Ronaldo tanulsága?

Mostanában divat lett, hogy nem kíván hosszabbítani a klubjával az, aki a Real Madridba szeretne igazolni.

Kylian Mbappe történetét ismerjük, tudjuk, hogy ő már 19 évesen jött volna, de akkoriban a családja, főleg az édesapja lebeszélte erről. De ő nagyon elszánt, és most azt mondom, 99,9%,hogy jövő januárban szerződni fog a klubbal.

Pogba. Zidane szerette volna két éve, hogy hozzánk érkezzen, de akkor nem sikerült megszerezni. A megosztó személyiségű játékos megvétele le is került a napirendről Madridban, most mégis azt olvasni, hogy nem hajlandó a hosszabbítását aláírni. Mert jövőre szeretne szabadon a Real játékosa lenni.

Haaland állítólag a szerződése záradékára hivatkozhat, melyben az áll, hogy bármelyik szezon végén 75-90 millió euró közötti áron eligazolhat. Tekintve jelenlegi piaci értékét, ajándék. És a híresztelések szerint a klub meg is állapodott az ügynökével szóban egy jövő nyáron esedékes madridi ajánlat elfogadásáról.

Camavinga-t nagyon szerette volna megszerezni a PSG és a Manchester United is. Mennyi pénzt ígértek, nem tudni, de minket választott. Maradhatott volna otthon, egy klubban Messivel, Mbappeval, Ramossal. De nem, Madridba akart jönni.

Mi ez a nagy akarat, mi ez a hatalmas lelkesedés a spanyol főváros iránt? Biztosan nem az ottani remek éttermek, se nem Valdebebas remek körülményei, de még csak nem is az új Bernabeu vonzza őket. Két okot tudok találni.

Az egyik, hogy hisznek. Florentino Pérez zsenialitásában, tisztában vannak azzal, hogy Madridban egy Galaktikusok 2.0 kialakítása a cél. Ebből nem akarnak kimaradni, ennek akarnak a részesei lenni. A dicsőség, a sporttörténelemben fennmaradás a nevüknek előrébb való minden euró tízmillióknak.

De motoszkál a fejemben egy gondolat, amit nem tudok elhessegetni. Méghozzá a Ronaldo által futott torinói kör. Azé a Cristiano Ronaldoé, aki a Real Madridban elért és megnyert mindent, ami klubszinten lehetséges. Azé a Ronaldoé, aki szerette volna, ha az eredményei miatt Pérez felemeli a fizetését Neymar és Messi szintjére.

De Pérez nemet mondott neki, és inkább engedte eligazolni. Ronaldo pedig a több fizetés és újabb dicsőségek ígéretével elhagyta a legnagyobb sikerei helyszínét. Fizetés volt is, de a dicsőségek elmaradtak. Messi elhozta az Aranyladbát előle, a BL-ben nem sikerült a triplázás, mármint az, hogy egy harmadik csapat játékosként is győzelmet arasson.

Elhagyta a Juventust, vissza tért Manchesterbe. Tudjuk, hogy milyen ő, meg fogja próbálni ott is, ott is győzelem kell, a bajnokság, a kupa, a BL. Kevés esélye van, de meg fogja próbálni, tudjuk, mindent elkövet a sikerért. Ezért példakép olyanoknak, mint Kylian Mbappe.

És ezért elrettentő példa is. Megmutatta, hogy hiába a több fizetés, vagy hiába kap bármilyen remek szerződést, ez nem egyenlő azzal, hogy naggyá váljon, hogy dicsőségek és sikerek legyenek a pályafutásában. Megmutatta, hogy a Real Madridban lehet legendává válni, és erre semennyi pénz nem nyújt alternatívát.

Ha valaha még a sikereket leszámítva hálás leszek Cristiano Ronaldonak, az az, hogy megmutatta: a Real Madrid a siker, a Real Madrid a történelem, a Real Madrid az, ahol Aranyladbáért, BL címért, szuperkupáért játszol, mert a bankszámlán a pénzed erre nem garancia.

Kép és az írás saját.

Talán ezek is érdekelhetnek:

MÉDIA
VÁLOGATOTT

Leave a Reply