Site icon Madridista.hu

Fede Valverde: A Bernabéu bálványa

Kulcsfontosságú játékossá vált, de nézzünk a dolgok mögé részletesen.


A Real Madrid öt millió eurót költött Fede Valverde átigazolására 2015-ben, de az uruguayi középpályás ekkor nem is csatlakozhatott a csapathoz, hisz nem töltötte be a 18. életévét. Most, öt évvel később a Santiago Bernabéu bálványa lett.

Először a Castillában remekelt, mielőtt kölcsönbe került a Deportivo La Corunához, azonban fejlődése kissé visszább esett a 2018/19-es szezon kezdetére. Santiago Solari irányítása alatt kapott néhány percet az első csapatban, de Zidane visszatérésekor minden megváltozott.

2019 nyarán mondhatni majdnem a kispadra került, ugyanis a klub középpályást akart, akit kizárólag Paul Pogbában láttak, de Valverde addigra Zidane alapemberévé nőtte ki magát.

A rossz szezon kezdetének ellenére – a PSG elleni vereség, illetve a kritikán aluli teljesítmény a Club Brugge ellen – a Real Madrid megtalálta az egyensúlyt, és megnyerte első trófeáját a szezonban, ennek pedig Valverde főszereplője volt.

Nem csak egy szimpla szereplő volt a történetben: taktikai szabálytalanságával nem csak Álvaro Moratát állította meg a gólszerzési lehetőségben, hanem Casemiro válláról is nagy terhet vett le, természetesen az egész szezon során.

Valverdének köszönhető az is, hogy a Real Madrid megtalálta az egyensúlyt – ezzel remek futballt játszva -, és komoly esélye van annak, hogy a Blancók szerzik meg az idei LaLiga-trófeát.

Energikusságának köszönhetően kiválóan helyettesítette Luka Modricot. Casemiro és Valverde rengeteg fizikai munkát végeznek a pályán, így Toni Kroos előtérbe helyezheti kreativitását, és Isco is komoly szereplővé vált a középpálya egyensúlya miatt.

Valverde áttörése pontot tett azon ügy végére, hogy a Real Madrid 150 millió euró fejében leigazolja Pogbát, és a Madridisták ennél boldogabbak nem is lehetnének.

Florentino Pérez sosem riadt vissza attól, hogy horrorisztikus áron igazoljon játékosokat, ám amióta Neymar 222 millió euróért igazolt a PSG-be, azóta az átigazolási piac megállíthatatlan. A Real Madrid azóta politikát váltott, és a fiatal, tehetséges játékosok igazolását helyezik előtérbe, ennek ékes példája Valverde berobbanása a kezdőcsapatba.

Az a játékos, aki mindössze öt millió euróért érkezett – több, mint – 120 milliót takarított meg a Real Madridnak, amit a stadion felújítására fordíthatnak.

Ugyanakkor a csapat rendkívül versenyképes lett, főleg most, hogy Zidane első rossz hónapjai emúltak. A szezon kezdetén volt ok aggodalomra, de a francia mester észrevette, hogy hol is kell változtatnia. A bajnokság hatodik fordulójában először kezdett együtt a Valverde-Casemiro páros. Valverde megérkezése nem jelent kevesebb játékpercet Casemiro számára – hisz szinte minden mérkőzésen 90 percet töltött pályán a brazil -, hanem kevesebb kontaktot kell vállalnia.

A duó eddig 13 mérkőzésen kezdett együtt, és ezeken a találkozókon nem is szenvedett vereséget a csapat: 9 győzelem, illetve 4 döntetlen áll a csapat neve mellett, 30 rúgott és mindössze 4 kapott góllal kiegészítve.

A páros igazi fal a pályán, ez különösen akkor volt fontos, amikor Eden Hazard még csak ismerkedett a spanyol focival, ezután le is sérült.

Jelenleg csak a gólszerzéssel adódnak gondok, de még Rodrygo Goes és Vinícius Júnior is fejlődik. Valverde jelenlétével áttörhetetlenné vált a középpálya, így csak a kapu előtt vannak problémák, de ez nem okoz létfontosságú pontokat a bajnoki címre esélyes csapatnak.


forrás: MARCA

Exit mobile version