Nyitva az ajtó Mbappenak

Természetesen madridisták vagyunk, örökké elégedetlenek mindennel. Persze, ha egy csapat 5 éven belül 4 BL-t plusz megannyi címet nyer, akkor a drukkerek azt hiszik, ez már így marad örökre. Van egy rossz hírem: Nem!

Ha jól saccolom, akkor a 12.megnyerése óta erősödnek a hangok, hogy „Mikor fiatalítunk?”

Aztán igazolunk, akkor meg az a baj, hogy túl fiatal, nem elég rutinos, vagy túl öreg, de az abszolút kedvencem az a „nem Madrid szintű játékos”. Akármi is az, nagy marhaság! Ha Dani Carvajal máshonnan igazolna most hozzánk, akkor ő is túl öreg lenne és nem Madrid szintű a legtöbb kritizáló szerint (akik persze egy focipályát nem tudnának keresztbe átfutni meghalás nélkül kb félúton, de a kanapéról rohadt jó edzők, erőnléti edzők, sportorvosok, menedzserek, és természetesen CR szintű csatárok mind, kétségtelenül).

Elment Ramos, most elment Varane is, az elmúlt nagy Real Madrid érájának két emblematikus védője, egy pazar páros, ott voltak a BL győzelmeknél, megnyertek amit csak lehetett a klubbal. Mi pedig velük.

Csaholnak azok, akiknek muszáj hallatni a hangjukat. Miközben oly sokszor kritizálták megóvhatatlan véleménnyel mind a kettőt, amikor csak lehetett. Plusz Pérezt, mert persze ők sokkal jobban, okosabban, sikeresebben irányítanák a Real konszernt.

Na ácsi!

Varane anno 10 millióért érkezett. Zidane-nak köszönhetően 50 millióért adott rajta túl a klub, miután 3 éve folyamatosan, minden transzferidőszakban mondogatta, hogy el szeretne menni. Ez pedig egy jó bolt, egy remek üzlet, hiszen a játékos menne, az United szerette volna, mi pedig gazdagabbak lettünk 50 milliócskával.

Ramos ingyen ment. És vele együtt kikerült az egyik legmagasabb fizetés a klub mérlegéből. Mivel Bale félő, hogy marad az utolsó szezonjára, Hazard biztosan marad, így bőven magas a 10 %-os csökkentés után is bérük. Ha pedig hozzá tesszük, melyik mennyit hozott vissza belőle, sírhatnékunk lenne, ha mi lennénk a klub főkönyvelői.

Miközben persze megy a hiszti, hogy miért nem vesszük meg Mbappet, Haalandot. Na azért nem, mert Haaland ára bónuszokkal olyan 200 milliós szinten áll jelenlegi, nem kicsit szerénytelen klubja szerint. Reálisan az értéke – mindent figyelembe véve – szerintem 150 millió (ebbe bele kalkuláltam, hogy válság súlytja a futball világát a pandémia miatt, vagy hogy ha tetszik, ha nem, Haaland kisebb reklám értékkel bír, mind egy CR, Mbappe vagy Messi (még)).

Mbappe nem akar Párizsban maradni, noha az utóbbi napokban a szájába adtak egy mondatot, miszerint a PSG-vel szeretne BL-t nyerni. Én nem tudok ilyen nyilatkozatról, a Facebookon kering, terjed, akik pedig 2 darab agysejtnél többet nem hajlandóak gondolkodásra pazarolni, eszik is a fake híreket.

Párizsnak nincs sok ideje a döntésre, hiszen amennyiben nem adják el Mbappet, abban az esetben fél év múlva szabadon kezdhet tárgyalni más klubokkal – és a Real Madrid áll az élen, akivel le fog ülni tárgyalni.

Párizs persze elengedheti ingyen jövőre, 19-re lapot kér, és a következő hónapokban leígérheti a csillagokat az égről, csilliárdos fizetést, házat, repcsit, saját edzőt, masszőrt, mindent ígérhet – ja, ezt megette. De Madrid is.

Párizs egyet nem tud: nem tud olyan történelmet adni elé, mint Madrid. Párizs nem tett egyetlen tehetséget se legendává. Puskás, Di Stefano, Ronaldo Nasario vagy Cristiano Ronaldo, vagy sorolhatjuk, hiszen ismerjük a sztorikat. Nem, Párizsban még soha ilyen nem történt, az megtörténhetett volna az elmúlt években, de nem történt.

Mbappe lehetett volna a PSG első, saját gyártású legendája. De nem lett. De se BL cím, se egy frankó Szuperkupa, se semmi sem sikerült, pedig nem sajnálták, volt pénz, paripa, fegyver hozzá. Hiába vették meg Neymart, hiába van a kapuban Navas, hiába vásároltak ész nélkül mindenhonnan mindenkit, akire azt hitték, majd jó lesz, nem lett jó.

És Mbappe nem vár tovább a csodára, nem elég neki Ramos vagy Hakimi, neki BL cím kell, Aranylabda kell, győzelmek kellenek, mert egy sikerre kiéhezett, mára rutinos és bizony magabiztos játékos. Tudja, mennyit ér, tudja, mit akar, hol akarja, és MOST akarja.

Megvárja, ha kell, hogy leteljen a paktum, és eljön jövőre ingyen, ha a klubja így akarja. Ki lehet persze erőltetni. De értelme nem lesz, eredménye nem lesz. A párizsiak megint nagybevásárlást tartottak, és bizony fizetni is kell, a béreket is. Nem megvenni sok, ugye, mint egy luxus autót, egy játékost eltartani is kell. És nem szerénytelenek, higyjük el. Ramos sose volt az, de Donnarumma friss kontinensbajnokként is fizetésért fog dolgozni, hiába kapták ingyen.

Az FFP szabályzata szerint most el KELL adniuk, ezt pedig ugyanolyan jól tudják, mint mindenki. És a legnagyobb fogadóirodák prognózisa szerint is augusztusban a franciák jelezni fogják a Real Madrid felé, hogy készek leülni a tárgyalóasztalhoz.

Ramos és Varane nem hiába távoztak. Azzal, hogy egyiket eladtuk, a másikat elengedtük, meg van a pénz és az anyagi keret Mbappe elhozatalára. Vehetjük ezt áldozatnak, amelyet meghozott a klub a jövő sikerei érdekében. Vehetjük ezt okos igazolás politikának, szigorúan az anyagiakra koncentrálva. Vehetjük ezt árulásnak, hogy egy esetleges sztárigazolás reményében dobtuk el őket.

Mielőtt bármi elhagyta a szádat, mielőtt nekiállsz nyomkodni a hozzászólást, gondolj bele:

A múlt a fontos, vagy a jövő? Mikor kell Mbappe? Most, vagy 5 év múlva? Ramos utolsó éve – őszintén – kudarc volt? Az. Varane hibáit akkor, mikor ment el a meccs rajta, nem bocsátottad meg?! Ugye, nem. Akkor most engedd el. Lassan sokkal jobban fájó eligazolásokat, visszavonulásokat fogsz látni a Real Madridban. Ez nem fenyegetés, ez sajnos tény.

Mbappera fel, madridisták!

Kép: YouTube

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOK
Carvajal: 2025!
ÁltalánosEGYÉBKiemeltSzerződésekSzuper Liga

Leave a Reply