asensio

Az új Raul, Marco Asensio

Marco Asensio, a Real Madrid fiatal spanyolja lehet Raul méltó utódja

Az első, profi labdarúgóként eltöltött év mindenki számára olyan mérföldkő, amely komoly hatással lehet a játékos későbbi karrierjére. Ott a lehetőség az idősebb, tapasztaltabb társaktól való tanulásra. Kiépítik a megfelelő kapcsolatokat, ami egy profi labdarúgónál elengedhetetlen.

Ha már spanyolok és Real Madrid, ugorjunk vissza néhány évet, egészen az 1994/95-ös pontvadászatig. Volt egy szemtelenül fiatal, mindössze 17 éves spanyol, akit korábban a városi rivális Atléticotól sikerült elcsábítani. Így van, arról a Raulról van szó, aki nagybetűkkel írta be nevét nem csupán a Királyi Gárda, de a spanyol futball történelemkönyvébe. Már az utánpótlásnál is nagy jövőt jósoltak a suhancnak, azonban senki nem gondolta volna, hogy két hét után az ő nevét skandálja az egész Bernabéu. Ki ne emlékezne, ahogy térdencsúszva, ujjal a levegő felé mutatva ünnepel, akárcsak Amavisca. Raul mutatványai egy egész generációt magával ragadtak, legyen az Barca, Atleti, vagy akármelyik csapat szurkolója.

Megvolt a képessége, hogy a kapusból akkor csinált bolondot, amikor csak akart. Hihetetlen képességekkel volt megáldva, kétségtelen. Sokan nem is játéka (ami nem volt utolsó – szerk.), hanem hihetetlen küzdőszelleme miatt csodálták. És az az ünneplés, amit már említettünk: térden csúszva, ujjával a levegőben.

Raul legendája évről évre íródott, a szurkolók lassan nem is tudtak olyan mérkőzést elképzelni, ahol a spanyol támadó nem lépett pályára. Az újságoknak minden vasárnap új képet kellett keresni róla, hogy másnap a gyerekek utánozni tudják őt. Láthatjuk, hogy micsoda ikon, micsoda egyéniség, mekkora kedvenc volt. Mindenütt megfordult, még akkor is, amikor a labdarúgás komolyan fizetőképessé vált.

Marco Asensio az a srác, akiben megvan minden, hogy ebben a korszakban ő legyen az új Raul. Megvan a tudása, gólokat lő, fiatal, és hihetetlen kisugárzó a megjelenése. A mérkőzés 90 percében folyamatosan figyelünk, türelmetlenül várjuk, hogy mikor húz meg valami váratlant, mikor csinál valami olyasmit, amitől tátva marad a szánk. Gyakorlatilag minden mozdulata magával ragadj a nézőket.

Asensio magában hordozza azt a kiszámíthatatlanságot, ami egykoron Rault is jellemezte, és amit a szurkolók elvártak, illetve ma is elvárnak. Elvárják, hogy valami különlegeset lássanak, olyan minőséget, amelyet csupán egy maroknyi játékos képes nyújtani.

Ehhez azonban arra van szükség, hogy Zidane is ugyanúgy higgyen és bízzon Asensioban, ahogy Valdano tette azt Raul esetében, amikor felhívta a harmadik csapatból, és dobta őt egyből a mély vízbe. Zidane-nak kockáztatnia kell Asensio esetében, hogy a fiatal spanyol virágozni tudjon.

Asensionak a Bernabéu pályájára van szükség, nem pedig arra, hogy padon üljön. És ez olyan dolog, amivel a szurkolók tisztában vannak. Valdano komoly lehetőséget adott Raul kezébe, és ő ezt meg is hálálta. Reméljük Asensio is hasonló karriert fut be, akárcsak a nagy közönségkedvenc.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
27072862_580229748989512_7769339059511732679_n
ÁLTALÁNOS
„A pénz beszél.”

Leave a Reply