kroos

Toni Kroos: „A spanyol csapat gerincét mégiscsak madridiak alkotják”

A német válogatott és a Real Madrid karmestere a spanyolok elleni barátságos mérkőzés előtt beszélgetett az újságírókkal

M a véleménye arról, hogy az emberek arról beszélnek, hogy a Madridból hiányzik a következetesség, már ami a LaLigát illeti?
„Nos, az első dolog, ami eszembe jut, az az, hogy annyira nem lehetünk rosszak, ha hat spanyol játékost adunk a válogatottnak, ennek oka van. Sokan vannak még, akiket Lopetegui hívott fel. Úgy gondolom, ez sokatmondó. Nem gondolom, hogy hiányozna bármi is. A Madridban mindig is ott volt a versenyképesség gén, ez a vérükben van. Minden pozícióban a világ legjobbjait tudjuk felmutatni. Madridban nagyon fontos a minőség, ezért ad a csapat fél tucat játékost a spanyol válogatottnak. Persze a Barcelona, az Atlético és sok más csapat is ad játékost, de a csapat gerincét mégiscsak madridiak alkotják.”

„Az elmúlt szezonokban ott voltunk minden fontosabb döntőben. Hogy miért? Elég megnézni, hogy milyen játékosok vannak a csapatban. Nem hirtelen fogjuk észrevenni Isco-t, Asensio-t, vagy éppen Sergio Ramos-t. Világklasszis játékosokról beszélünk, ezért nem is lehet meglepő, hogy ilyen sok madridi van a keretben. És ez olyasmi, amiért nagyon hálás lehetek.”

Tehát, ezektől a játékosoktól kell tartaniuk, amikor ellenük játszanak?
„Németország is egy nagyszerű csapat. Mi vagyunk a vb-címvédői. Madridban nem csak azt tanultam meg, hogy hogyan nyerjünk címeket és trófeákat, hanem azt is, hogyan védjük meg őket. Nagyszerű mérkőzés lesz, a világbajnokság előtt jót tesz mindenkinek. Azt kívánom, hogy minden madridi csapattársam szerencsés legyen, na de nem Düsseldorfban és Oroszországban, bár az elődöntőig nem találkozunk. Mindkét fél számára csodálatos lenne, ha a döntőben futnánk össze. Persze, ez csak az én kívánságom, a vb nagyon komoly verseny lesz.”

Csaknem a LaLiga és a Bundesliga legjobbjai csapnak össze. Mire számíthatunk?
„A futball egy csodálatos játék. Tudom, hogy a német bajnokság komoly erőt képvisel. Természetesen a spanyolok is hihetetlen erőt képviselnek. A kiváló játékosokon túl, nagyon kemény tartással rendelkezik. Ez tette lehetővé számunkra, hogy uraljuk a FIFA rangsorát az utóbbi években.”

Mi a véleménye Spanyolországról?
„Spanyolország 2008 és 2012 között uralta a nemzetközi labdarúgást. Egyértelműen ők domináltak, hála a zseniális tiki-taka játékuknak, amely a Barcelona stílusára hajazott. Most azonban már egy másik filozófiát és taktikát követnek. Elől van egy nagy és erős csatáruk, nagyszerű játékmesterekkel mögötte. Mindenesetre a vb egyik esélyesei velünk, a brazilokkal és még sok más országgal egyetemben.”

Németország képes megvédeni a vb-címét?
„Nekem van ebben tapasztalatom, hiszen a Real Madriddal meg kellett védenünk a Bajnokok Ligája címünket, és ez sikerült is. A labdarúgásban nem megnyerni nehéz egy címet, hanem megvédeni azt. Ez sem lehetetlen, ha ilyen nagyszerű játékosok vannak a csapatban. Ezt megtettük a Real Madriddal, képesek vagyunk erre Németországgal is.”

Mi lehet a kulcs, hogy ezt elérjék?
„Mindenekelőtt a csapatszellem, egymás bátorítása. Nagyon fontos, hogy a nehéz pillanatokban is egymás segítségére legyünk, ez lehet a kulcsa mindennek.”

Nincs Manuel Neuer, de van a parádés teljesítményt nyújtó Ter Stegen. Mit gondolsz róla?
„Nagyon szeretem Ter Stegent, talán túlságosan is (nevet). Marc a világ egyik legjobb kapusa, kétségtelen, hogy a Barcelona számára nincs tökéletesebb nála. Nagyon kevés hibát véd. Hátul folyamatos mozgásban van, nem minden kapus csinálja meg ugyanezt.”

A spanyolok után Brazília lesz ellenfél, akik Neymar nélkül lépnek majd pályára. Jó ez Németország számára?
 „Szerettem volna, ha Neymar játszik, mielőbbi felépülést kívánok neki. Neymar a világ egyik legjobbja, szeretek a legjobbak ellen játszani.”

Marcelo és Casemiro ezúttal ellenfélként lép pályára…
„Ez nem kis dolog, mert a világ legjobbjairól beszélünk. Madridban nyilvánvalóvá vált, hogy Casemiro milyen fontos a csapat egyensúlyát tekintve. Mit is lehetne mondhatni Marceloról? Ő a legjobb balbekk a világon. Brazília egyértelműen az esélyesek között lesz Oroszországban.”

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
spain_ramis
ÁLTALÁNOS
cr_elete_video

Leave a Reply