asensio_marca

Marco Asensio: „A győzelem iránti vágyunk nem csökken”

Asensio nem mindennapi szezont tudhat maga mögött. Ő szerezte az első, és az utolsó gólt is a szezonban, valamint csapatával megnyerte a spanyol pontvadászatot és a Bajnokok Ligáját is. A fiatal középpályással a Marca készített egy hosszabb interjút.

Ha valaki az UEFA Szuperkupa idején azt mondja neked, hogy ez a szezon így alakul, hittél volna neki?
„Természetesen igen. Ha egy olyan nagy klubnál játszhatsz, mint a Real Madrid, akkor az a cél, hogy minden trófeát megnyerj. Most az a cél a válogatottal, hogy megnyerjük az U21-es Európa-bajnokságot.”

Mire gondoltál kedden, mikor felkeltél, és megláttad, hogy te vagy a MARCA címlapján?
„Ez valami olyasmi volt, ami lezárt egy remek idényt. Úgy gondolom, ez egy összetett év volt, mely során számos szituációt éltem át, valamint rengeteget tanultam és fejlődtem.”

Hogyan robbanhat be a köztudatba ilyen gyorsan egy 21 éves fiú?
„Megpróbálom annyira természetes módon kezelni a dolgokat, amennyire csak lehetséges. Ha egy ilyen nagy klubnál játszol, minden rendkívül gyorsan történik. Háromnaponta játszottunk egy fontos mérkőzést, így szinte nem is volt idő élvezni azt, amit korábban elértünk.”

Ugyanaz a Marco Asensio vagy, mint amikor megérkeztél a Real Madridhoz?
„Nem volt semmi, amin változtattam. Minden egyes mozzanatból tanulsz. Persze, nem lehetek ugyanaz, mint akkor, hiszen sok tapasztalatot szereztem, trófeákat nyertem, de a mosolyom az most is ugyanolyan.”

Mit éreztél, amikor megkaptad a Bajnokok Ligája megnyeréséért járó aranyérmet?
„Egy nappal a találkozó előtt elképzeltem, hogy megnyerjük a trófeát, és készítek egy képet a serleggel. De amikor megérinted azt, akkor olyan érzés mintha egy álom vált volna valóra, amit gyermekkorod óta szerettél volna. Megnyerni a Bajnokok Ligáját ilyen fiatalon hihetetlen érzés volt.”

Hogyan lehetséges, hogy pont olyan higgadt vagy egy Leon elleni kupamérkőzésen, mint mondjuk a Bajnokok Ligája-fináléjában?
„Nem szoktam ideges lenni a pályán, mert a foci az egy olyan dolog, amit egész életemben csináltam. A mérkőzések előtt van egy kis nyomás, néhány csendes perc, de a pályán ezeket elfelejtem. Ilyenkor csak a focira gondolok.”

Azt akarod mondani, hogy aki pályára lépett a Juventus ellen, az még mindig úgy tekint a focira, mint egy gyerek?
„Igen. Mikor kimegyek a pályára nem a győzelemre, vagy a célkitűzésekre gondolok. Inkább arra gondolok, hogy élvezzem azt, amit csinálok, de persze maximális felelősségtudattal, így mindent beleadok.”

Hogy birkózol meg azzal a felhajtással, ami az utcán fogad?
„Régen egy kicsit idegessé tett. Mikor bekerültem a Mallorca első csapatába, és kimentem a barátaimmal a Palma utcára, az emberek folyton megállítottak, hogy én vagyok-e Marco Asensio. Olyankor mindig azt mondtam, hogy nem, csak hasonlítok rá. A barátaim persze kérdőre vontak, hogy mit csinálok. Aztán az idő múlásával hozzászoktam, és mára már normális dologgá vált.”

Mit tanultál azokban az időkben, amikor nem léptél pályára?
„Sokat tanultam abból az időből, de főleg azt, hogy nem szabad feladni. Voltak nehéz időszakok, nem voltam hozzászokva a folytonos játéklehetőség hiányához.”

Milyen érzés, hogy a gyerekkori példaképed az edződ?
„Egyszerűen hihetetlen! Imádtam Zidane-t, megnéztem minden mérkőzést, és fotóim voltak róla. Leírhatatlan, hogy egy célért küzdünk. Elmondja a tanácsait és tanulunk abból, amit mond. Gyakran beszáll a játékba az edzéseken, a technikája változatlan maradt.”

Mit tanulhat egy fiatal játékos, egy olyantól, mint Cristiano Ronaldo?
„Rengeteget. Amit csodálok benne, az az elhivatottsága. Ennyi megnyert egyéni és csapatban szerezhető cím után sem múlt el a győzni akarása, a munkamorálja. Egyszerűen lenyűgöző. Ő akkor is marad az edzőteremben, ha már mindenki más végzett. Mindig többet akar, és ez hatással van ránk is. Minden edzésen tanulhatunk tőle.”

Négy év alatt három BL-cím. Tisztában vagy azzal, hogy mit művel a Real Madrid?
„Felfoghatatlan. Könnyűnek tűnik, de négy alatt háromszor megnyerni ezt a sorozatot lenyűgöző teljesítmény, és ez a generáció tele van ambícióval. A győzelem iránti vágyunk nem csökken. Ez a kulcsa mindennek.”

Ezt a folyamatot követve elképzelhető, hogy 21 esztendősen már a Tizenharmadikat is a magasba emelheted?
„Beszéltem erről Sergioval. Azt mondta, hogy ne szokjak hozzá ehhez az érzéshez, mert nagyon nehéz megnyerni ezt a sorozatot. Rengeteg időbe telt, mire megnyerte az első BL-címét. Sok legendás játékosnak például egyszer sem sikerült ez. Szerencsés vagyok, hogy rögtön az első évembe magasba emelhettem a trófeát.”

Mit gondolsz ott leszel egy év múlva a Világbajnokságon?
„Ezért dolgozom. Hihetetlen lenne számomra.”

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
ronaldo-per
ÁLTALÁNOS
marco-asensio-nagy-jovo-elott-all

Leave a Reply