A Real Madrid és a futball világa megvédi Viniciust

Az utóbbi napokban több oldalon is lehetett olvasni, hogy sokaknak nem tetszik tetszik Vinicius gólöröme. Az ügy odáig fajult, hogy a klub hivatalos közleményben kellett kiálljon a brazil csatár mellett. Jogi lépéseket is tesznek, az ügy mostanra már a rasszizmusig fajult.

Pedro Bravo, a Spanyol Játékosügynökök Szövetségének (AEAF) elnöke az El Chiringuitóban kijelentette, hogy Vinicius Jr.-nak abba kellene hagynia a „majomkodást”. Ez volt az utolsó csepp, a pohár túlcsordult. A klub és a szurkolók is egyrészt érthetetlenül, másrészt felháborodva olvassák a mára naponta megjelenő támadásokat.

„A Real Madrid CF visszautasít mindenféle rasszista és idegengyűlölő megnyilvánulást és viselkedést a pályán a sportban és általában az életben, mint például az elmúlt órákban Vinicius Junior játékosunk ellen intézett sajnálatos megjegyzéseket.A Real Madrid minden szeretetét és támogatását ki akarja mutatni Vinicius Juniornak, egy olyan játékosnak, aki a futballt örömből, tiszteletből és sportszerű élethez való hozzáállásként érti. A focinak, amely a létező legglobálisabb sport, az értékek és az együttélés példája kell, hogy legyen. A klub utasította jogászait, hogy tegyenek jogi lépéseket mindenki ellen, aki rasszista megnyilvánulásokat tesz játékosainkkal szemben.” – áll a klub hivatalos közleményben.

Tegnap Neymar állt ki válogatottbeli csapattársa mellett :

„Táncolj Vini”

Brazíliában is értetlenül állnak a jelenséghez, hiszen sok brazil, sok színesbőrű játékos van mára a világ miden klubjában, jelenlétük, játékuk emeli és színesíti a futballt.

Pelé is kiált Vinicius mellett:

„A futball öröm. Ez egy tánc. Ez egy igazi buli. Még ha a rasszizmus továbbra is létezik, nem hagyjuk, hogy lefagyassza az arcunkról a mosolyt. ” – írta a Twitteren.”És továbbra is így fogunk küzdeni a rasszizmus ellen: harcolni a jogunkért, hogy boldogok legyünk.”

Pele és Neymar mellett a Barcelona játékosa, Raphinha is kiállt a madridi játékos mellett: „Táncolni akarok, örömet akarok látni” – mondta a közösségi médiában. Xavi pedig teljesen egyszerűen annyit mondott :”Mindenki úgy ünnepli a gólt, ahogy akarja.”

Pelé és Vinicius

Már a múlt hétvégén, a Mallorca elleni meccsen Vinicius volt a reflektorfényben. A brazil kemény szereléseket kapott, és panaszkodott emiatt. Javier Aguirre az El Dia Despues kamerái szerint láthatóan és hallhatóan azt mondta a játékosainak, hogy rúgják meg.

Militao is természetesen kiállt csapattársa mellett: https://twitter.com/edermilitao/status/1570809341795782656?t=6ePUDWIaqroer_7GWHNDkw&s=19

A Twitteren a #BailaViniJr tagget beírva rengeteg tweet áll ki Vinicius Vinicius mellett. Pele tweetje több, mint 53 ezer megoszlásnál tart, valóságos mozgalom indult a brazil játékos mellett.

Mindennek ellenére Koke, az Atlético Madrid csapatkapitánya a Movistarban adott interjújában kijelentette,, hogy amennyiben Vinicius a derbin betalál és azt megint tánccal ünnepli, majd meglátja a következményeket. Ha ezt akarja, majd eldönti, megérte-e? Hiszen a matracosok szurkolói egyébként is híresek (hírhedtek) rasszista megnyilvánulást megnyilvánulásaikról.

És Koke szerint Vinicius ha táncol, azzal provokálja a drukkereiket. Alvaro Morata viszont kiállt volt klubja játékosa mellett: „Jó fiú, és nem akar senkit megbántani” – mondja az Atletico támadója, majd ugyanazt mondja , amit Xavi, hogy mindenki úgy ünnepli a gólt ahogy akarja.

Se a Real Madrid se más klubok, se válogatottak esetén nem volt ritka vagy szokatlan tánccal ünnepelni a gólokat. Facebook oldalunkon több poszt lesz a #BailaViniJr taggel, melyben mi magunk is kiállunk a rasszizmus és minden fajta megkülönböztetés ellen, aki ezeket látja, és egyet ért, ossza meg. Ide ennek első jeleként a valaha leg ikonikusabb tánc, amelyet sose feledünk:

#BailaViniJr

Vinicius pedig hosszú közleményben válaszolt mindezekre, melyet majd egy külön cikkben egyéb megjegyzés nélkül teljes terjedelmében olvahattok:

Nem hagyom abba a táncot. Akár a Sambadrome-ban, akár a Bernabéuban, vagy bárhol. Egy nagyon boldog ember szeretetével és mosolyával. Vini Jr. #BAILAVINIJR

A cikk a Marca írásai alapján készült, képek Marca és Twitter.

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKOK LIGÁJAÖSSZEFOGLALÓK
BAJNOKSÁGKiemeltNYILATKOZATOK

Leave a Reply