A Bajnokok Ligája lehet elbúcsúzott egy legendától

Lehet a keddi Liverpool elleni mérkőzésen láthattuk utoljára pályára lépni a Bajnokok Ligájában Iker Casillast, ezért kicsit összefoglaltuk a karrierjét, de reméljük, még láthatjuk a nemzetközi porondon.

 

Lehet a keddi Liverpool elleni mérkőzésen láthattuk utoljára pályára lépni a Bajnokok Ligájában Iker Casillast, ezért kicsit összefoglaltuk a karrierjét, de reméljük, még láthatjuk a nemzetközi porondon.

Iker Casillas Fernández 1981. május 20-án született Móstolesben. Édesapja José Luis Casillas alkalmazott volt az Oktatási Minisztériumban, édesanyja saját hajszalont működtetett. Az Ávilai származású szülők Iker születése előtt még Bilbaóban dolgoztak, itt tetszett meg nekik ez a név, az öccse Unai is baszk keresztnevet kapott.

Vannak labdarúgók, akik közismerten furcsa körülmények között ismerkedtek meg a sportággal vagy kerültek arra a posztra, ahol a világ megismerte őket. Casillas is ilyen. Állítása szerint kényszerűségből lett kapus, futballőrült édesapja ugyanis gyakran lejárt vele a Móstoles Parkba, és mindig a lövések hárítását gyakoroltatta vele. Hasznos ötletnek bizonyult…

Neve már az 1990/91-es szezontól kezdve összekapcsolódott a Real Madriddal. Egy játékostoborzáson bizonyos Antonio Mezquita nevű megfigyelő szemelte ki, így került a blancókhoz. A madridi utánpótlás magas szinten tartásához számos rangos tornán részt vesznek a csapatok, Casillas a szamárlétrát végigjárva mindenütt letette névjegyét. Leginkább említésre méltó ebből az időszakból, hogy nyert Nike Premier Kupát, amely a korosztály nemhivatalos világbajnokságának felel meg. Válogatott szinten a 15 éven aluliakkal lett Európa-bajnok. Ugyanezt megismételte az U16-osokkal is, utóbbinál a döntőben büntetőt hárított. Az egyiptomi U17-es világbajnokságon az elődöntőig jutott és a torna legjobb kapusa címet is elnyerte.

Nagy meglepetés érte, amikor 1997-ben, még a C csapat játékosaként (Paco Buyo madridi kapuslegenda kezei alatt) mindössze 16 évesen Jupp Heynckes kérésére gyakorlatilag az iskolapadból került be a Rosenborg elleni utazó keretbe. Olyannyira, hogy az iskolából nem is haza, hanem egyből a repülőtérre kellett sietnie, ahol játékostársai már vártak rá. Egy évre rá már a B keret tagja.

Az 1999-es nigériai ifjúsági VB-ről szintén aranyéremmel térhetett haza, itt kapta a Kadunai Kajmán becenevet. A negyeddöntőben a Ghána elleni maratoni tizenegyespárbajban nagyszerűen védett, bár Inaki Saez jobban favorizálta Aranzubiát. Egy évvel később megkapta a Bravo-díjat, amely a legjobb 21 éven aluli európai játékosnak jár. Erről a díjról elég annyit tudni, hogy rajta kívül a Real Madrid játékosaként csak Emilio Butragueno kapta meg ezt az elismerést. A mindenkori díjazottak között pedig olyan neveket találunk, mint Arjen Robben, Christoph Metzelder, Christian Panucci vagy Ronaldo, hogy csak a királyi gárdánál is megfordult játékosokat említsek, de  például Lionel Messi lett már győztes.

A felnőtt csapatban 1999 szeptemberében léphetett pályára először tétmeccsen az Athletic Bilbao ellen. Az első számú portás, Bodo Illgner sérülése miatt a királyi gárda kapusgondokkal küszködött. Az argentín Albano Bizarri nem igazán váltotta be a hozzá fűzött reményeket (ráadásul ekkor ő sem volt egészséges), Casillas pedig szép lassan elékerült a kapusrangsorban. Helye a kezdőcsapatban a korábbi utánpótlásedző, Vicente del Bosque érkezésével szilárdult meg. A Dinamo Kijev ellen tizenegyest hárított, amely utólag sorsdöntőnek bizonyult, ezzel ugyanis a Real Madrid továbbjutott a csoportkörök második fázisából.

A klub saját nevelésű játékosa. Ő a legfiatalabb kapus, aki Bajnokok Ligája-döntőben valaha védett. Alig múlt el 19 éves, amikor 2000-ben a Valencia elleni 3-0 alkalmával a kezdőcsapatba nevezte Del Bosque. Egyre érettebb játékot produkált, az időközben felépülő világbajnok Illgner sem tudta tőle visszavenni az első számú kapus pozícióját. Húsz évesen meghatározó tagja volt a bajnokcsapatnak.

 

 

 

A 2001/2002-es idényben átmeneti rossz formájának köszönhetően Cesar Sanchez vette át helyét a kapuban. Ekkor igen nehéz helyzetbe került, Cesar ugyanis kirobbanó formában védett, a müncheni Olimpiai Stadionban például kivédte Effenberg tizenegyesét és a Barcelona elleni elődöntőben is remekül teljesített. Ám a Bayer Leverkusen elleni Bajnokok Ligája döntő második félidejének közepén megsérült, így ismét Iker előtt volt a lehetőség, aki csereként beállva több nagy német ziccert is hárított, szinte megnyerte a Madridnak a döntőt. Sikertelenebb időszak következett ezután, de Iker a legmegbízhatóbban, legstabilabban teljesítő játékosok egyike volt ekkor is. 2005 novemberében a klub 2011-ig meghosszabbította szerződését. 2007. június 17-én harmadik bajnoki címét nyerte a Real Madriddal. 2007-08-as szezonban megszerezte első Zamora-díját, tehát ő kapta átlagban a legkevesebb gólt a bajnokságban. 2008 februárjában 2017-ig tartó kontraktust írt alá. Május óta négyszeres bajnoknak mondhatja magát.

