Florentino Pérez: „Nem vacakolok senkivel. (…) Ahhoz, hogy az én dolgaim jól menjenek, nem kell, hogy másnak rosszul menjen.”

Az elmúlt napokban különböző oldalakon már részleteiben megjelentek szemelvények abból, amit Florentino Pérez klubelnök mondott Josep Pederol Mega című futball magazin műsorábam az El Chiringuito tévén, és ami a mai AS nyomtatott oldalain tegnap jelent meg teljes terjedelmében. Különösen a Kylian Mbappe-ról tett mondatait emelték ki, na de ugye mi tudjuk, azt mondta Pérez, hogy „Lapozzunk” – hát mi akkor lapozunk.

A Real Madrid elnöke csaknem 14 hónappal a 2021 áprilisában adott interjú után vendég újra a népszerű műsorvezető adásában.

Minden rendben?

Pérez: Igen, minden rendben. Megígértem, hogy ha megnyerjük a 14. Bajnokok Ligáját, eljövök a műsorba, így itt vagyok.

A 14.volt, ami a legboldogabbá tett?

Pérez: Három varázslatos meccset játszottunk a Bernabéuban, ez egy olyan Bajnokok Ligája, amelyre életünk végéig emlékezni fogunk.

Ez a valaha volt legjobb Real Madrid?

Pérez: A győzelemhez egy sor feltétel teljesült idén. Új edző érkezett és a fiatalok. És ahogyan Ancelotti mondta; a Real Madrid játékosok a csapat szurkolói is, és ez a pályán is látható.

Volt olyan meccs, ami nem jött ki a Real Madridnak?

Pérez: Nem. Minden meccsen megmutatták, a PSG ellen 20 perc maradt, de megcsinálták.

A PSG baráti klub?

Pérez: Minden klub az, versenyzünk.

Harcolni kellett Tchouameni-ért?

Pérez: Mbappe megkérdezte tőle, hogy akar-e a PSG-be menni, Tchouameni mondta, hogy ő a Real Madridba szeretne jönni. A Real Madrid, a PSG és ha jól tudom, akkor a Liverpool is szerette volna őt leigazolni.

Egy állami klubnak könnyebb ma leigazolni egy sztárjátékost?

Pérez: Ez egy nyitott kérdés, amiről sokat beszélnek. És egy probléma, ami megoldásra vár.

Él még a Szuperliga?

Pérez: Természetesen. Az ügy jelenleg a Luxemburgi Bíróságon van, hamarosan lesz a tárgyalás. Meglátjuk, mit mondanak. Hiszünk abban, hogy jogunk van versenyt szervezni magunk között. Tudjuk, hogy az UEFA monopólium, egy szervező, szabályozó és elbíráló szervezet, de versenyzés joga az Úniós jogok egyik alap pillére.

Féltél attól, hogy a Real Madridot kizárják a Bajnokok Ligájából?

Pérez: Nem. Ezzel fenyegetőztek az elején, de nem.

Tebas ma nyilatkozatában elítélte a PSG-t és a City-t. Tebas támogatja a Real Madridot?

Pérez: Nem tudom, Tebas miért csinálja, de ezzel nem támogatja a Real Madridot. Valójában per van a Barcelona, a Real Madrid és az Atlético Madrid és Tebas között a CVC megállapodás miatt, ami sérti a törvényt az audiovizuális jogok kereskedelmi forgalomba hozataláról.

Ez természetes, hogy a Real Madrid és a Barcelona elnöke együtt lépnek fel a La Liga elnöke ellen?

Pérez: Mindig jól kijöttünk egymással, és azt kell megérteni, hogy 50 évre ki akarják sajátítani az audiovizuális jogainkat. Úgy gondolom, hogy Laportán nagy nyomás van a megállapodás megkötése miatt, de a Barcelona egy komoly klub, és nem fog belemenni. Ez egy fizetőképes klub, lehetnek nehézségeik, de megvannak a mechanizmusai ahhoz, hogy előre haladjanak.

A Barcelona és a Real Madrid a világ két legjobb csapata, senki se becsülje alá őket, mert lesznek ők még jobb helyzetben.

A La Liga azt hiszi, hogy a Barcelona vezetőit rá tudják venni, hogy aláírják, pedig nem. A Barcelona és a Real Madrid a világ két legjobb csapata, senki se becsülje alá őket, mert lesznek ők még jobb helyzetben. Abszurdnak tűnik a számomra, hogy ezzel próbálják rákényszeríteni őket, hogy írják alá.

