésnél rögtön izomsérülést szenvedett. Így nem kerülhetett be a csapatba, sőt, a bajnokság első nyolc fordulóját ki kellett hagynia. Azonban miután felépült, vissza tudta szerezni helyét, mivel nem szeretett volna a padon ücsörögni. Az átalakulás évében Jorge Valdano kiemelkedő munkát végzett. A Real Madrid az ötödik helyet szerezte meg a bajnokságban, de indulhatott az UEFA-kupában. A jutalom pedig a Real Madrid számára hetedik európai kupa képében jelentkezett, Valdano-nak azonban ez volt az első. Még egy címet azonban begyűjtött abban az évben a Madriddal, a spanyol ligakupát úgy, hogy legyőzték a nagy riválisokat, az Atlético-t, és a Barcelonát is. 

Jorge Valdano: jó helyen, jó időben
A következő két szezon (1985-86 és 1986-87) volt Valdano számára a legdicsőségesebb madridi játékosként. Ismét összeállt egy olyan társaság, amelyben sok labdaművész szerepelt, de csapatként is nagyszerűen működtek: tapasztalat, tudás, fiatalság, gólérzékenység... többek között. Tapasztalt játékosok mellet, mint például Camacho, Juanito, Santillana és ide sorolnám Valdano-t is, a látványos focit játszók: Hugo Sánchez, Gordillo és Maceda, plusz a Keselyű ötöse. Az elkövetkező öt évben nem nagyon volt ellenfelük Spanyolországban. Sikeres és gazdag játékossá vált köszönhetően a bajnoki címeknek és különösen a két UEFA-kupa győzelemnek. 

Valdano 36 teljes mérkőzést játszott és 11-szer volt csere az 1985-86-os szezonban. Huszonöt gólt szerzett, ebből tizenhetet a bajnokságban, amelyben a góllövőlista második helyét érte el Hugo Sánchez mögött. A bajnokság végén Valdano a következőket mondta: "A bajnoki cím megszerzése életem egyik legnagyobb sportélménye. Ahhoz, hogy nagyot alkoss a fociban, jó helyen kell lenni jó időben. A mostani csapat tagjaival mi ugyanolyan szerencsések vagyunk." Az 1985-86-os idény minden bizonnyal felejthetetlen Valdano számára: a Real Madrid-dal megnyert trófeák mellett az argentin válogatottal világbajnok lett, még gólt is szerzett a németek elleni döntőben. 

Betegsége, visszavonulás
Az 1986-87-es szezonnak azzal a céllal vágott neki, hogy meg kell nyerni a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Kezdetben minden jól alakult, a csapat nyerte a meccseket. De amikor már minden jól ment volna, amikor a csapat vezette a bajnokságot, látványosan visszaesett a formája betegsége miatt. 

Valdano kihagyott néhány edzést, mivel a szokatlan visszaesés miatt a Klub orvosai megvizsgálták, és rájöttek a formahanyatlás okára: májgyulladás. 1987. március 1-jén játszotta utolsó meccsét a Creu Alta de Sabadell ellen madridi színekben. 

A kezelések hosszúra nyúltak, így Valdano számára a szezon véget ért, és ami a legrosszabb, játékospályafutása is. 1987. június 30-án járt le a szerződése, bajnoki címmel búcsúzott, fontos szerepe volt abban, hogy megnyerték. Bár a következő évadra még megpróbálkozott a visszatéréssel, de ez már nem volt lehetséges. Valdano madridi játékosévei véget értek... 

Tekintélyes edző
Edzői karrierje ugyanúgy kezdődött, mint játékoskarrierje. Edzőként is az ifjúsági csapatnál kezdte. Az 1988-89-es bajnokságban a Real Madrid B-t edzette. Aztán még két évet eltöltött itt, majd 1992. április 14-én Tenerifére került. A 31. fordulóban vette át a csapatot a szintén argentin Solari-tól. A tizenhatodik helyen álltak a táblázaton, a hátralévő hét meccsből viszont hármat megnyertek, hármat döntetlenre hoztak és mindössze egyet vesztettek el. Ez a tizenharmadik helyre vezette végül a gárdát. 

Amint lehetségessé vált, Valdano összerakott egy versenyképes csapatot Tenerifén, és a szerény anyagi helyzetben lévő sziget csapatát felemelte a "nagyok" közé. Az 1992-93-mas bajnokságban az ötödik helyre vezette őket, és óriási sikerként elkönyvelve indulhattak - történetük során először - az UEFA-kupában. 

Az 1994-95-ös évben Valdano már a Real Madrid-nál edzősködött. Elválaszthatatlan segítőivel (Angel Cappa, Angel Félix és Alberto Giráldez) azt a feladatot kapta, hogy győztes csapatot rakjon össze saját módszerei szerint, és hogy támadó felfogású legyen. Egy olyan együttest, amely ki tudja elégíteni a madridista közönséget. A vállalkozást siker koronázta. Jorge Valdano vezetésével néhány év szünet után megnyerték a bajnoki címet. 

2000-től 2004-ig Perez elnök első ciklusa alatt a Real Madrid sportigazgatója volt. 

Valdano számokban
Név: Jorge Alberto Valdano Castellano 
Születési idő/hely: 1955. október 4, Las Parejas (Santa Fé) Argentína 
1984. július 16-án csatlakozott a klubhoz, és 1987. június 30-án hagyta el a Real Madrid-ot (mint játékos). 

Klubjai: 
Newells Old Boys (argentín, 1973-75), Deportivo Alavés, Real Zaragoza, Real Madrid (1984-87) 

Eredményei: 
3-szoros spanyol bajnok (ebből 1 edzőként) 
2-szeres UEFA-kupa győztes 
1-szeres spanyol ligakupa-győztes 
1-szeres világbajnok 

Egyéb trófeái: 
1 Santiago Bernabéu-kupa 
1 Trofeo Colombino 
1 Ciudad de la Línea 
1 Ciudad de Barcelona 

Jorge Valdano 142-szer játszott a Real Madrid-ban, ebben benne vannak a hivatalos és a barátságos meccsek is. Tétmeccsen 56 gólt szerzett.

 

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek

Rodrygo triplázott