2009 februárjában megdöntötte Paco Buyo rekordját, vagyis ő a legtöbbször pályára lépő kapus a Real Madrid történetében. 2009 nyarán több csapat is érdeklődést mutatott iránta, azonban nem állt szándékában távozni szeretett klubjától.

A 2010-11-es szezont José Mourinho irányítása alatt kezdte meg a Királyi Gárda. Majd a Real Madrid első számú kapitánya lett, miután távozott Raúl és Guti is a klubtól. Utána következnek a rangsorban Sergio Ramos és Marcelo.

A 2011-12-es szezonban elnyerte a IFFHS legjobb kapusnak járó díjat. 2012. május 2-án Casillas ötödik Spanyol bajnoki címét szerezte meg és az elsőt a Real Madrid kapitányaként.

2012. december 22-én José Mourinho mellőzte Iker Casillast a Malaga ellen és helyette Antonio Adán védett. Ez volt a kezdete a kettőjük közötti rossz viszonynak. Érezni lehetett, hogy itt nincs valami rendben. Közben Casillas ötödik egymást követő alkalommal is elnyerte a IFFHS legjobb kapusának járó díjat.

2013. januárjában Iker súlyos sérülést szenvedett, helyére a Sevilla csapatából a Real Madrid szurkolóknak jól ismert Diego Lopez érkezett. Diego egyből Adán elé került a rangsorban és Casillas felépülése után is Lopez élvezte a portugál szakember bizalmát. A 2012-13-as szezonban Mourinho távozott a csapattól.

2013-ban bejelentették Carlo Ancelotti lesz a 2013-14-es szezonban a Királyi Gárda edzője. A Real Madrid Betis elleni győzelemmel kezdte a szezont ismét Casillassal a kapuban. A Bajnokok Ligájában a Galatasaray elleni mérkőzés 14. percében megsérült. A bajnokságban Diego Lopez védett, míg a Bajnokok Ligájában és a kupában Iker.

2014. Május 24-én Casillas a Real Madrid csapatkapitányaként megnyerték a Bajnokok Ligáját. Ez volt a klub történetének tizedik BL serlege. A Bajnokok Ligája győzelmet követően 2014. augusztus 12-én megnyerték az UEFA Szuper kupát a Sevilla ellen. Ezután lehódították a Klubvilágbajnoki címet is.

Majd sok találgatást és bonyodalmat követően 2015. július 11-én Iker Casillas aláírt a Porto csapatához. Sok kritika érte a klubot, hogy nem a megfelelő módon bántak a spanyol hálóőrrel. Szülei azt állították Florentino Pérez elnök üldözte el a csapattól. Xavi is megszólalt az ügy kapcsán, miszerint méltatlanul bántak az ikonjukkal.

Casillas augusztus 15-én debütált a Portugál bajnokságban a Vitória ellen és 3-0-s győzelmet arattak. 2015. szeptember 29-én a 34 éves Casillas rekordot döntött a Cehlsea ellen ez volt a 152. mérkőzése a sorozatban, ezzel pedig Xavit előzte meg az örökranglistán és immáron ő lépett pályára legtöbbször a BL-ben. 2016. januárjában a Vitória ellen 1-0-s vereséget szenvedtek, amiért őt hibáztatták.

Két szezonon át állandó kezdőként számoltak vele a Porto csapatánál, azonban ebben az idényben már sokszor a kispadon találja magát.

Majd most Francisco J. Marques a Porto kommunikációs igazgatója nyilatkozott a Bola újságnak Iker helyzetéről.

„Iker nem folytathatja a következő szezont a Porto csapatával. Az okoknak itt nincs jelentősége, a klub hosszú ideje több pénzt költ. Kötelező a költségek csökkentése, különösen a játékosok fizetése, csak ezek után tudunk egyensúlyba hozni mindent. Ehhez az szükséges, hogy megszüntessünk olyan szerződéseket, mint például Casillasé, ami az év végén meg is fog történni.”

Kedden a Porto a Liverpool ellen kiesett a Bajnokok Ligájából, mutén az első mérkőzésen 5-0-s vereséget szenvedtek (Iker a kispadon volt). A visszavágón már Iker védett és egy 0-0-s döntetlent értek el. Könnyen lehet tehát, hogy ez volt az utolsó olyan mérkőzés a Bajnokok Ligájában, ahol láthattuk Ikert a pályán. A 36 éves kapus rekordot jelentő 167. mérkőzésen lépett pályára a legrangosabb európai kupasorozatban.

„Ha ez volt a búcsúm a Bajnokok Ligájától, akkor nem lehetek egyáltalán szomorú. Az Anfielden léphettem pályára, és kapott gól nélkül hoztam le a találkozót. Meglátjuk, mi lesz a szezon végén.”

A Liverpool szurkolói tapsviharral fogadták a vendégcsapat kapusát, amiért nagyon hálás volt Iker.

 

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
Kemény szavak Metzeldertől
ÁLTALÁNOS
ramos_uj_kocsi

Leave a Reply