Életrajzok: Prudencio Sánchez Hernández

Kis túlzással lassan már az is a régmúlthoz sorolandó, amikor utoljára a régmúlt valamelyik legendáját mutattam be Életrajzok című sorozatunkban. Az utókor számára kevésbé ismert Prudencio Sánchez Hernández neve, holott öt évet töltött el a Real Madrid csapatánál,

 

gólmutatói pedig egészen elképesztőek, még az adott kor viszonyait figyelembe véve is. Ma lenne 93 éves...

Közismertebb nevén "Pruden" 1916. december 1-jén született Babilafuente városában. Nyolc éves volt, amikor a család Salamancába költözött. A Los Salesianos iskolába került, ahol a többszáz gyerek rendszeresen játszott mérkőzéseket vegyes összeállításban. Spiccel szokatlan erővel volt képes meglőni a labdát, hamarosan rá is ragadt a "Punteras" (cipőorr), becenév.

Salamancában minden nyáron rendeztek különböző bajnokságokat. Prudent is egy ilyen eseményen fedezték fel. A Caídos városrész Nacional nevű csapatában rúgta a labdát, ekkor még csak tizennégy éves volt. Orvosi pályára szeretett volna lépni, de a spanyol polgárháború miatt már 1937 márciusában besorozták katonának, így vizsgáit nem tudta letenni. A 4-es számú ezredbe került, majd a 7-es orvosi csapat tagja lett, két hónappal később pedig a Banos de Montemayor katonai kórházba küldték.

Pályafutását az UD Salamanca együttesében kezdte, azidőtájt került az Espanyol látószögébe. José Moretón, az Espanyol - salamancai illetőségű - igazgatója egy jótékonysági mérkőzésre hívta, ahol azonban az katalánok 5-0-ra kikaptak az Atlético Aviacióntól. 

A háború után kis híján befejezte a futballt, ugyanis több más klubhoz hasonlóan a Salamanca is játékosok nélkül maradt, őt pedig várta az orvosi pálya. Végül egy Germán Herrero nevű úriember vette rá, hogy csatlakozzon az újjáépülő csapathoz. Ennek az ajánlatnak nem mondhatott ellent. Eleinte nem ment neki a játék, több poszton is próbálkozott, de az edzések hatására megtalálta góllövőcipőjét. Paulino, a klub titkára bejelentette, hogy az Atlético Aviación (mai nevén: Atlético Madrid) barátságos mérkőzést szeretne játszani a Salamancával, és egyértelműen Prudent figyelik.

Nem sokkal később az Atlético Vallecasban játszott barátságos meccset a Cádizzal és írásban kérték a Salamancát, hogy engedje el Prudent próbajátékra. Nem tudni miért, senki sem szólt Prudennek, aki így nem jelent meg Madridban a várt időpontban és helyen. Egy küldött azonban meglátta őt Salamanca főterén és közölte vele, hogy este Madridban játszania kell. Motorra ültek és idejében odaértek. Fáradtan lépett pályára, előtte semmit nem evett. Zamora, aki ekkor az Atlético trénere volt, az első félidőben középen játszatta, majd feltolta éknek. Három gólt szerzett, és 6-1-re nyert az Atlético.

Ezután a Kanári-szigeteken is játszania kellett volna, de Pruden nem akart pályára lépni. Ennek ellenére 1940. augusztus 18-án szerződtette az Atléticó. Rögtön bajnokcsapat tagja lett és harminc góllal gólkirály. Addig senki nem tudott ennyiszer betalálni a Ligában egy idényen belül. Nem mellesleg azt rajta kívül senki nem tudta eddig véghezvinni, hogy nyolc egymást követő bajnokin szerezzen gólt. A kupában négyet gurított Sevillában a Betisnek, Madridban pedig öt góllal tette le névjegyét a 8-1-re megnyert visszavágón. Nem meglepő, hogy Eduardo Teus szövetségi kapitány meghívta volna a válogatottba, csakhogy közben az Atlético játszott két mérkőzést (Copa Presidente) a Real Madrid ellen és a második találkozó utolsó perceiben Quincoces belépője után megrepedt a szárkapocscsontja.

Nem tudott azonban megegyezni a klub vezetőségével a szerződés-hosszabbításról. Amatőr státuszban futballozott, de profi szerződést szeretett volna, amit az Atlético visszautasított. Egy év után így - 50.000 peseta ellenében - visszatért nevelőegyesületébe. A másodosztályú klubnál huszonnégy meccsen tizennyolc gólt lőtt, mesterhármast a Barakaldo és a Ferrol ellen, négy gólt a Real Union Irúnnak. Vezérletével a Salamanca feljutott az élvonalba. Nyugodtan tudta folytatni orvosi tanulmányait, szeptemberben sikeresen le is vizsgázott.

A következő szezonban huszonhárom mérkőzésen tizenkilenc gól a mérlege, valamint pályára lépett Jacinto Quincoces búcsúmeccsén a Real Madrid színeiben, mint a három vendégjátékos egyike. Mellesleg mindkét gólt ő lőtte az Atlético kapujába (2-2). A Real Madrid tárgyalásokba kezdett a Salamancával és 1943-ban a Copa del Generalísimo, azaz a Spanyol Kupa küzdelmeiben már be is mutatkozott a Salamanca ellen, góllal (5-1). A megnyugtató előny tudatában a visszavágóra már nem is nevezték. Egyik emlékezetes mérkőzése a sokat vitatott kupa-elődöntő a Barcelona ellen, amelyet 11-1 arányban nyert meg a Királyi Gárda. 1944-ben egy hatmérkőzéses tornán - a Real Madrid engedélyével - még szerepelt a Salamanca színeiben. 1948-ig volt a csaptunk játékosa. Ez idő alatt két kupát nyert a klub, Pruden pedig ontotta a gólokat, abban a két évben szerepelt a legtöbbször a Királyi Gárda mezében.

Egy szezont eltöltött a Tercera Divisiónban is, a Real Zaragozánál. Pályafutását a Castilla elődjének tekinthető Plus Ultra csapatában fejezte be. Visszavonulása után évekig a Real Madrid orvosi stábjában dolgozott.

Pruden számokban
Teljes név: Prudencio Sánchez Hernández
Születési idő/hely: 1916. december 1./Babilafuente (Salamanca)
Elhunyt: 1998. február 25./Madrid
Posztja: támadó
Debütálás tétmérkőzésen: 1934, UD Salamanca
Visszavonult: 1953, Plus Ultra

Klubjai:
 - UD Salamanca (1934-1940)
 - Atlético Aviación (1940-1941)
 - UD Salamanca (1941-1943)
 - Real Madrid (1943-1948)
 - Real Zaragoza (1948-1949)
 - Plus Ultra (1949-1953)

Eredményei
 - spanyol bajnok (1941: Atlético Aviación)
 - a spanyol bajnokság gólkirálya (1941: Atlético Aviación)
 - Copa del Generalísimo győztese (1946, 1947: Real Madrid)

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek