zinedine-zidane-posa-con-la-orejona

Zidane sikerének hét kulcsa

2016. április 12-én szenvedte el utolsó vereségét a Zinedine Zidane vezette Real Madrid. A Blancók azóta 39 tétmérkőzésen maradtak veretlenek, amivel beállították a Barcelona 2015/16-os rekordját. Az as.com munkatársai összeszedték Zidane sikerének hét kulcsát. Íme

1. Békés tábor
Attól a pillanattó kezdve, hogy Zidane átvette a Real Madrid irányítását, egyfajta nyugalom árad mind a játékosok, mind pedig a stáb felől. De ez idő alatt voltak olyan események, amelyek megzavarták a csapat harmóniáját – lehetetlen, hogy ne legyenek nehézségek, amikor egész nap reflektorfényben van a csapat –, de ez már a múlté, és sorban jönnek a jobbnál jobb eredmények Zidane csapatától. Még a FIFA által kiszabott szankció sem szegte kedvét a klubnak.

2. Elnyert címek
Zidane a négy megszerezhető trófeából hárommal gazdagította a Real Madridot. Májusban az Atlético ellen Milánóban tizenegyesekkel megnyerte története 11. Bajnokok Ligája címét, augusztusban a Sevillla ellen egy drámai mérkőzésen az UEFA Európai Szuperkupát, míg decemberben a Kashima Antlers ellenében a FIFA Klubvilágbajnoki címét is magának tudhatta a Királyi Gárda. A francia vezetőedzőnek ez hatalmas sikert jelent, hiszen még nem volt egy éve a Blancók edzője.

3. Gyenge kezdés
A szezon elején a négy egymást követő döntetlen (Villarreal, Las Palmas, Dortmund és Eibar) után felmerült az emberekben, hogy Zidane taktikája talán mégsem a legmegfelelőbb, azonban a Betis ellen megvívott 6-1-es siker visszazökkentette a győzelmi útra, és igazolta Zidanet.

4. A csapat kezelése
Kétség kívül a Real Madrid a világ egyik legnagyobb klubja, amely tele van csupa nemzetközi futballsztárral, akiknek rendkívül nehéz dolguk van, amikor beakarnak kerülni az adott mérkőzés kezdő tizenegyébe. Zidane rendkívül hatékonyan bánik a játékosaival, igaz vannak olyanok, akik kevesebb játékpercet játszanak, mint többi társuk, de a francia szakember többször is kijelentette, hogy minden játékosára maximálisan számít. Zidane sikerének legfőbb kulcsa Kovacic, Isco, Nacho, Lucas Vázquez, Morata, Asensio és James – akik, bár nem aktív tagjai a Királyiak kezdőcsapatának, rendkívül fontos szerepet játszottak a rekordokat döntögető csapat számára. Zidane rotációs taktikája eddig beválni látszik, hiszen eddig nem érte el a csapatot egy komolyabb sérüléshullám, de ha esetleg ez mégis megtörténne, akkor olyan játékosokkal tudná pótolni a sérülteket, akiknek nem lesz nehéz felvenni a csapat ritmusát.

5. Légi fejlesztések
Zidane és az edzői stáb is rengeteget dolgozott a támadó és a védekező feladatok kiegyensúlyozottságán, aminek köszönhetően a védők is fontos szerepet játszanak a támadások befejezésében. Elég csak Sergio Ramos életmentő fejeseire gondolni (Deportivo, Barcelona, Sevilla), de Varane is megmutatta, hogy remek fejjátékkal rendelkezik. A Real Madrid ebben a szezonban immáron már nyolc fejesgólnál tart – jelenleg a legtöbb a ligában.

6. Szilárd védekezés
Csak a Villarreal csapata büszkélkedhet kevesebb kapott góllal, mint a Real Madrid, akik eddig 14 kapott gólnál járnak a bajnokságban. De Zidane védőegysége nem csupán az ellenfél támadásainak megelőzésére összpontosít, hanem saját csapatuk eredményességében is nagy szerepet játszanak. Ezt bizonyítja, hogy Ramos, Varane, Danilo, Carvajal, Pepe, Nacho, Marcelo és Coentrao eddig összesen 18 gólt szereztek, és 15 gólpasszt osztottak ki minden versenysorozatot figyelembe véve.

7. Taktikai furfang
Utólag kaptunk akkora luxust, hogy bizalommal tekintsünk vissza Zidane remek eredményeire, ám a hosszú és sikeres út közben voltak nehézségek a francia szakember számára. A Calderónban lejátszott derbit megelőzően a kommentátor többször is megkérdőjelezte Zidane taktikai felkészültségét a Blancók menedzserének. A mérkőzést követően azonban már nem volt kétség, hogy Zidane-nak megvan a tehetsége, és az esze a csapat vezetéséhez. A madridi derbi legnagyobb meglepetése Isco és Lucas Vázquez zseniális teljesítménye volt. Az igazi teszt azonban a Camp Nouban érkezett el Zidane legénységének, ahol Vázquez bizonyította csapatba kerülésének jogosságát, aki nagyszerűen alkalmazkodott a középpályát alkotó Modric-Kovacic-Isco hármashoz. A szerdai, Sevilla elleni találkozón pedig James és Asensio dominanciája párosult a Casemiro-Kroos-Modric trióval.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
rma-granada
ÁLTALÁNOS
sevilla-real

Leave a Reply