“Amit Benzema csinál az pótolhatatlan” – interjú a Spíler TV kommentátorával, Bognár Domokossal

Új sorozatunk első részében Bognár Domokosnak, a Spíler TV kommentátorának tettünk fel néhány kérdést. 


Kérlek mutatkozz be, mondj pár szót magadról és arról, hogy hogyan kerültél a Spíler TV-hez?

  • Gyanítom, sokan vagyunk így vele, gyerekkorom óta szeretem, követem a külföldi focit, nekem ez olyan szinten megvolt, hogy igyekeztem a sport közelében elhelyezkedni. 2018 elején iratkoztam be a TV2 Akadémia médiasuli sportriporter szakára, szerencsémre épp azon a nyáron kerültek a TV2 csoporthoz tartozó Spíler TV-re a LaLiga közvetítési jogai, és mivel kommentátort kerestek, egy rövid kiválasztás és néhány próbakommentálás után ott találtam magam.

Hogyan készülsz fel egy-egy adására? Mondhatjuk azt, hogy a mindennapi életed része a spanyol labdarúgás?

  • Így van, mivel ez a munkám, minden nap ezzel is foglalkozom. A felkészülésnek ugyanúgy része a meccsnézés, mint az, hogy közvetlenül a hétvégék előtt konkrétan az adott meccsekre kigyűjtöm a legfontosabb dolgokat. Hogyan lehetne véleményt formálni egy adott csapatról, ha nem is láttam őket? Leginkább sehogy, maximum más véleményét visszhangozva, az viszont egy idő után kibukik, úgyhogy a legfontosabb dolog a meccsnézés és a hiteles hírforrások megtalálása.

Vannak konkrét terveid a jövőre nézve?

  • A sportmédiában nehéz tervezni, gyorsan változhatnak a dolgok, de mivel a Spíleren a világ legjobb bajnokságaival dolgozom, és a jogok 2025-ig biztosan itt maradnak, szeretném én is itt megvetni a lábam.

Voltál már Spanyolországban – esetlegesen egy bajnoki meccsen?

  • Röstellem, de még sosem jártam Spanyolországban. Nem titok, hogy szeretnék kijutni, bármelyik stadiont, várost, régiót szívesen megnézném, még szívesebben kommentálnék a helyszínről, remélem, hogy ennek is eljön majd az ideje.

Mit gondolsz, szerinted a LaLiga a legerősebb bajnokság?

  • Ha próbálunk minél több tényezővel számolni, jelen pillanatban semelyik liga nem veheti fel a versenyt a Premier League-gel szerintem. A pénzügyi háttér talán a legfontosabb, ami játékost, edzőt, szponzort és nézőt is vonz, ebben pedig kétségtelenül stabilabb lábakon állnak az angolok. Ettől függetlenül a nemzetközi porondon ugyanúgy ott vannak a végelszámolásnál a spanyol csapatok.


Mi sem hagyhatjuk ki ezt a kérdést: van kedvenc csapatod és játékosod?

  • Szeretnék válaszolni a kérdésre, de bárhányszor erről beszéltem korábban, barátokat nem szereztem vele, lesújtó pillantásokat már igen. A jelenlegi mezőnyből egyébként a Real Sociedad filozófiája áll hozzám a legközelebb, az ő meccseiket bármikor szívesen nézem.

Ami a kisebb csapatokat illeti: van olyan közülük, amelyikkel szimpatizálsz? Ha igen, miért?

  • Ha a Real Sociedad kiscsapatnak számít – szerintem nem – akkor már megválaszoltam a kérdést, ezen túl Cádiz városa és csapata az, amely a leginkább megfogott. Meglepő, hogy országon belül is mennyire pozitív a megítélésük, mert nagyon mosolygós a város és a szurkolók is. Talán ide kéne először eljutni…

Kérlek mondj három nevet, akik szerinted a LaLigavalaha volt legjobbjai?

  • Azt hiszem úgy igazságos, ha a három örökös LaLigatagból egyaránt mondok valakit, a Barcából és a Realból adja magát Messi és C. Ronaldo, az Athleticből legyen a pályára lépési rangsort vezető Zubizarreta. A sort persze még hosszasan lehetne folytatni, például a magyarokkal, de igazából csak az első kettő név az, akit hezitálásnélkül a top háromba mondanék.

Mit gondolsz a Barca helyzetéről? Koeman hozta a hollandokat, de így is elképesztő csalódás a csapat teljesítménye, főleg amit a BL-ben értek el.

  • Az elmúlt évek kikerülhetetlen kérdése volt, hogy mi következik Messi után, merre vezet a klub útja. Megállapodás nem lett, széthúzás igen, és a járvány hatásaival együtt látjuk, mi történt a csapattal. Megújulásra, megtisztulásra lehetett számítani, ekkora gödörre semmiképp, de egy olyan csúcs után, amilyenen a Real Madrid és a Barca volt az elmúlt 15 évben, szinte törvényszerűen lejtőnek kell következnie, aminek persze vannak pozitívumai is. Mindkét együttes keresi a jövőjét, keresi az utat, amivel újra sikeres lehet.Szóval szerintem érdemes a nagyobb képet nézni, mert ebben a szezonban a Barcának nem sok babér terem majd, az szinte biztos.

Melyik az az álommeccs amit megszeretnél nézni élőben?

  • A Clásico túlságosan adja magát, miközben a lelátói hangulatra a „turisták korszakában” lehet panasz, úgyhogy talán inkább egy sevillai derbit néznék meg élőben, ha életemben csak egy spanyol meccsre mehetnék ki.

Mit gondolsz a Real jelenlegi helyzetéről?

  • Nagyobb a rend, mint Barcelonában, annyi bizonyos, de itt Cristiano Ronaldo mellett akadtak mások is, akik szintén kulcsszerepet játszottak a Real Madrid négy BL-győzelménél. Gondolok itt a Casemiro-Kroos-Modricközéppályára, gondolok Benzemára, a nyáron eladott védőkre, Marcelóra. Egy részüket sikerült pótolni, egy részüknél ez a folyamat még nem indokolt, vagy csak épp úton van. Ami Barcelonában nem sikerült, az a Realnál zökkenőmentesebben megy, de amint látjuk idén, a Ramos-Varane párost például nem könnyű egyik pillanatról a másikra pótolni. Ha Casemiro, Kroos, Modric vagy épp Benzema helyén csak perememberként kapnak szerepet az utódok – például Valverde vagy Camavinga – akkor ott is lehet majd döcögősebb az átmenet.

Mbappé-dilemma: szerinted sikerül Pérezéknek Madridba hozni a franciát, vagy a PSG mindent megtesz annak érdekében, hogy ez semmiképp se sikerüljön?

  • A nyáron ennek már nem lesz semmi akadálya, hiszen lejár a szerződése, úgyhogy szinte biztos vagyok az átigazolásban, a játékos is ezt szeretné. Csak az a kérdés, hogy milyen szájízzel hagyja el Párizst, mert ha tavasszal már fejben Madridban lesz, vagy nem játszik eleget, az nem jó sem Mbappénak, sem a Realnak.

Ha már itt tartunk, szerinted a Real jövő nyáron bankot fog robbantani az átigazolási időszakban?

  • Talán csak Pérez tudja, hogy mennyit engedhet meg most a klub. Ne felejtsük el, hogy épp újul a stadion, a klubok próbálnak kilábalni a járvány okozta kisebb gazdasági válságból, és ha Mbappé érkezik, mellette nehéz elképzelni óriási költekezést.

Mennyit segít a Real Madrid két igazolása (Alaba, Camavinga) a csapaton?

