Jelen állás szerint hirdethetnek bajnokokat

Az UEFA holnap ül össze mintegy 55 európai szövetség képviselőivel, hogy megvitassák miképpen hirdessenek győzteseket, feljutókat és kiesőket a különféle bajnokságokban.


Az UEFA-nak holnap három alapvető határozatot kell hoznia, amik a következők:

  • az Európa-bajnokság elhalasztása 2021-ig
  • Meg kell alkotni azt a rendszert, amely alapján bajnokot hirdetnek az európai bajnokságokban, illetve megnevezik a kiesőket és feljutókat
  • Meghatározni, hogy mi alapján indulhatnak el a csapatok a jövő évi BL-ben és Európa-ligában. Szem előtt tartva a méltányosságot, és egyenlő esélyeket

Az Aleksander Ceferin által vezetett szervezetnek már van egy álláspontja, ami a bajnokok kihirdetését illeti: azok legyenek a bajnokok, akik az adott bajnokság felfüggesztésekor az első helyen álltak. Sokak szerint ez nem így fog történni, mert lesz elég idő befejezni a bajnokságot ha elhalasztása kerül az Európa-bajnokság. Persze ebben főszerepet játszik majd a koronavírus, hogy éppen mikorra tombolja ki magát, avagy ér véget. Amennyiben ez nem történik meg, akkor a következő szezoni BL és EL-résztvevőket is úgy válasszák ki, ahogy a felfüggesztéskor álltak az adott bajnokságban.

Az Európai Döntőbizottság nem szeretne döntést hozni abban, hogy az országok mi alapján határozzák meg a kiesőket és feljutókat. Ezt a kérdést az UEFA az országok szövetségeire bizza. Bár itt is az lenne a legegyszerűbb megoldás, mint a bajnokok kihirdetésénél.

Ami az európai focit illeti, csupán egyszer történt ilyen eset: vissza kell mennünk 1999-re, amikor az UEFA elnöke, Lennart Johansson úgy döntött, hogy a Partizán Belgrádot nevezi ki jugoszláv bajnoknak. Ők voltak a tabella első helyén, amikor felfüggesztésre került a bajnokság a jugoszláv polgárháború miatt.

De mi a helyzet Spanyolországban? A spanyol szabályok kimondják, hogy a LaLigának és a szövetségnek kell egyezségre jutnia. Ha ez nem valósul meg, akkor a szövetség elnöke dönt a bajnokról, kiesőkről illetve feljutókról.


forrás: AS

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOK
sadio_mane_megszerzese

Leave a Reply