Real Madrid: kiárusítás és ami a végén megmaradt

Egy szinte tökéletes transzferidőszakot zár a Real Madrid hamarosan. Október 5-én ér véget az átigazolási szezon, és a klub sikeresen el-és kölcsön tudta adni azokat a játékosait, akik nem férnek a keretbe vagy nem passzolnak Zinadine Zidane elképzelésébe. Az összegeket egymás alá írva ha egy vonalat húzunk és összeadunk, az eredmény: 123,5 m €.

Persze tudjuk, hogy Gareth Bale és Sergio Reguilon tegnap landoltak Londonban. Bale kölcsön távozott, de mostantól a fizetése nem a madridi kasszát húzza, így a teljes szerződéséig kitöltendő időre 70 m € kifozetésétől mentesül a klub (ezt a Marca cikkírója számolta ki így őt kerdezzétek, hogy jött ki ez az összeg?).

Sergio Reguilon 30 m €-ért lett a Tottenham játékosa, ezzel a második legértékesebb eladása ennek a nyárnak. A legnagyobb összeget az Inter fizette ki Achraf Hakimi játékjogáért, ők 40 m €-t perkáltak. James Rodriguez eladása 25 m € a bevételi oldalon (korábbi klubja felreppentette azt a hírt, miszerint ingyen lett átigazolva, ami viszont nonszensz és eléggé megmagyarázhatatlanul képtelenségnek is tűnne.) Na itt fel is lettek sorolva a top 3 eladások. Plusz Bale.

(És ide beszúrnám: senki ne húzza fel a szemöldökét az összegek láttán. A koronavírus okazta válság ennyire átírta a játékosok árát, így az a James, akit tavaly 40 m €-ért nem adott el Perez, idén 25 m €-ért bizony jó biznisz. Igaz, tavaly azért sem akarta az elnök eladni az Atleticonak, hogy ne erőtsítse tovább a városi riválist.)

Egyéb eladások:

Oscar Rodriguez a Sevilla számára 13.5 m €, Javi Sanchez a Real Valladolidnak 3 m €, mind Jorge de Frutos és Dani Gomez a Levantenak összesen 7,5 €-ért, Miguel Baeza a Celta Vigonak a 3 m € és Alberto Soro a Granadanak 2 m €. Az akadémia játékosainak eladása minden évben hasznot hoznak, amióta Florentino Perez az elnökünk.

A Villarreal 2 m€-t fizetet Takefusa Kubo kölcsönadásáért, míg Brahim Diaz és Dani Ceballos szintén kölcsönbe csatlakozott az AC Milan illetve az Arsenal csapatához (összegeket nem írt a Marca ebben a témában megjelent cikke). Reinier Jesus -t két évre kölcsönadták a Borussia Dortmundnak .

Ebben az átigazolási szezonban Mariano Diaz vagy Borja Mayoral  távoznhat még, mielőtt az átigazolási ablak bezárul.

Mint azt fent látjuk, valóban pénzügyi sikernek számít több szempontból is ez az eredmény. Egyrészt valóban sikeresen átigazolhattak vagy kölcsönbe távozhattak azok ketten, akik talán a legtöbbet vitatott kerettagok voltak eddig, Bale és James. Két olyan kaliberű játékos, akik úgy töltöttek szinte teljes szezont a padon, hogy a képességeik bizony inkább a pályára helyezné őket állandó kezdő 11 játékosnak.

De ne feledjük, hogy Bale (iszonyatosan elcseszett történések folyományaként) amikor szerepelt, semmilyen motivációt nem mutatott és bizony szemmel láthatóan a társak se keresték ha passzoltak. Szinte láthatatlan volt. Hogy a viszony akár szakmailag akár emberileg mennyire romlott meg közte és az edző illetve a társai között, sose fog talán kiderülni. Senki nem kritizálta nyilvánosan, és (eddig) még csak nem is köszöntek el tőle.

Megfigyelhettük pl Keylor Navas tavalyi távozásakor, hogy társai a közösségi oldalakon posztokban is elbúcsúznak a távozótól. Ez ezidáig várat magára, noha nem is hirtelen és nem is titkoltan zajlott le a folyamat. De arról sincs hír, hogy az öltözőben kitől hogyan vett búcsút, csupán annyit tudunk, Bale az utolsó madridi edzését az edzőteremben abszolválta. Térdsérülése a hírek szerint még egy hónapig majd Londonban is távol tartja a pályától, a Spurs nélküle rajtol a bajnokságban.

Sergio Reguilon eladása ugyancsak a Spursnak pedig egy visszavásárlási záradékot és egy eladási vétót is jegyez-azaz a klub a Real Madrid hozzájárulása nélkül nem adhat túl rajta, illetve első a sorban, aki vissza veheti. Ez szintén nem véletlen. Most kell a pénz, hiszen három játékos megvétele a jövő nyári cél: Kylian Mbappe, Edurado Camavinga, és Erling Haaland. Egyikük se aprópénz.

De Reguilon remek képességű és fiatal játékos, aki minden bizonnyal sokat fog még erősödni és fejlődni a szigetországban. Így később lehet, hogy látjuk még habfehérben.

És ejtsünk szót még James eladásáról. Megoszlanak a vélemények szurkolói körökben róla. Érzelmi oldalról megközelítve egy abszolut habfehér szívű futballista. Felejthetetlen a Bayern színeiben Navasnak lőtt gólja utáni gesztusa, mikor összetett kezeivel kért bocsánatot a fehér tábortól. Én, ki nőként érzelmi alapon működöm, abban a pillantaban örökre a szívembe zártam. Még jobban, mert én bizony előtte is kedveltem.

De James kemény dió. Szakmailag és emberileg érteni kell a nyelvén, és ezt a nyelvet Zidane nem beszéli. Egyszerűen a mindig nyugodt és egyébként mindenkivel remek viszonyt ápoló francia James (és Bale) estében nem találta meg a közös hangot. De amíg Gareth Bale a Liverpool elleni BL döntő után talán el is sztárolta magát kissé, addig James esetében megfigyelhetjük, hogy vele aki tud bánni, az jól jár vele. Kovac fejszéje is belecsorbult (bár az övé más játékosokba is), Ancelotti viszont már Angliában is ki tudta hozni Jamesből a maximumot.

Nem véletlen csapott le rá. James már a bemutatkozásnál meg is hálálta, remek teljesítményt produkált. Biztos vagyok benne, hogy fejlődni, javulni fog, Carlo egyfajta mentorként pedig aranyhalat fogott vele.

Hakimi nyár eleji gyors távozása volt az idei szezon legnagyobb hidegzuhanya. Zidane lepett meg, hiszen a korábbi együttműködésük remek volt, és azt gondolhattuk, hogy a kölcsön leteltével ez folytatódik majd. Hakimi Németországban szeretve volt és nem véletlen, nagyon jó formában van. Távozása (visszavételi opció nélkül meghozzá) csakis azzal magyarázható, hogy nincs hely a keretben számára. A jövőben sincs, annyian vannak a posztján.

És a keret:

Zidane szemmel láthatóan továbbra is javarészt a stabil megszokott keretére számít. Bízik „öregjei”tudásában. Legtöbbjük estében abszolut nincs okunk nekünk se aggódni, hiszen akár Ramos, akár Benzema, akár Kroos vagy Casemiro tudjuk, pazar formában és erönlétben vannak.

A kérdések szeretett horvát hősünk, Modric, és imádott Marcelonk, akik bizony néha szemmel láthatóan lassabbak. Klasszisok még mindig, csupán több pihenésre van szükségük. Na meg Hazard. Az a boka vajon hogy van? Vajon idén végre látjuk azt az Eden Hazardot, akit annyira nagyon vágytunk Madridba? Vajon ebben a szezonban végre megússzuk sérülés nélkül? Sokan bizony szurkolók már adnák el, szabadulnának tőle.

Jovic szintén egy szezont kap még a bizonyításra, úgy tűnik, marad. Szívből remélem, hogy érdemes lesz maradnia és tud majd bizonyítani. Marad Vasquez, aki elutasította a katari ajánlatot és a hátralévő szerződését ki kívánja tölteni.

Rodrygo és Vinícius. Vinícius és Rodrygo. Megint a két kis brazil, akik folyton témák a szurkolók körében. Két nagyon fiatal és még tapasztalatlan tehetség. Én mindenkit türelemre intenék. Rodrygo a maga stílusában egyike lesz a legkönnyedebb, legelegánsabb labdarúgóknak. Szinte lebeg a pályán, ilyen mozgást senkitől se láttam, talán Raul óta.

Vinícius viszont nekem a brazil Zidane. Komolyan. Egy remek fizikumú, erős és gyors játékos, aki nincs híján határozottságnak. A 16-osig. Ott valamiért elszáll még a magabiztossága, pláne ha maga marad. Pedig képes a saját térfelünktől átvinni a játékszert az ellenfél 16-osáig, de ha azt látja, hogy a többiek lemaradtak (és lemaradnak) akkor elbizonytalanodik.

Csak egy kis önbizalom tréning és némi rutin, és ő lesz majd aki olyan erővel és olyan hatalmasakat rúg a kapura, hogy a háló kiszakad. De ezek a srácok félig zöldek, éretlenek még. 19 és 20 évesek! Az őket kritizálóktól kérdezném: ők mit csinaltak ennyi idősen? Miben voltak klasszisok?! Na ugye…

Valverdet hagyjuk ki. Kicsi Madár a miénk, hála az égnek, beilleszkedett és méltán kap a kezdőben bizalmat nem ritkán Zidanetól. Ahogyan Isco is vissza küzdötte magát az egyre gyakoribb kezdő játékosok közé.

Azért persze kíváncsi leszek, hogy a megnyírbált ámde meg is újult keretből kik lesznek a padon és kik kezdők. Hiszen visszatért Odegaard és Lunin. Utóbbi -ahogy Courtois formáját elnézem- meleg kell öltözzön, meg ne fázzon ott ücsörögve. Odegaard várva várt, most mindenki őt akarja látni. Én is. Hátha már holnap?!

A keret egészét tekintve minden posztra megvan a játékos aki megbízható, megvan a létszám, persze. A kérdés csak annyi, hogy amennyiben -mint azt minden szezonban megéltük már-beüt a FIFA vírus, és feletelik a betegszoba sérültekkel, kit ki tud majd pótolni?

De ez már egy másik írás témája lehetne, annyit lehetne írni erről is.

A Real Madrid tehát nyereséggel és megkönnyebbüléssel zárja majd már mindenképpen az átigazolási szezont, Zidane és a fiúk Valdebebasban készen állnak a bajnoki rajtra. Edzésképek és videok láttán nagy ijedségre nincs okunk. Marci ollózós gólt vág, Courtois bravúrt produkál és Ramos is érzi a kaput, nem kell félnünk. Jó csapatunk van még mindig klasszis játékosokkal, pontosan annyi fiatallal akik hozzák a lendületet és pontosan annyi seniorral, akik adják a tapasztalatot. És ez tavaly is működött.

Még mindig épül a csapat, ne feledjük el. Még mindig nem Zidane elkészült tervét látjuk idén, csak az alakulását figyeljük. Ameddig a padon ül nincs nagy baj. Ameddig Ramos irányítja az öltözőt, rend van és nyugalom. Ameddig a kasszát Perez kezeli, pláne nyugodtak lehetünk.

Holnap pedig a Real Sociedad elleni mérközéssel elrajtolunk a bajnokságban. És persze győzni kell, győzni is fogunk! Kezdés 21 órakor, a Spíler közvetítí ahogyan azt megszoktuk.

Hala Madrid!

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
ÁTIGAZOLÁSOK

Leave a Reply