  • Rövidtávon Alaba megszerzése volt a fontosabb, nem is kérdés. A rengeteg sérüléssel számolva jolly joker egy ilyen játékos, aki több poszton is bevethető, a legmagasabb szinten is van rutinja, és tipikus vezéralkat. A Clásicón lőtt gólja pont a Ramosos oldalát mutatta meg: a legfontosabb pillanatban tudta, mikor lehet bátor, mikor léphet előre a pályán, és óriási önbizalommal fejezte be az akciót. Csendes vezérnek tűnik. Camavinga más, ő kicsit talán Vini Jr-hoz hasonlít abból a szempontból, hogy a fiatal kora ellenére óriási az önbizalma, és ez nem csak a nyilatkozataiból, hanem az első néhány mérkőzéséből is kiderült. Ő is univerzális játékos, de amíg Casemiro, Kroos és Modric ilyen szinten játszik és egészséges, nem fog bekerülni a kezdőcsapatba.

Hazard idén meghatározó játékos lehet ha elkerülik a sérülések, vagy már soha nem fog topszinten játszani?

  • Nagyon furcsa azt látni, hogy ötből egy Clasicón sem lépett még pályára, de a szezon elején már jóval biztatóbb volt a mozgása, mint a korábbi években. Minden sérülése után azt hangoztatták, hogy most még lassabban veszi majd fel a meccstempót, csak most az a baj, hogy Vini Jr miatt már be se fér a bal oldalra. Egész biztos vagyok benne, hogy fűti őt a bizonyítási vágy, és az idei szezonja egészen más lesz, mint a korábbiak. Ha nem is lesz húzóember, meg fogja mutatni, miért vette meg őt a Real.

Meddig menetelhet a Real Madrid a Bajnokok Ligájában?

  • Abszolút sorsolás és formafüggő. A támadójátékra nem lehet nagy panasz, a védelem egyelőre nem predesztinálná a csapatot még az elődöntőbe sem, de tavaszig még van idő. Ezen kívül az egyetlen hátrány az angol csapatokhoz képest a tempóban van, ezt valahogy képtelenek kompenzálni a spanyol csapatok a BL-ben az elmúlt években. A rutinnal is számolva, mindent összevetve a negyeddöntő-elődöntő lehet a végállomás, de még egyszer, ez abszolút függ a sorsolástól is.

Mit gondolsz ki a legmeghatározóbb játékosa a csapatnak és miért?

  • Benzema és Courtois. Nem tudok döntetni kettejük között. A gólok és a címlapok miatt inkább Benzema van előtérben, amit ő játékban is ad ennek a csapatnak, az pótolhatatlan, de a kapu előtt ugyanez a helyzet Courtois-val. Ha nem ő állna a gólvonalon, még sokkal rosszabbul nézne ki idén a Real Madrid védelme.

Vinícius úgy tűnik teljesen magára talált. Szerinted hosszútávon is működni fog ez a forma?

  • Igen, Viníciust maximum Vinícius írhatja ki a csapatból. Már korábban is az volt az ember érzése, hogy ha hozzákerül a labda, történni fog valami, csak akkor egy jó megoldásra kettő rossz jutott. Most ez megfordult, sőt… A befejezése látványosan javult, miközben az önbizalma az egekben van. A góltermés lehet, hogy csak őszi szüret lesz, de a cselezőkészsége, a rengeteg felvállalt egy-egyes helyzet nem fog eltűnni, ez pedig rengeteget jelent a csapatnak.

Benzema formáját talán említenünk sem kell. Szerinted ki lesz az, aki a jövőben méltó helyettese lehet a csapatban?

  • Nincs ilyen játékos. Sem a keretben, sem a ligában, sem a világon. Talán egy hasonló, Romelu Lukaku, de ő jelenleg elérhetetlen. Ha Benzema távozik, vagy a formája hanyatlik, valami teljesen mást kell kitalálni Ancelottinak, mert az, amit ő csinál, pótolhatatlan.

Zárásként jöjjön a Joker-kérdés: szerinted ki nyeri idén a spanyol bajnokságot?

  • A Real Madrid. És egy Barcás honlapnak ugyanezt mondanám.

Köszönjük Bognár Domokosnak az interjút!

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKSÁGÖSSZEFOGLALÓK
ÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKSÁGÉrdekességekSzerződések

Leave a Reply