Hányszor kérdezték meg már tőled, hogy mi történt Mbappe-val?

Pérez: Mbappe az egész világ előtt kinyilatkoztatta a vágyát, hogy a Real Madrid játékosa lehessen. Tavaly megpróbáltuk leigazolni, de nem fogadták el az ajánlatot. Várni kellett egy évet, és ő 15 nappal az aláírás előtt változtatta meg a terveit. Szerintem politikai és gazdasági nyomás alatt volt, és a lehető leggyorsabban és legkönnyebben akarta magát felszabadítani ez alól a nyomás alól.

Gyakorlatilag felajánlották neki, hogy ne csak egy csapat játékosa legyen, hanem a klub vezetője is. Ha egy gyereket a köztársasági elnök felhív, az természetesen megérinti

Egyszer csak azt láttuk, hogy valami megváltozott. Gyakorlatilag felajánlották neki, hogy ne csak egy csapat játékosa legyen, hanem a klub vezetője is. Ha egy gyereket a köztársasági elnök felhív, az természetesen megérinti. Nagy hatással volt rá. Én nem tudom elképzelni, hogy a spanyol király felhívjon egy játékost, hogy megmondja neki, hogy ne igazoljon el másik klubhoz.

Lehetsz egyszerre sikeres egy klubban, ahogyan Zidane tette, és közben jó hazafi, aki szereti a hazáját. A futball kollektív sport, és a Real Madridnak vannak olyan értékei, amelyeken nem kívánunk változtatni.

Az anyja szégyellte magát, amikor megtudta a fia döntését.

Az édesanyja gyakorolt befolyással?

Pérez: Nem beszéltem azóta az anyjával, de szerintem nem. Az édesanyja azt szerette volna, hogy Mbappe kövesse és váltsa valóra az álmait. Nekem azt mesélték, hogy az anyja szégyellte magát, amikor megtudta a fia döntését. Amikor hagyod, hogy mások akarata érvényesüljön az fölött, amire te vágysz, már 23 évesen, akkor letiltod magad, be fognak határolni, korlátozni. De amikor a megváltozott körülmények hatására valakinek megváltozik a döntése, azt tiszteletben kell tartani.

Még mindig úgy gondolod, hogy egyszer majd Madridban fog játszani?

Pérez: Nem, mert ez a Mbappe nem az a Mbappe, aki a Real Madridba akart jönni.

Ha egyszer megváltozik… Az élet ezer fordulatot vehet. Szerintem most összezavarták, és még nagyon fiatal. A legjobbakat kívánom neki, nem akarok semmi rosszat. De én mindig hittem az álmaimban. A madridistáknak csalódást okozott.

Beszéltél vele azóta?

Pérez: Csak üzenetet váltottunk, sok sikert kívántam neki, de abban a pillanatban már nem érdekelt.

A Real Madrid történelme során még egyetlen játékos sem volt fontosabb a többieknél. Nem fogunk kivételt tenni, nem veszélyzetetjük a csapat egységét.

Rossz volt, hogy amíg Mbappe-ra vártál, Haaland elszerződött?

Pérez: Nem. Semmi köze nem volt hozzá. Nálunk van a világ legjobb középcsatára, és az adott pillanatban összeegyeztethetetlen volt, hogy Haaland hozzánk érkezzen. Úgy gondolom, hogy nagyszerű csapatunk van.

Ancelotti azt nyilatkozta” „Köszönöm, hogy elhoztál”…

Pérez: De azt nem említette, hogy én erre azt feleltem: ” Köszönöm, hogy eljöttél”.

És jó munkát végzett, egy 25 főből álló csapatot nagyon nehéz irányítani. Nagyon jó a hangulat, Pintus és a többiek is jelenségek. Egy év telt el, de összeállt.

Modric és Benzema?

Pérez: Ők veteránok, akik segítik a fiatalokat. És ott van a példa a City elleni meccsen, amikor ők szurkoltak a kispadról a gyerekeknek. Varázslatos egység volt a veteránok, a fiatalok és a közönség között.

A Bernabéu varázslata?

Pérez: Része volt benne. Ez az egymás közötti kapcsolat olyan robbanást okozott, hogy rajtam kívül mindenki felugrott.

Hogyan került Benzema Madridba?

Pérez: Vártam az otthonában, amikor futva érkezett. 20 éves volt. De elmentem én más játékosokért is, lehet, hogy nem az otthonukba, de elmentem, hogy elhozzam Figot, Zidanet, Ronaldot, Beckhamet, Cristianot, Kakát és Benzemát. A nagyok…

Szerintem Vinicius meg fogja nyerni az Aranylabdát.

Melyik edző mondta neked, hogy szerette volna Viniciust?

Pérez: Nem tudom, ilyenre nem emlékszem. Szerintem Vinicius meg fogja nyerni az Aranylabdát. Madrid a megfelelő hely a fiatal és nagyszerű játékosok számára, Vinicius pedig nagyszerű. Csak türelmesnek kell lenni. A következő káprázat Rodrygo lesz.

Vinicius-al 16 éves korában beszéltünk, aztán 18 éves volt, amikor jött a Castillaba. Akkor még nem az a Vinicius volt, akit ma ismerünk. Évről évre fejlődött. Tárgyalunk vele a szerződésének a megújításáról, de semmit nem mond, csak azt, hogy „Nem akarok elmenni Madridból”. Jelenleg a nagy játékosokat nem adják el, mivel sok pénzt érnek. Mi se, 1000 milliós kivásárlási záradékaink vannak, hiszen olyan játékosaink vannak, mint Vinicius, Rodrygo, Valverde.

Amikor a Galaktikusok érkeztek, nagyon nehéz gazdasági helyzetben volt a klub, és le kellett nyomniuk a tabellát. Akkor olyan környezetet hoztunk létre, ami bevonzotta a szponzorokat. Pénzre volt szükségünk, Madridnak nem járt sok pénz akkor, azokban a szezonokban.

Mikor lesz kész a Bernabéu?

Pérez: Körülbelül egy éven belül, a következő szezon végére. A háborúnak két érezhető hatása az alapanyaghiány és a megemelkedett építőanyagok ára. De megoldjuk a problémákat.

Alejandro Sainz fog fellépni?

Pérez: Persze, természetesen, és még sokan mások. Rengeteg madridista van a sztárok között is.

Madrid és a Barça, az egész világ boldog lesz velük.

A Barcelona leigazolja Lewandowskit?

Pérez: Azt hiszem, igen. Le kell ülniük tárgyalni. A minap Marcelo is sírva búcsúzott. Ők is emberek, ez nagyon mélyen megérinti őket. Nem tesz boldoggá az ilyen hosszú idő utáni változás senkit, engem sem. Nem megy simán egyik csapattól a másikba átugrani. De bárhogy is alakul a spanyol bajnokság, a Madrid és a Barça, az egész világ boldog lesz velük.

Hiszek Madridban és annak értékeiben.

Soha nem konforntálódtál senkivel, egy rivális klub ellen se tettél soha kirohanást.

Pérez: Soha nem vacakoltam játékvezetővel, játékossal, más klub elnökével. Nem vacakolok senkivel, mert szégyellném, hiszek Madridban és annak értékeiben. A rivalizálás a maximumon megy, de létezik példamutatás is, és az ellenfél tisztelete. Ahhoz, hogy az én dolgaim jól menjenek, nem kell, hogy másnak rosszul menjen.

Pederol: A Szuperligát elhagyó klubok?

Pérez: Alá kellett írjanak egy levelet, mert nyomás alá helyezték őket. Az UEFA elnöke megkapta amit akart, de nem léptek ki a Szuperligából.

Pederol: Mit éreztél, amikor az Atlético nem állt sorfalat? És a tiltakozó molinójuk kapcsán?

Pérez: Nem tudom, milyen volt, nem láttam. De ne is mond el, ha nem jó. Nem akarom tudni. Mindenkinek megvannak a maga szokásai, nem csinálok ebből problémát.

Tomas Roncero kérdése: A párizsi eseményekre adtak valami magyarázatot?

Pérez: Az egész világot megrázta. Ezt soha nem lehet megmagyarázni. Levelet küldtünk az UEFA-nak és a francia kormánynak. Ők a Liverpool szurkolóit okolják, de az atrocitás egyformán érintette a Liverpool és a Real Madrid szurkolóit. Ugyanazt az agressziót, a rablásokat, erőszakot szenvedték el. Miért azt a helyszínt választották? Mindenki tudta, hogy biztonsági intézkedésekre van szükség ilyen rendezvényeken. Semmit nem válaszoltak. Mondja meg valaki, hogy miért Párizst és ezt a stadiont jelölték ki? Bosszúnak tűnik, miután kiejtettük őket Madridban.

