how-a-french-soccer-club-made-a-50-million-profit-off-world-cup-phenom-james-rodrguez

Sztár születik: Isten Éltessen James!

A Real Madrid kolumbiai játékosa 1991. július 12-én látta meg a napvilágot. Ma ünnepli a 25. születésnapját. Ennek alkalmából szeretnénk ezzel a cikkel köszönteni a Blancók Tízesét.

KLUBCSAPATOK

James a profi pályafutását 2007-ben kezdte meg az Envigado FC-nél (1995-től a korosztályos csapatoknál játszott – a szerk.) a kolumbiai másodosztályban, ahol 8 mérkőzésen lépett pályára, majd a következő szezonban már az első ligában bizonyíthatott 22 alkalommal, amikor 9 góllal járult hozzá a csapat sikereihez. 2008-ban Argentínába igazolt a CA Banfield csapatához, ahol két szezon alatt 49-szer lépett pályára, illetve 9 gólt és 4 gólpasszt jegyzett.

Az FC Porto ekkor figyelt fel a mindössze 18 éves játékosra, és végül 5,1 millió euróért le is igazolták. James nagyszerűen teljesített Portugáliában, ugyanis a kezdeti fizetését már az első szezonban megemelték, a 30 millió euróról szóló kivásárlási árát pedig 45 millióra növelte. 3 kiváló szezon után, aminek folyamán 105 mérkőzésen lépett pályára, ezeken pedig 32 gólt és 21 előkészítést sikerült feljegyeznie. A kolumbiai következő állomáshelye Franciaország volt, ugyanis a Monaco kifizette a 45 millió euróról szóló kivásárlási árat. Itt mindössze egy szezont töltött, de így is szerzett 10 gólt illetve adott 12 gólpasszt.

A brazíliai világbajnokság után a Real Madrid hosszas huzavona után, július 22-én jelentette be a kolumbiai érkezését 80 millió euróért cserébe. A Királyi Gárdánál a 10-es mezszámot örökölte, ami Özil távozásától fogva várt valakire. A 2015/16-os szezon folyamán 31 tétmérkőzésen lépett pályára és 8 gól szerzett valamint 9-szer szolgálta ki a társakat.

VÁLOGATOTT

James Rodriguez 2007-ben mutatkozott be az U17-es korosztályos válogatottban a dél-amerikai korosztályos csapatoknak rendezett tornán, ahol 3 gólig jutott. Később a korosztályos világbajnokságon is szóhoz jutott, ahol nagyban hozzásegítette csapatát ahhoz, hogy továbbjusson a csoportból, majd a későbbi győztes Nigéria állította meg őket.

Az U20-as válogatottal 2011-ben szerepelt a Touloni Ifjúsági Tornán, ahol két góllal és három gólpasszal mutatkozott be. Rodríguezt a torna legjobbjának választották, a döntőben pedig tizenegyesekkel győzték le Franciaországot, ő értékesítette saját büntetőjét. Ugyanebben az évben az U20-as világbajnokságon is ott lehetett, ráadásul csapatkapitányként. Három gólpassza volt a tornán. Bár a negyeddöntőben kiesett a csapata, több európai klub is felfigyelt rá.

A felnőtt válogatottban 2011. szeptember 29-én hívták be először, október 11-én Bolívia ellen pályára is lépett, ahol rögtön a meccs emberének választották. Ő készítette elő a mérkőzés győztes gólját, később pedig a Mexikó elleni 2-0-s győzelem alkalmával is magára vállalta ezt a szerepet, mindkét találat előtt. A nagyok közötti első gólját Peru ellen szerezte. Az a győzelem egy helyes előrelépést jelentett hazája válogatottjának a vb-selejtező csoportban.

Később Uruguay ellen két gólpasszt adott, Chile ellen hatalmas szabadrúgásgóllal villant meg, Paraguay ellen két gólt is ő készített elő, Brazília ellen pedig a döntetlent érő gól előtt ő adta a gólpasszt. 2013-ban a selejtezők második fordulójában Bolívia ellen őt választották a meccs emberének. Az utolsó, mindent eldöntő meccsen két tizenegyest is kiharcolt, amivel együttese végül 3-3-ra mentette a mérkőzést, így pedig Kolumbia válogatottja 16 év után ismét kijutott a világbajnokságra.

A 2014-es brazíliai VB-t nagyszerűen kezdte: a nyitómeccsen rögtön gólt szerzett, illetve kettőt elő is készített, aminek köszönhetően a meccs emberének választották. A második mérkőzésen gólt fejelt, a második, győztes találatot pedig előkészítette. Az utolsó csoportmeccsen csereként állt be, két gólpasszal és egy góllal koronázta meg a teljesítményét.

Az egyenes kieséses szakaszban kétszer vette be Uruguay hálóját (ráadásul a kapásgóljának köszönhetően megkapta a torna legszebb gólja címet, illetve a Puskás-díjat is), aminek köszönhetően csapata először jutott el negyeddöntőig a vb-k történetében. Ronaldo és Rivaldo óta ő volt az első olyan játékos, aki csapata első négy világbajnoki mérkőzésén gólt tudott szerezni. A találkozón a meccs emberének választották, ami egyébként négy vb-mérkőzésből háromszor történt meg. Brazília ellen aztán megszerezte hatodik gólját a tornán, de csapata végül búcsúzni kényszerült. A közönség állva tapsolta, első világbajnokságán hat gólig és öt gólpasszig jutott. Hat találatának köszönhetően ő nyerte a vb Aranycipőjét. A FIFA Castrol Index alapján bekerült a statisztikai rendszer által összeállított álomcsapatba.

ISTEN ÉLTESSEN JAMES!

Talán ezek is érdekelhetnek:

Leave a Reply