Site icon Madridista.hu

Dani és Marci, a csodakettős

marcidani

Manapság a futballban a támadók munkája van elismerve leginkább, hisz ők lövik a gólokat. Nincs ez másképp a Real Madrid csapatánál sem. Mindenki tisztában van azzal mire képes a BBC trió, nem szabad azonban megfeledkezni a csapat számára legalább ugyanannyira hasznos játékosokról sem, akik nem kerülnek ilyen gyakran reflektorfénybe.

Jelen esetben a két szélső hátvédünkre célzok, Marcelora és Carvajalra. Ezen pozíciók szerepe a mai fociban nem merül ki csupán a védekezésben, a támadások építésében is segítenek felfutásaikkal. Ezt mindkettőjük esetében meg lehet figyelni, Marcelo oldalvonal közelében, labdával bemutatott magánshowjairól nem is beszélve.

A 28 éves brazil 2006 óta a Real játékosa, az elmúlt pár szezonban magas színvonalon teljesített a védelem bal oldalán. Pedig igen magas elvárások voltak vele szemben, tekintve, hogy Roberto Carlost kellett pótolnia. Mindezek ellenére szerintem mindannyiunk nevében beszélek, mikor azt mondom, hogy nem okozott csalódást. Nála különösen jól megfigyelhető a fentebb említett támadásba való belépés. (Elég csak azt alapul venni, hogy az idei felkészülési szezonban 3 meccsen szerzett 3 gólt.) Régebben sok kritika is érte amiatt, hogy balhátvéd létére kevesebbet foglalkozik a védekezéssel, de az utóbbi években nagy fejlődést mutatott be e téren, és a világ egyik legjobb balhátvédjévé nőtte ki magát.

Nem lehet panasz a védelem jobb oldalán szereplő 24 éves Dani Carvajalra sem. Csak úgy, mint Marcelo, ő is rengeteget segít a labdakihozatalokban. Kettőjük közül inkább a spanyol ért jobban a védekezéshez, de nem jön zavarba az ellenfél térfelén sem. (Gondoljunk csak a Sevilla elleni élményszámba menő szólógóljára.)  Ő 2012-ben elhagyta a klubot a Bayer Leverkusen kedvéért, de mindössze egy évvel később a Real visszavásárolta, és azóta hozza a kötelezőt (sőt még többet) a védelem soraiban.

Nem ők lőnek szezononként 50 gólt, nem ők szórják futószalagon a gólpasszokat, de nagyon fontos szerepük van a csapatban. Ha az elkövetkező szezonban is hozzák a tőlük megszokott színvonalat, az ellenfél csatárainak bőven lesz félnivalójuk…

 

Exit mobile version