Életrajzok: Juan Cruz Sol Oria

A 70-es évek Real Madridjáról viszonylag kevés szó esett eddig honlapunkon. Bár ez az az évtized, amelyben nem nyert a klub nagy nemzetközi kupát, a hazai porondon természetesen tovább növelte trófeái számát. A Valencia - Real Madrid mérkőzés előtt következzen egy olyan játékos rövid életrajza, aki mindkét klubot erősítette a 70-es években.

 

Juan Cruz Sol Oria 1947. szeptember 13-án született a baszkföldi Elgóibarban, és a helyi csapatban kezdett el futballozni. Tizenöt évesen szerződött a Valenciába. Carlos Iturraspe felfedezettje, aki játékosként hosszú ideig szolgálta, később edzette is a Turia-partiakat. A tartományi ifjúsági válogatott összekötőjeként tűnt fel, posztja szinte meghatározhatatlan volt, mert bárhol is szerepelt, nagy területeket képes volt bejátszani és mindig jó teljesítményt nyújtott. Sabino Barinaga - akinek pályafutása szintén szorosan kapcsolódik a Real Madridhoz - edzősködése idején debütált a Valencia felnőtt csapatában az amerikai túrán. A következő három szezonban egy lábtörés miatt még nem válhatott alapemberré.

1970-től azonban már a válogatottban is övé volt a 2-es számú mez, köszönhetően annak, hogy Kubala László szövetségi kapitány rendre számításba vette. Minimális kihagyást leszámítva hét éven keresztül stabil csapattagnak számított, összesen huszonnyolc mérkőzésen szerepelt. Innentől többnyire a védelemben fordult elő, ám annak szinte bármely pontján. Védő létére látványos játékra volt képes, testi épségét nem kímélve ugrott fel fejelni. Talán voltak nála tehetségesebb játékosok is, de ha a labda hozzá került, tekintélyt parancsolóan bánt vele.

Valószínűleg ezen tulajdonságai miatt kapta a Hannibál becenevet. Első valenciai korszakának eredménye az 1971-es bajnoki cím és az 1967-es kupagyőzelem. Kevés gólt lőtt, ellenben annál veszélyesebben csapódtak a szögletei. Ilyenkor gyakran húzta az időt az ellentáborok legnagyobb bánatára, de a szidalmak leperegtek róla. A mezőnyjátékban viszont valóban úgy viselkedett, mint az ókori hódító.

Hibájaként talán az róható fel, hogy túl sokat reklamált, amivel viszont a játékvezetők ellenszenvét vívta ki. Ilyen volt például az 1971-es kupadöntő, amikor is egy jogtalanul lefújt leshelyzetről próbálta meggyőzni a bírót, aki leküldte őt a pályáról. 1975-ben Milan Miljanic volt az, aki a Real Madridhoz hívta. Új klubjában már jobban odafigyelt arra, hogy ezen rossz tulajdonságát minél kevesebbszer mutassa meg a pályán. Sokat gondolkodott a váltáson, de az eredmények mindenképpen őt igazolták, mivel három bajnoki címet nyert a Királyi Gárdával, szintén alapemberként. Karrierje csúcsára ért, bár játékában ezidőtájt inkább a biztonságot helyezte előtérbe.

Ki tudja, hogy meddig maradt volna még a Real Madridnál, ha nem jön egy komoly térdsérülés, amely mint később kiderült, nemcsak madridi karrierjének, hanem egész pályafutásának végét jelentette. Visszatért a Valenciába, de sem Di Stéfano, sem Pasieguito irányítása alatt nem tudta már visszanyerni helyét a kezdőcsapatban. Bár klubja még nyert közben egy KEK-et és egy Európai Szuperkupát, ő ezeken a mérkőzéseken már nem lépett pályára. Visszavonult anélkül, hogy bármilyen különösebb felhajtás övezte volna búcsúját.

Néhány évvel később a Valencia vezetőségi tagja lett és 2001-ben mondott le a Novelda-Valencia kupameccs után. 2006 szeptembere óta a Chelsea spanyolországi játékosmegfigyelője.

Sol számokban
Teljes név: Juan Cruz Sol Oria
Születési idő/hely: 1947. szeptember 13./Elgóibar
Magasság: 180 cm
Posztja: védő

Klubjai ifjúsági játékosként:
 - CD Elgóibar
 - Valencia

Klubjai felnőttként:
 - Valencia (1965–1975, 1979-1981)
 - Real Madrid (1975–1979)
 
A válogatottban:
 - spanyol U18 (1966; 6 mérkőzés)
 - spanyol U23 (1969-1970; 3 mérkőzés)
 - spanyol felnőtt válogatott (1970–1976, 28 mérkőzés, 1 gól)

Eredményei
 - spanyol bajnok (1971: Valencia; 1976, 1978, 1979: Real Madrid)
 - Copa del Rey-győztes (1967: Valencia)
 - KEK-győztes (1980: Valencia)
 - Európai Szuperkupa-győztes (1980: Valencia)

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek