Merre tovább, Real Madrid?

Naponta több, egymásnak akár ellentmondásos hír is napvilágot lát arról, melyik játékosunk hova megy, miért megy, vagy miért marad. Nagyon sok múlik azon, mi lesz Zidane sorsa majd. Tudjuk, hogy a szezon végéig kap időt és lehetőséget, hogy a hullámvölgyből kivezesse a csapatot.

És Zidane sorsától függ néhány játékosunk döntése, sorsa is. Akikre stabilan számít, akiket kért az elnöktől, hogy szerezze meg, vagy éppen ellenkezőleg, akiket mellőzött talán pont arra számítanak, hogy ha új tréner érkezik, talán nekik is terem babér Madridban.

Mindjárt kezdjük azzal itt a legelején, hogy spanyol sajtó értesülések állításai szerint Florentino Pérez már jelezte Marcelo és Isco felé, hogy a szerződésük lejártával nem kíván velük hosszabbítani. Így ez a látszat szerint nem Zidane döntése.

És itt ragadnám meg az alkalmat, hogy mindenkit emlékeztessek arra, amikor Zidane vissza tért, milyen feltételekkel érkezett. A játékoskeret és a szakmai stáb kiválasztásában is szabad kezet kapott. Ez mára nagyon más arcot mutat.

Egyrészt már az elején nem tudta az elnök mindazt elérni, amit Zidane kért. Se Pogba leigazolása nem történt meg, se James és Bale eladása nem sikerült. Pedig minden bizonnyal volt egy pontos elképzelése, miként kívánja kialakítani a keretét, és ennek megfelelően a taktikát, akár a rotációt is.

Aztán jött az előre senki által nem sejtett világjárvány, annak hozadéka pedig a pénzügyi válság, ami nem kerülhette el a királyi gárdát sem. Fizetés csökkentések, el-és kölcsön adások, néha a szakmai érdek háttérbe szorult a gazdasági érdek mögött.

Aztán azok, akik érkeztek, se váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (pl Jovic, Odegaard, akik ha lehetőséget kaptak, se mutattak meggyőző játékot). És voltak, akiket kérés nélkül kapott, ilyenek a brazil csodagyerekek (most itt háromra célzok: Vinícius, Rodrygo és Reinier – utóbbi még nem fér sajnos a keretbe).

A jövőbe tekintve pedig Zidane határozottan kinyílvánította abbéli reményét, hogy a klub mielőbb meghosszabbítja Ramos, Modric és Vasquez szerződését. A mai napig ez nem történt meg. Még Modric szerződése se lett hivatalosan aláírva, akivel pedig a hírek szerint a megállapodás megszületett.

Ramost eltávolítja az a hír, hogy a PSG felkínált neki egy évi 15 milliós fizetést három évre. Miközben Madrid a 15 évi hűséges szolgálatait képtelen 2 éves szerződéssel meghálálni.

(Namármost. Az általuk rendszeresen kifigurázott Barcelona a saját csapatkapitányát megtisztelte egy olyan szerződéssel, mely addig szól, ameddig Messi akarja, annyi a kitétel benne, hogy szezon végén jelezze, ha nem kíván tovább maradni. Ezt tudom én a klubhűség megjutalmazásának nevezni, nem azt, hogy egy kiemelkedő formában és folyamatosan remekül teljesítő, az öltözőben is a leg fajsúlyosabb szóval bíró csapatkapitányt elveszt, csupán mert az a Real Madrid elnökének a vesszőparipája, hogy ha elmúlt 30, akkor egy játékossal se hosszabbít csak egy évre.)

Ramos tárgyalási pozícióját pedig tovább gyengítette Alaba leigazolása. Hiszen a 28 éves osztrák pompásan bevethető a védelem közepén. Pontosan Ramos szerepében. Persze két legyet ütött a klub egy csapásra, hiszen ha Ramos mégis marad, Alaba tud bal szélen is játszani, vagyis Mendy /Marcelo helyén, esetleg Mendy és ő később egymást váltva, ha M12 valóban távozni fog.

Aztán itt van Lucas Vazquez. A mester egyik stabil kezdője, aki az elmúlt 19 meccsen kezdett, és 16 meccset végig is játszott, csupán 3 alkalommal cserélte le. Lucas is vissza utasította a klub által elé rakott hosszabbítási javaslatot. Persze, most, hogy Zidane trónja megremegett, már ő se flegmázhat. Vagy el fogadja a felkínált fektételeket, vagy mehet máshova.

Viszont azok a játékosok, akik eddig mellőzve voltak, most természetesen reménykednek. Hiszen amennyien távoznak a régi betonbiztos kezdő tagjai közül, annyival több a lehetőség a számukra. És ha Zidane is távozik a nyáron, egy másik edzőnél akár szerephez, még főszerephez is juthatnak.

Ilyenek Militao, Odriozola, Mariano, vagy a szezon végén visszatérő Odegaard, Jovic, na meg azon játékosok is, akik már tavaly elszerződtek erre a szezonra.

És ilyen játékos Gareth Bale is! Ne feledjük el, hivatalosan kölcsön van adva a Tottenham Hotspur-nak. Ahol a hírek szerint kitelt neki lassan a becsület, és ultimátumot kapott: vagy neki lát futballozni, vagy mehet vissza Madridba a padra!

Persze rengeteg lehetséges forgatókönyv létezik egyenlőre. Mire kiderül, kinek mi lesz a sorsa, még sok víz le folyik a Dunán. De egyben biztos vagyok:

Zidane sorsa függ a csapat teljesítményétől, és sok játékos sorsa Zidane-étól. Így egyfajta szimbiózis alakult ki, ami a legutóbbi meccsen azt mutatta, hogy az emberei készek megmenteni (ismét) edzőjüket.

Csak mi kapunk ettől gyomorideget. De remélem, ezzel az írással rá tudtam világítani egyértelmű vagy rejtett összefüggésekre, egy csokorba foglalva. Lehetne még persze tovább vinni a gondolatmenetet, hogy ki jöhet Zidane helyére ha úgy alakul, akkor melyik játékos sorsa hogyan alakulna? Vagy Mbappe érkezik – e, és ha igem, az milyen mértékben hat majd a támadók helyzetére? (a támadójátékra tudjuk, mennyire nagyon!)

De ennyire felesleges előre szaladnunk. Várjuk ki türelemmel, mi lesz a szappanoperák vége. Beszélhetünk persze róla, de felesleges egymásnak ugrani magunk között, madridisták között. Hiszen mindannyiunk számára egyetlen klub, egyetlen szín, egyetlen címer létezik, és ha nem értünk egyet is, mindannyian a legjobbat szeretnénk a Real Madridnak.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOKSzerződések
Ramos: irány a PSG?
ÁLTALÁNOS
Hivatalos közlemény: Nacho

Leave a Reply