Életrajzokz: Antonio Maceda

A 70-es évek után ugorjunk a 80-as évekbe és folytassuk sorozatunkat olyasvalakivel, aki a Sporting Gijón és a Real Madrid erősségeként vonult be a futballtörténelembe. Sok gijón-i szurkoló szerint klubjuk valaha volt legjobb védője. Kiválóan söprögetett, nagy munkabírással művelte a játékot úgy az edzéseken, mint a mérkőzéseken. Kiemelkedő volt a levegőben, látványos gólokkal vetette magát észre.

 

Antonio Maceda Francés 1955. május 16-án látta meg a napvilágot Saguntóban. Sokáig szülővárosában az Acero ("Acél") nevű csapatban kovácsolódott, mígnem a Sporting Gijón felfedezte, kifizette érte az 1 millió pesetát, és a vékony szőke hátvéd előtt máris ott volt a lehetőség, hogy nagy játékos váljon belőle. Egy ideig úgy tűnt, pusztán egyike lesz a megannyi ígéretes tehetségnek, ekkor azonban meghívták az U21-es válogatottba. Fejlődésében ekkor állt be a legnagyobb fordulat. Játéka sokkal letisztultabb lett, egyre kevésbé rúgta ki vaktában a labdákat. Sérülések és betegségek hátráltatták, de egy alkalommal az El Molinónban a Titánico-nak két gólt lőtt a spanyol kupában, valamint ugyanezen a meccsen két gólpasszt is adott. Folyamatosan jó teljesítményére felfigyelt több spanyol klub is, de maradt a Sporting Gijónban.

Ha nála volt a labda, nagymértékű nyugalom jellemezte. Nemcsak védőmunkája miatt volt kiemelkedő, rengeteg veszélyes támadás tőle indult, kiválóan elsajátította a totális futballt. A felnőtt válogatottban Anglia ellen mutatkozott be, ez volt a spanyolok első győzelme a Wembley-ben (1-2). Legjobb formáját a Málta elleni híres 12-1 alkalmával mutatta, amikor két gólt is lőtt. Az elsőt a 62. percben. Gordillo szélről belőtt labdáját Senor csúsztatta tovább fejjel éppen Maceda elé, aki közelről megszerzete a hatodik spanyol gólt. Egy perccel később Senor szögletét fejelte kapura Santillana, egy védő még menteni tudott a gólvonal előtt, a kapu elé érkező Maceda újból betalált. Ez a mérkőzés nyitotta meg a hispánok előtt a kapukat az 1984-es EB-re.

Arra az Európa-bajnokságra, amely előtt talán a spanyolok nagyrésze aláírta volna a döntőbe jutást, a döntő után azonban aligha volt boldog ember köztük. A finálé eseményei kevésbé érdekesek számunkra, már csak azért is, mert Maceda eltiltás miatt kimaradt a keretből. Annál inkább az odavezető út, amelyen előbb az NSZK-t az utolsó előtti percben a léc alá helyezett Maceda-góllal verték a spanyolok, míg Dánia ellen szintén ő volt eredményes. Összesen három világversenyen erősítette a spanyol nemzeti tizenegyet (1982, 1984, 1986).

1985-ben új elnöke lett a Real Madridnak Ramón Mendoza személyében és mi más állhatott volna programja középpontjában, mint egy nagy csapat feltételeinek megteremtése. Ebben fő zászlóvivői Hugo Sánchez, Rafael Gordillo és Antonio Maceda voltak. A kor elismert játékosaiként csatlakoztak a virágkorát élő Keselyű Ötöséhez, utóbbi kettő érkeztével értelemszerűen a védelmi vonal erősödött. Maceda Madridba szerződésének ára egyébként 60 millió peseta volt.

Rögtön első évében a védelem legerősebb bástyájának bizonyult. Magabiztos játéka és fizikális felkészültsége után új játékoshoz szokatlan módon a szurkolók bálványa lett. A teljes sikert azonban mégiscsak a trófeák hozták meg. Míg előző klubjában semmilyen jelentős díjat nem nyert, addig Madridban a bajnoki cím és az UEFA-kupa-győzelem is megadatott neki.

Ahogy sorozatunk előző részének főszereplőjének, úgy neki sem lehetett teljes a pályafutása. Érkezése után egy évvel, 1986-ban a mexikói világbajnokságra volt "hivatalos", ahol olyan súlyos sérülést szenvedett, hogy csak 1988. április 17-én térhetett vissza a pályára. A Balaídosban a Celta Vigo ellen kapott 15 perc játékidőt Aldana cseréjeként. Három hónap múlva az orvosok tanácsára visszavonult, egy újabb sérülés ugyanis beláthatatlan következményekkel járt volna számára. Összesen 41-szer játszott tétmérkőzésen a Real Madridban, ezalatt öt gólt szerzett. Rövid fővárosi karrierje ellenére is a klub legendái között tartják számon.

Ezután egy ideig rádiós szakkommentátorként tevékenykedett, majd edzősködött is, de utóbbiban már nem nyújtott igazán kiemelkedőt. Az 1997/98-as szezonban egyike volt a Sporting Gijón-nál dolgozó négy trénernek, ennek ellenére a klub 13 ponttal esett ki az élvonalból, amely minden idők legrosszabb teljesítménye a Primera Divisiónban.

Az új évezredben is feltűnt a képernyőkön, ám ezúttal már a stúdiókban. Gica Craioveanu-val együtt a "Minuto y Resultado" című labdarúgó magazinműsor állandó munkatársai voltak a La Sextán. Napjainkban a GolTV szakértője.

Maceda számokban
Teljes név: Antonio Maceda Francés
Születési idő/hely: 1957. május 16./Sagunto
Magasság: 190 cm
Posztja: középső védő

Klubjai ifjúsági játékosként:
 - Acero Sagunto (1972–1974)

Klubjai felnőttként:
 - Sporting Gijón B (1974–1977)
 - Sporting Gijón (1977–1985)
 - Real Madrid (1985–1988)

A válogatottban:
 - spanyol U21 (1977; 1 mérkőzés)
 - spanyol U23 (1982; 1 mérkőzés)
 - spanyol B-válogatott (1980-1981; 3 mérkőzés)
 - spanyol felnőtt válogatott (1981–1986; 36 mérkőzés, 8 gól)
 
Klubjai edzőként:
 - Badajoz (1996–1997)
 - Sporting Gijón (1997, 2002-2003)
 - Compostela (1998)

Eredményei
 - spanyol bajnok (1986, 1987, 1988: Real Madrid)
 - UEFA-kupa-győztes (1986: Real Madrid)
 - EB-döntős (1984)

 

KÖZÖSSÉG


Videó

Eibar - Real Madrid 0:4 (összefoglaló)
2019.11.09. szombat 21:56

Eibar - Real Madrid 0:4
Spanyol bajnokság, 13. forduló
Gólok: Karim Benzema 17., 29. (Büntető), Sergio Ramos 20. (Büntető), Federico Valverde 61.

Legnépszerűbb hírek