Site icon Madridista.hu

Van élet a CKM után – ELEMZÉS

A Real Madrid – Manchester City mérkőzés egy igazán felejthetetlen találkozó lett. Bár szinte lehetetlen megmagyarázni, hogy hogyan történt, de nézzük meg e mérkőzés taktikai elemeit.


Ancelotti új rendszere

Carlo Ancelotti tudta, hogy a szokásos 4-3-3-as felállást nem tudja használni a City ellen. Ezt már az első találkozó után tudta, hisz Fede Valverdének és Rodrygónak sokkal mélyebbre kellett visszalépnie a jobboldalon, hogy végül egy öt fős középpálya alakuljon ki. Erre azért volt szükség, hogy ellensúlyozzák a City játékosainak túlzsúfoltságát ezen a területen.

A visszavágón már jött a 4-2-3-1-es felállás, ami működött is. Kroos és Casemiro mélyebben játszott, Modric mögött. Vinícius és Valverde pedig a széleken.

Ez a taktikai variáció a védekezésben mutatkozott meg igazán, amikor Vini és Valverde visszazárt Casemiro és Kroos vonaláig – ezzel alkotva egy négy fős vonalat. Benzema mögött ekkor Modric vállalt karmesteri szerepet. Ezen variációval sikerült ellensúlyozni Phil Foden és Riyad Mahrez támadásait, illetve azt is lehetővé tette, hogy Casemiro és Kroos mögött ne legyen oly nagy távolság.

Van élet a CKM után

A három egymást követő Bajnokok Ligája trófeát szerző trió immáron több, mint éve bizonyítja azt, hogy teljesen egyedülállóak, különlegesek. A CKM (Casemiro, Kroos, Modric) legendás. Azonban a Real Madridnak türelmesnek kell lennie, mert a jövő nélkülük egyre világosabbá válik.

A City elleni meccs ezt még jobban egyértelművé tette. Ancelotti meghozta azt a bátor döntést, hogy lecserélte mind a három játékost. Először Kroost, majd Mahrez gólja után Casemiro és Modric jött le. Ilyenre korábban még sosem volt példa. De a helyükre kerülők igazi erőre kaptak a jövőre nézve. A középpályát ezúttal Camavinga és Valverde irányította, Marco Asensio pedig előttük játszott – Vinivel és Rodrygóval kiegészülve a két szélen.

Camavinga

Ennél az átalakulásnál muszáj Camavinga nevét kiemelni. Ahogyan a PSG ellen, úgy teljesítménye most is kulcsfontosságú volt. Nem csak a játékstílusa miatt, hanem a kitartó szellemisége miatt is. Mindössze 19 évesen, veteránok nélkül vette hátára a csapatot és irányította a középpályát, de például a széleken induló támadásokat is ő indította el.

Camavinga támadásépítései

 

Soha nem hagyta el a posztját, krisztálytiszta középpályásként játszott. Fizikai adottsága mindig ott volt, ahol lennie kellett. Erőt adott a csapatnak. Az egyik dolog, amiben Camavinga a legjobban kiemelkedett az a döntései voltak. Mindig üres területen kérte el a labdákat. Folyamatosan labdát kért, hogy építse a támadásokat. A City nyomásának ellenére nem várt a vonalak között, hanem egészen a védősor vonáláig lépett vissza, hogy onnan irányítsa a játékot.

Ez lehetővé tette számára, hogy nagyobb mélységet és szélességet adjon a Real Madrid játékához, gyakorlatilag a jobboldalra kitolva Éder Militaót. Ennek következtében Carvajalból még egy extra szélső lett. A következő kép pontosan ezt illusztrálja nekünk. Carvajal rajta sincs a képen, olyan messze van a védőktől.

Remek fizikai adottságai abban is segítettek, hogy olyan progresszív felfutásokat csináljon – megtörve ezzel a vonalakat – amit egyetlen City-játékos sem tudott megállítani. Az egyik ilyen felfutásból következett az a büntető, ami a 3-1-es végeredményt eredményezte. Remek fizikai adottságai abban is segítettek, hogy olyan progresszív felfutásokat csináljon – megtörve ezzel a vonalakat – amit egyetlen City-játékos sem tudott megállítani. Az egyik ilyen felfutásból következett az a büntető, ami a 3-1-es végeredményt eredményezte. A következő képen az látható, hogy Thibaut Courtois indítja el az akciót.