José Damián González kérdése : Milyen most a kapcsolat az Atleticoval, annak elnökével?

Pérez: Nagyon jó kapcsolatban vagyunk. A személyes kapcsolat a legfontosabb. Ami szerintem még javult is az elmúlt években. Nincs olyan, hogy „megnemtámadási egyezmény”. Ha Joaót akarjuk, akkor a klubbal beszélünk, hogy el akarják – e adni. És ha nem akarják, akkor nincs mit tenni.

Pederol: Zidane fogja edzeni a PSG-t?

Pérez: Nem tudom. De mindig is a Real Madrid és a francia válogatott embere volt. Ennyit tudok róla, de lehet, hogy most más a helyzete.

Pederol az átigazolásokról kérdezte.

Pérez: „Egyenlőre megálltunk, mert nincs helyünk a keretben. Júliusban és augusztusban meglátjuk, mi történik a távozó játékosokkal. Benzemának lesz egy cseréje, ha éppen sérült vagy fáradt és padon marad. Egyenlőre egy Jovicunk van.

Pederol: Ki megy, ki marad?

Pérez: Asensiot kérdezd meg José Ángeltől, ő viszi a tárgyalást. Ceballos és a többiek is mind jók, nem vitáznak azon, hogy ki játszik, ki padozik. Most maradnak a nyár feladatai, aláírások kevés, mert nincs helyünk, mint mondtam. De hosszú a nyár, nem tudni, mi történhet. De van egy konszolidált csapatunk.

Ha az Atlético vagy a Barcelona nyer meg egy versenyt, akkor jobban örülök, mintha egy külföldi csapat győz.

Pederol: Mi a véleményed azokról, akik a szerencséről beszélnek?

Pérez: A megjegyzések kissé abszurdnak tűnnek számomra, hiszen egy Bajnokok Ligájáról beszélünk. Nem vagyok elvakult, ha az Atlético vagy a Barcelona nyer meg egy versenyt, akkor jobban örülök, mintha egy külföldi csapat győz. Tomas, te egy szurkoló vagy, én nem. Mert ha szurkoló lennék, nem lennék jó elnöknek. Minden rendben van a számomra, ami releváns a spanyol futballban.

Sergio Ramos távozása hiba volt, hogy nem fogadta el a Real Madrid hosszabbítási ajánlatát?

Pérez: Idővel mindenki elfogadta a döntését. Azt tette, amit akkoriban tennie kellett. Sergio Ramos a madridiak nagyjai közé tartozik, a Madrid egyik legnagyobb védője, és soha nem felejtem el a lisszaboni gólját.

Mivel magyarázható a Barça jelenlegi pénzügyi helyzete?

Pérez: Meg lehet élni rossz időszakot, de ez egy olyan klub, amely anyagilag sokat ér. Laporta egy éve van ott, és a dolgok nem oldódnak meg egyik napról a másikra. Szoktam beszélni Laportával, ha olyan dologról van szó, ami mind a kettőnket foglalkoztat. Jó a kapcsolatunk.

Néha kritizálnak, ha nem igazolok le valakit

Sok kritikát kapsz?

Pérez: Nem hiszem. Persze néha kritizálnak, ha nem igazolok le valakit, akit szerettek volna.

Hogyan értékeled Gareth Bale madridi pályafutását?

Pérez : Gareth Bale a Madrid egyik nagyszerű játékosa volt, emlékezzünk csak Kijevre, Valenciára, Lisszabonra. Nagyon szerettem, és hatalmas tapssal búcsúztatta a madridi közönség.

Bízol Eden Hazard formajavulásában?

Pérez: Csak arról van szó, hogy borzasztó balszerencsés volt. Nagyon zavarta a lábában a lemez, most úgy tűnik, hogy amint eltávolították, jól érzi magát. Nagyon izgatott a következő szezon előtt, meglátjuk majd. Amit a Cibelesen mondott, mindenkinek szólt. És itt meg kell jegyeznem, hogy nem történt semmi incidens, semmi probléma, minden nagyon jól meg volt szervezve. ( vissza utalás a párizsi eseményekre? – a szerk.)

