real-madrid-for-the-ocean

Újrahasznosított anyagból készült mezbe bújtak a Real Madrid játékosai

Újrahasznosított anyagból készült mezbe bújtak a Real Madrid játékosai

Parley for the Oceans, vagyis Párbeszéd az Óceánokért annak a mozgalomnak és környezetvédő szervezetnek a neve, amelyhez több cég, köztük az Adidas is csatlakozott. A cél, hogy megőrizzék az óceánok természetes állapotát, és megtisztítsák az évről évre egyre nagyobb hulladékszigettől.

Az Adidas már egy jelentős ideje kiemelt szerepet szán stratégiájában a környezetvédelmi céloknak, és évekkel ezelőtt csatlakozott a Parley for the Oceans mozgalomhoz, mely az óceánokba kerülő műanyagszemét ellen emeli fel a hangját, és ezzel igyekszik megakadályozni a kialakult hulladéksziget növekedését. Az Adidas most a szervezettel való együttműködés keretében a Real Madrid és a Bayern München focicsapatok mezeit, valamint egy futócipőt is készített az óceánokból kihalászott műanyag hulladékból. A lépés egyedülálló, bár nem példa nélküli, és a cég távlati tervei között az is szerepel, hogy termékeit a jövőben kizárólag újrahasznosított műanyagokból készítse.

Új mezek a Real-nál

A Real Madrid (és a Bayern München) új mezei mind óceáni műanyaghulladékból készültek, melyet a Parley for the Oceans kampányának keretében halászták ki az óceánból a Maldív szigeteknél. A kampány elsődleges célja az volt, hogy felhívják az emberek figyelmét az óceánokban jelenlévő hatalmas mennyiségű műanyag szemét problémájára, és megmutassák, hogy lehetséges átfogó megoldást találni a probléma orvoslására.

Az újrahasznosított műanyagból készült mezeket a csapatok már fel is avatták: a Bayern tavaly november 5-én a Hoffenheim elleni mérkőzésen, míg a madridiak november 26-án a Real Sporting de Gijón elleni összecsapáson. A mezek egyébként teljes egészében műanyag tengeri hulladékból készültek, a mezek feliratait pedig digitális nyomtatással, vízalapú környezetbarát nyomatokból készítették a gyártók. A két csapat mezei ugyanakkor csak technológiájukban ugyanolyanok: a mezek színvilága teljesen egyedi és azokon a klubok logói és a szponzorok logói is szerepelnek.

Az Adidas kampányának részeként nem csak mezek készültek, hanem 7000 példányban készült el az UltraBoost Uncaged Parley futócipő is, melyek szintén újrahasznosított tengeri hulladékból készültek, és még színvilága, design-ja is a tengerek, óceánok hangulatát idézi.

Ez még csak a kezdet!

Az Adidas feltett szándéka, hogy a jövőben tovább folytatja majd az újrahasznosított műanyagból készült termékeinek a bővítését és ezek tömeggyártását is előrevetítették a cégnél. Céljuk nem csupán a hulladékok újrahasznosításának fontosságára való figyelemfelhívás, tevékenységükkel a termelt hulladékok mennyiségének csökkentésére is szeretnék felhívni a figyelmet. Az idei évre az Adidas egyébként célul tűzte ki, hogy 11 millió tengerből kihalászott műanyag palackot használ fel magas minőséget képviselő sportruházat gyártására. A végső cél pedig az lenne, hogy a cég teljesen átálljon az újrahasznosított alapanyagok használatára, ezzel pedig megszüntesse a tengeri műanyagszennyezést.

A Parley mezek ma már a szurkolók részére is elérhetők, az Adidas weboldalán és a kiválasztott üzletekben is kaphatók.

Az Adidas kezdeményezése új távlatokat nyit meg a környezetvédelem terén, hiszen ha csak a focinál maradunk, tengeri műanyaghulladékból elképzelhető lesz molinó készítés, futball cipő készítés vagy akár az összes szükséges kiegészítő is készülhet ebből az újrahasznosított anyagból.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
gareth-bale-kocsmat-nyit
ÁLTALÁNOS
raymond-kopa

Leave a Reply