Camavinga nagyon jól érzékelte az üres területeket, és el is kérte a labdát a belgától. Hatalmas sprintbe kezdett – kihasználva az előtte lévő hatalmas területet. A következő fotó intelligenciáját és készségét mutatja be, amikor kivárja a tökéletes időt ahhoz, hogy továbbadja a labdát. Még azt sem bánja, hogy Rodri már hátulról próbálja támadni, megvárja Zincsenkót – ezzel elválva Rodrygótól, aki a szélen kísérte a támadást.

Amint az ukrán játékos kilép rá – ezzel egyidejűleg teret hagyva Rodyrógnak – odapasszolja a labdát a brazilnak. A támadás többi részét pedig már ismerjük.

Carvajal

Carvajal az elmúlt időszakban (jogosan) rengeteg kritikát kapott, azonban most tökéletesen válaszolt rájuk. Nem csak a City ellen, hanem már az elmúlt mérkőzéseken is a legjobbját hozza. Nem csak a gólpassza miatt, hanem mindazért mert támadásban és védekezésben is kulcsszereplő volt.

Carvajal védekezése

A mérkőzés közben számtalan alkalommal volt egy fal a City játékosainak számára. Azonban legjobban a támadásokban okozott sok gondot a Citynek, mivel pontosan tudja, hogy mik a tökéletes idők az előrelépéshez.

Már négy perccel a kezdést követően egy beadással büszkélkedett, amit végül Karim Benzema nem tudott gólra váltani. A mérkőzés legvégén már Rodrygo volt az aki gólt szerzett a spanyol játékosa nyújtotta segítségből. Mindkét akció statikus volt, de pontosan tudta, hogy hogyan okozhat gondot a City védelmében betörésekkel. Ez látható volt a második félidőben.

Az alábbi képen jobban láthatjuk, hogy Carvajal a kezdősípszót követően rögtön versenyfutásba kezd a labdáért, amire Benzema és Vinícius és érkezik a tizenhatoson belül. Joao Cancelót is maga mögött hagyja, aki inkább Fede Valverdére figyel.

Kroos tökéletesen látta meg Carvajalt és remek labdát adott neki. Mire a City-játékosok felébrednek, addigra a spanyol már az egész védelmet lehagyta. Rátermettségét az is bizonyítja, hogy pontosan kivárja azt a pillanatot, hogy se Benzema, se Vini ne fusson lesre. Beadja a labdát, azonban a játékszer Benzema előtt elmegy, Vini lövése pedig a kapu mellé megy.

Bernardo Silva

Nem lenne tisztességes, ha nem emelnénk ki semmit a Manchester Cityvel kapcsolatban, mivel sok mindent jól csináltak a meccs nagy részében. A legjobb játékosuk ezúttal Bernardo Silva volt, aki remekül játszott a vonalak között és üres területeket is talált a széleken.

Mahrez gólja Bernardo tökéletes munkájából született. Megkapta a labdát már azelőtt, hogy befutott volna az üres területre.

Bernardo türelmes, megvárta míg Gündögan megkapja a labdát. Ahogyan ez megtörténik, szinte azonnal jelez a csapattársának, hogy passzolja oda neki a labdát.

Mivel a Real Madrid középpályája eltolódott, a City 20-as számú játékosának rengeteg üres területe van.

A Real Madrid ugyan rendeződött, de Bernardo egy testcsellel ügyesen mindkét a kapu elé terel, kivár az utolsó pillanatig, majd passzol Mahreznek – aki teljesen üresen van. Annyira üresen, hogy rajta sincs a képen. Az akció végül egy gönyörű góllal fejeződött be.

Több olyan dolog van, amit még ki lehetne emelni. A Real Madrid ismét hittel és bátorsággal jutott a döntőbe. De mindez a futballra és a pályára lépő játékosokra épült. Ez pontosan elég volt ahhoz, hogy a kontinens egyik legjobb csapata szomorúan térjen haza Manchesterbe.


forrás, fotók: MARCA

Exit mobile version