carlo_ancelotti

Carlo Ancelotti: „Köszönettel tartozom a Real Madridnak.”

A Real Madrid korábbi edzőjével, Carlo Ancelottival készített exkluzív interjút a Marca.

Egy év szünet után ismét munkába állt. Hogy érzi magát?
„Nagyon szeretem a labdarúgást, egy fantasztikus klubhoz igazoltam. Rendkívül boldog vagyok. Sokat pihentem a szünet alatt, nagyon jó volt Kanadában.”

Miért döntött úgy, hogy nem vállal munkát egy szezon erejéig?
„Úgy éreztem, hogy 20 év munka után nekem is jár egy kis pihenő. Volt egy műtétem is, ami miatt 2-3 hónap pihenésre volt szükségem. Sokat gondolkodtam, mérlegeltem mindent és végül így döntöttem. Ellátogattam Milánóba is, de még nem volt itt a tökéletes idő a visszatéréshez.”

Ha marad Madridban, akkor valószínűleg nem megy pihenőre.
„Természetesen nem, de amikor így döntöttem, akkor már lezárultak a dolgok Madridban.”

Mindenhol azt hallani, hogy Madridban a dolgok máshogy mennek, mint bárhol máshol a világban. Igaz ez?
„A tapasztalat azt mondatja velem, hogy minden nagyra törő edzőnek irányítania kell a Real Madridot. Ennél nincs nagyszerűbb dolog a világon. Egyszerűen egyedülálló. Ami Madridban történik, olyant máshol nem láthatunk. A világ minden táján vannak szurkolói a csapatnak. Csodálatos élmény volt minden egyes pillanata.”

Vannak más dolgok is, amelyek egyedülállóvá teszik a Real Madridot?
„A tradíció, a klub hihetetlen történelme, és persze a szurkolók. Mindenhol feltétel nélkül szeretik ezt a klubot.”

2 évet töltött el Madridban. Ön is Madridistává vált ez idő alatt?
„Termésteresen. Madridista vagyon. Nagyon szeretem a csapatot, ahogy a Milant, a Chelsea-t vagy a PSG-t is.”

Hogy csinálja, hogy Ön egyszerre edzője, és barátja is a játékosoknak?
„A kulcsszó: a tisztelet. Amit a játékosaimnak adok, azt kapom én is vissza. Ugyanez igaz a kollégáimra is. Amikor valakinek ezt sikerül megértenie, akkor nem probléma a jó kapcsolat kialakítása a játékosokkal. Amikor már egy ideje együtt dolgozol valakivel, akkor kialakul a barátság is. Mára már kijelenthetem, hogy Cristiano a barátom, ahogy sokan mások is. Nagyon jól éreztem magam a Real Madridnál eltöltött két év alatt, így boldogan emlékszek vissza erre az időszakra.”

A Tizedik megnyeréséhez kellett a szerencse. A második évére ez sajnos elfogyott.
„Igen kellett a szerencse, de nem szabad elfelejteni, hogy olyan kulcsjátékosok távoztak, mint Di Maria. Volt két érkezőm Kroos és James személyében. Mind a ketten kitűnő munkát végeztek. A második évben is keményen dolgoztunk, de a vesztünk az lett, hogy kulcsjátékosokat kellett nélkülöznie a csapatnak a sérülések miatt. A végsőkig küzdöttünk, de a klub dönti el, hogy milyen célokat tűz ki az adott szezonra. Madridban így döntöttek.”

Mit gondol a Bayernről?
„Egy nagy klub, gazdag történelemmel, jól megszervezett infrastruktúrával, és egy olyan elnökkel, aki maga is klub játékosa volt. A csapat oszlopos tagjai nyilvánvalók: Neuer, Lahm, Müller. Olyan játékosok, akik régóta a klub kötelékéhez tartoznak és nagyszerűen ismerik egymást.”

Ön Pep Guardiola utódja. Mit gondolt először a csapatról?
„Nagyon komoly minőséget képviselnek a labdabirtoklás és a ritmusváltások terén. Amikor megérkeztem azt mondtam, hogy nem fogok forradalmi újításokat eszközölni, mert erre nincs szükség. Nagyon erős csapat, amiből egy dolog hiányzik: a BL-siker.”

Erre koncentrál?
„Természetesen igen. Már négy éve bajnokok vagyunk Németországban, de valami új kell a BL megnyeréséhez. Persze a bajnokság is fontos a csapat számára. Mindent el fogok követni, hogy a Bayern mindent megnyerjen.”

Mi a terve?
„A fejlődés. Három éve mindig csak az elődöntőig jut a csapat. Már fejben megterveztem a munkát, de az is fontos, hogy elkerüljük a sérüléseket. Persze ezt teljesen nem tudjuk irányítani.”

Ki a favorit a BL megnyerésére?
„Úgy gondolom, hogy hét csapat esélyes a végső győzelemre: a három spanyol gigász, a Juventus, a Manchester City, a PSG és a Bayern. Velünk nem lesz könnyű dolga senkinek.”

És a spanyol bajnokság?
„A Real Madrid a fő jelölt. Ők mindig az esélyesek között indulnak. Már négy éve nem nyertek bajnokságot, ezért komoly motivációval rendelkeznek. Sokan mondták, hogy az új igazolásokkal nem erősödtek. Pedig visszatért Morata, aki nagy erősítés a támadósornak, és az egész csapatnak. Valamint ott van Asensio, aki nagy potenciállal rendelkezik. Talán idén végre sikerült megnyerniük a bajnokságot is. Ha a bajnokságra jobban koncentrálnak, akkor nekünk több esélyünk van a Bl-ben.”

Ön is úgy gondolja, hogy Ronaldo számára nincs lehetetlen?
„Igen. Idén is annyi gólt fog szerezni, mint a korábbi szezonjaiban. Nem lehet ezt jónak nevezni, de jókor jött neki a sérülés, mert így jobban felkészülhetett fizikailag az új szezonra. Nagyon hamar felépült. Az edzéseken sem létezik számára határ.”

 Hogyan lehet pihenőre küldeni egy Ronaldo-féle játékost?
„Egyszer mondtam neki, hogy holnap nem fog játszani, mert pihenésre van szüksége. Azt mondta nekem, hogy teljesen jól érzi magát. Fél 8-igy pihent, majd egy órával később már a pályán volt. Sosem tűnik fáradtnak. Egyszer Ramos azt mondta nekem, hogy „Spanyolországban úgy tartják, hogy a sok víz megöli a növényeket”. Óvatosnak kell lenni. Nem szabad túlterhelni a játékosokat az edzésen. Arra való a mérkőzés.”

Cristiano Ronaldo vagy Lionel Messi?
„Én soha nem voltam Messi edzője. De erre a kérdésre nem is lehet válaszolni. Az egyik évben Messi, a másikban Cristiano a jobb. Ők egymás versenytársai. Ezért lesznek évről évre jobbak. Folyamatosan kihozzák egymásból a jó teljesítményt.”

Miért pont Németországot választotta?
„Így lesz teljes az edzői kör: Németország, Olaszország, Franciaország, Anglia és Spanyolország. Talán egyszer visszatérek Olaszországba, de nem a válogatott élére. A mindennapos munka az, ami nekem való.”

A Real Madridba is visszatér egyszer?
„Akár. Nem zárhatom ki ennek a lehetőségét sem. Mint mondtam, boldogan emlékszem vissza azokra az időkre. Köszönettel tartozom a Real Madridnak.”

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
cquelu_wiaefmvv
ÁLTALÁNOS
bl

Leave a Reply