Pérez, Zidane, Ramos és a többiek, avagy a kollektív bűnösség esete?

Tegnap megint bukott egy nagyot szeretett csapatunk. Nem is írtam inkább hirtelen felindulásból, hagytam, kicsit csengjen le bennem ez az egész, ami az elmúlt meccseken volt látható.

Nem, nem hiszek a kollektív bűnösségben. De sok kisebb és nagyobb egymásra halmozott és egymást követő hibában annál inkább. Megpróbálom végig össze szedni az egészet, el magyarázni, mire is gondolok. Mindent nem tudunk, mindenbe nem látunk bele, ami ide elér hozzánk, azokból a morzsákból építkezek, aztán folytathatjátok, kiegészíthetitek a saját meglátásotokkal.

Zidane, a fő bűnbak (!?)

Mert persze követ el hibákat, hiba nélkül nincs is ember. De szinte sose vállalja a felelősséget. Sőt, többet lát a csapat játékában, mint mi. Vak azzal szemben, hogy nincs gól. NAGYON kevés gólt szerzett a csapat, kevés bizony a potenciál a támadóinkban. Mindazonáltal.

Mikor vissza jött Soarit leváltva, egy már bohózatba illő de inkább tragikomikus szezon utolsó heteire, Pérez szabad kezet adott neki. Azt igazolnak, akit szeretne-ez félig sikerült. Lesz pénz játékosokra-aztán mostanra teljesen bezárta a bukszát. Aki nem kell neki, azt eladják-aztán maradt mégis, aki nyomta a keretet, miközben tudtuk, se szakmailag, se emberileg nem találják a hangot Zidane-al (Bale, James).

Viszont akik távolról csillogtak, és ide lettek hozva messziről is jól látható pénzért, közelről nem is olyan szépek. Jovic először éretlen viselkedésével okozott csalódást, majd sérüléseket is össze szedett. Mikor aztán lehetőséghez jutott, se élt vele annyira, hogy meg tudta volna győzni Zidane-t. Ment is vissza Frankfurtba kölcsönbe, remélhetőleg fejlődni fog mire hazatér.

Hazard, a csalódás non plusz ultrája

Ő nem Zidane tévedése, kapta a kerettel visszatérésekor. Sérülten, aztán még sérültebben, hosszú kihagyással, meg rövid kihagyással. Nem csak nem tudja pótolni Cristiano Ronaldot, de még egy alap szintet se produkál eddig. Zidane folyamatosan azt szajkózza, hogy türelemmel kell haladni, fokozatosan, időbe telik hogy újra a régi Hazard legyen.

Szerintem meg nem. Mármint lehetünk türelmesek, persze, személyesen én nagyon örülök, hogy Zidane ekkora szeretettel viseltetik a játékosok iránt. Meg hogy bízik benne. Szuper. De amikor a pályán van, Hazard 28 percenként van felrúgva. Egy olyan játékos, akinek egy bokája ugyanott kétszer lett műtve, milyen lelki állapotban lép a pályára?! Be van rezelve. Félti a lábát, fél egy újabb súlyos sérüléstől. Fél, miközben rajta van a teljesítés kényszere, meg az, hogy csalódást okoz.

Mint az az autóversenyző, aki csattan egy nagyot, aztán nem mer már száguldani. Eden Hazard levette a lábát a gázpedálról. Hozzá jön ehhez pluszban az, hogy kevés percet kap óvatosságból, elment a rutinja és ebben van igaza Zidane-nak: idő kell. De a pályán, meccsen!

Ramos, a durcás

Lóg a levegőben. 15 éve egy csapat, egy klub, egy címer létezik a kapitányunk számára, a formája, a fizikuma huszonéveseket meghazudtoló, és mégse raknak elé két éves hosszabbítást. Vicc.

Senki ne higgye el, hogy egy vagy két millió euró a vita tárgya. Ramos büszkesége szembe Pérez makacsságával, szemellenzősségével. És persze ő meg megmutatta, milyen az, ha nem teszi oda magát. Lehet így is, a szezon hátralevő részét el tudja alibizni ha ez kell.

Pérez, a spórolós

Persze, nagyon jó azt tudni, hogy a COVID válságban is stabilak a klub anyagi alapjai. És remekül vezeti a konszernt, kétségtelen. Pénzügyi zseni, hiszen tudjuk, látjuk, amióta az elnöki székben ül, rengeteget javult a klub vezetése úgy általában.