Miért nem mész el a Cibelesre soha?

Pérez:Soha nem voltam. Ez a játékosok és a szurkolók találkozási helye, ezért nem megy oda a vezetőségből senki. A legjobban a fiatalok száma nyűgözött le, milyen sok fiatal elment.

Az új Bernabéu:

A stadion a legjobb helyen van Madridban. Évente 26 vagy 27 meccset játszunk. És most Európa legjobb szabadidős és szórakoztató központjává alakítjuk. Fontos bevételi forrásunk lesz. Ha a külvárosban lenne a stadion, nem csináltuk volna meg, nem lett volna értelme. De kihasználjuk a hely adta lehetőséget.

Akit akartam, azokat elhozzam mindet.

Villámkérdések Edu Aguirre-től:

  • Az első dolga ébredéskor?

Borotválkozok.

  • Hány órát alszik egy nap?

6-7.

  • Mikor volt utoljára farmernadrágban?

Régen.

  • Hány öltönye van?

Sok, de mind ugyanolyan.

  • Kedvenc zenéje?

Nincs időm zenehallgatásra.

  • Kedvenc filmje?

Love Story.

  • Hiányzik az, hogy hétköznapi emberként élhessen?

Azt teszem, hogy nem nézegetem a közösségi oldalakat. (Ez elfeledteti.)

  • Ha egy napra láthatatlan lenne, mit tenne?

Nem tudom, talán aludnék.

  • Fiatalon futballozott?

Sőt, később is.

  • Gyermekkori példaképe?

Di Stéfano.

  • Mit főzött utoljára?

Tükör tojást, de sok évvel ezelőtt…

  • Az a játékos, akit szeretett volna, de nem tudott elhozni?

Akit akartam, azokat elhozzam mindet.

  • Hány játékost kínálnak fel a Real Madridnak?

Fogalmam sincs, de az újságok tele vannak a játékosok képviselői által generált hírekkel.

  • Mondja el egy mondatban, milyen Jose Ángel Sánchez?

Ő a legjobb játékos megfigyelő, akit életemben láttam, és szerintem lesz is.

  • Kivel kávézott legutóbb, Tebas, Ceferin vagy Rubiales?

Mindhárommal kávéztam.

  • Szeretett volna kormányfő lenni?

Nem.

  • Mivel szeretne foglalkozni, ha majd nem lesz elnök?

Szívesen foglalkoznék az alapítványban valamilyen feladattal, vagy valamelyik civil szervezetben.

  • Szokta nézni az El Chiringuito-t?
  • Igen, reggel borotválatkozás közben. Számomra egy gondtalan kikapcsolódást jelent, mert nem dogmatikus és nem lep meg a sikere. Pederol lenyűgöz, nem könnyű amit csinál.

A CVC szerződésről:

Ha holnap azt mondják, hogy elfogadják a CVC megállapodást, lefoglalják a La Liga-t, átveszik 50 évre a jogainkat, ezt nem tehetik meg a Real Madrid nélkül. Hogy képzelik ezt?! Ezt elmondtam Tebasnak, vitatkoztunk ez miatt, rosszul hat a kapcsolatra a klub és a szövetség között.

Nyugodtan kijelenthetem, hogy az élet nem áll meg.

Visszatérve Mbappe-ra, elképzelhető, hogy egy nap aláír Madridban?

Nyugodtan kijelenthetem, hogy az élet nem áll meg.

Üzenet a Real Madrid szurkolóinak:

Köszönök mindent a drukkereknek. Az idei összes bulit, ez a legnagyobb jutalom, amit a munkámért kaphatok. Azért fogok ezután is dolgozni, hogy újra eljussanak a Cibelesre. A támogatásom adom, de én se vagyok tévedhetetlen.

Itt ért véget a tévéadás, letelt a műsoridő.

Úgy gondolom, ritka azon alkalom, amikor az elnök egyszerre beszél ennyi témáról, saját magát is beleértve.

Forrás és kép AS/ El Chiringuito.

Talán ezek is érdekelhetnek:

El ClasicoKiemeltNYILATKOZATOKSzerződések
ÁTIGAZOLÁSOKNYILATKOZATOKSzerződésekVÁLOGATOTT
Sok sikert Bale!

Leave a Reply