Csak van itt valami, amit elfelejt. A Real Madrid nem csupán egy vállalat, aminek év végén a mérlege rendben kell legyen. Itt van egy humánus vonala, van egy sportolói lélektani oldala és persze a szurkolók lélektana is. Ezt összhangba kell hozni a részvényesek, a szponzorok és a média érdekeivel. Tudom, nem könnyű feladat, ha az lenne, bárki képes lenne rá.

De ha Pérez agyába megtapad valami, nincsazazisten, ami onnan kipiszkálja. Ha azt mondja, hogy 30+-os játékossal nem fog két évre hosszabítani, akkor nem fog (bezzeg Cristiano…hagyjuk is).

Ha neki Mbappe kell, akkor mindenáron. És simán elad bárkit, el enged bárkit, nem vesz senkit, de a teknős megér neki majd bármi pénzt. Ha ez most címekbe és címvédésbe kerül, az se érdekli.

Benzema az igásló

Mondják, mindig azt a lovat ütik, amelyik húz. A keret igáslova Karim lett. Nincs meccs, amikor lecserélnék, nincs meccs, amikor ne kezdene. Nincs meccs, amikor ne várnák el tőle a gólt. Aztán néha – noha sose panaszkodik-csak szakad a cérna nála is.

Csak meg van vádolva zsarolással, bíróság elé kell álljon, emiatt vesztette el a helyét a válogatottban. Senki se higgye, hogy azért, mert nem mondja, nem is zavarja. Dolgozik belül a teljesítmény kényszere, hogy a hátán kéne vigye a csapatot (na de miért is?), közben minden zokszó nélkül megy amikor meccs van, és megteszi amit tud.

Ha kikapunk, a drukkerek elsőnek emlegetik Zidane-al együtt. Ők ketten a felelősek mindenért, mintha a keret kettőjükből állna. Benzema nem fog panaszkodni, nem fog fizetésért vagy hosszabbításért kuncsorogni, nem fog duzzogni. Egyszer elege lesz, aztán elmegy. Lenne hová, sok csapat örülne és megbecsülné. De nem a Real Madrid.

Vasquez, és persze megint szidják

Szerződés hosszabbításának első javaslatát ő is vissza dobta. Nem tudjuk, mi állt benne, mi volt az, ami miatt nem írta alá. De azt látjuk, ha nem akar, akkor nem játszik. Sőt, elővette két ballábát és képes volt hibákat ejteni. Ez egy Szuperkupa döntőbe került most.

Kollektíve a béka feneke alatt

Nem csak tegnap, nem az első eset volt, hogy olyan színvonaltalan játékot produkáltak a mérkőzésen, ami ezen a szinten egyszerűen képtelenség. Nem csak hogy nem méltó, nem csak, hogy idegesítő mindenki számára, de egyenesen felháborító is.

Ha tegnap vagy a hétvégén lettek volna nézők a lelátón, nagyon csúnya dolgok hallatszottak volna. Mert erre nem is szabad belépőt szedni.

Miközben Madrid el bújt a hó alatt, a fiúk edzhettek, készülhettek normális körülmények között. Számukra egy dolog kellett volna fontos legyen, méghozzá az, hogy eme nagyon régóta nagyon rivális Bilbaot kiverjék az elődöntőben. Vicc.

Azért vicc, mert mind úgy tesz, mintha nem történt volna semmi javíthatatlan. Pedig igen. Buktunk egy címvédést, és ha a bajnokságban továbbra is így szórjuk el a pontokat, akkor az a címvédés se lesz meg.

Asensio azt mondta, el kell felejteni és menni tovább. Szerintem nem szabad elfelejteni. Tanulni kell belőle. Tanulni, és építkezni belőle. Az okos a más kárán tanul, nem hiszem el, hogy csapatunk annyira hülye, hogy a sajátjukon se tudnak.

Egy meccs két félidő, ha az elsőben elengeded, utána hiába futsz. Ez az a keret, amire idén számíthatunk, hiába írjuk, hogy ez kell meg az kell. Mert ha valaki érkezik, csak nyáron fog. Addig pedig ezekkel a fiúkkal kell megoldást találni. BL és a bajnokság még elérhető, de nem a tegnapi szinvonallal. Se mentálisan, se összhangban nincs egyben ez a csapat. Egyénenként is, kollektív is meg kell javítani a dolgokat sürgősen!

Kiemelt kép:soccer.nbcsport.com

Talán ezek is érdekelhetnek:

SÉRÜLÉSEKSZUPERKUPA
ÁTIGAZOLÁSOK

Leave a Reply