Mbappé(nz)

Jómagam már több, mint 10 éve vagyok az egyetlen Királyi Gárda szurkolója. Amióta követem a csapatot, azóta már voltak a csúcson, voltak mélygödörben, szemtanúi lehettünk szenzációs mérkőzéseknek, könnyfakasztó búcsúknak, páratlan játékosok szemet gyönyörködtető megmozdulásainak, és ezek mellett folyamatosan átjárja testünket és lelkünket az a megfoghatatlan valami, amelyet Madridizmusnak neveznek. Sajnos azonban szembesülni kell azzal a ténnyel is, hogy van olyam ember, akinek mindez sajnos (vagy nem sajnos) még mindig nem elég.

Kylian Mbappé sokak számára, köztük számomra is a 2017-es Bajnokok Ligája szezon nyolcaddöntőjében robbant be a köztudatba. Az akkor mindössze 19 esztendős Mbappé a párharcban szerzett 2 góljával oroszlánrészt vállalt a Manchester City kiejtésében, és a Monaco BL-menetelésében egyaránt. Ahogy az várható volt, ezek után a francia meglepetéscsapat széthullott. Távoztak a legfontosabb játékosok, köztük Bernardo Silva, Benjamin Mendy, Fabinho és Kylian Mbappé is. Előbbi három futballista Angliába tette át székhelyét, Mbappé végül maradt hazájának bajnokságában, és a PSG játékosa lett. Állítólag a Real Madrid már ekkor is vitte volna, akkor még azonban talán kevesebb Madridista gondolt az ő szerződtetésére.

Kisebb ugrás az időben, egészen a tavalyi nyári átigazolási szezonig, amikor is egybehangzó hírek szerint a francia támadó közölte, hogy nem fogja meghosszabbítani a lejáró szerződését, és annak leteltével távozik csapatától. Egyetlen kedvenc elnökünk szerintem a rá jellemző keselyű módszerrel úgy repült rá az adódó lehetőségre, mint én egyetemen a megajánlott kettesre. Ismert tény volt, hogy Mbappé gyermekkora óta Real Madrid szurkoló, így a képlet adott volt: Mbappé a Real Madridhoz, de azonnal!

Ezek után a téli átigazolási szezonban, fél évvel a játékos szerződésének lejárta előtt még mindig nem volt üzlet. Itt azonban már sok szurkoló, köztük én is izgatottan dörzsöltem a tenyeremet. Mbappé nyáron ingyen érkezik, és még egy kellemeset bele is köpünk a sejk vezette olajcsapat amúgy is híg levesébe. Pérez januárban elvileg Franciaországban is tartózkodott, hogy nyélbe üthesse az üzletet, ám ezt sajnos a PSG kedves szavakkal nem jellemezhető vezetősége úgy fúrta meg, mint a szomszéd a fürdőszoba falát szombat reggel 7-kor. Ezek után Pérez egy alsó tájra szánt rúgással felérően egy PSG kiszemelttel, Eduardo Camavingával erősítette meg a keretet, és milyen jól is tette, atyaég ez a srác mekkora igazolás volt!

Teltek, múltak a hetek, hónapok, Mbappé szerződésének ideje pedig egyre csak fogyott. A PSG vezetősége természetesen mindenféle ajánlattal próbálta maradásra bírni sztárjátékosát, talán még az Eiffel-tornyot nem akarták a nevére íratni, de őszintén, már ebben sem vagyok teljesen biztos. A hírek azonban csak arról jöttek, hogy a francia támadó nem szeretné meghosszabbítani szerződését, és nyáron óriási valószínűséggel már a Real Madrid mezében szeretne futballozni. Érkezett még a csapatba Lionel Messi is, akinek azonban ennél az igencsak halovány szezonjánál talán már csak a tavalyi Aranylabda győzelme volt nagyobb meglepetés…

És akkor elérkeztünk napjainkhoz, amikor is egyre jobban érett Kylian döntése a jövőjével kapcsolatban. Lehetett már mindent olvasni: szóbeli megállapodás, arculati jogok 75%-a a játékost illeti, 7-es mezszám… Jómagam is igencsak bizakodó voltam, de szerintem ezzel nem voltam egyedül. Különösen a BL-visszavágó után voltam biztos abban, hogy Benzema negyed órán belül megváltotta a srác jegyét a spanyol fővárosba. Majd ezek után elérkezett a mai nap, amikor is már olyan dolgokról hallunk, hogy Mbappé hosszabbít, és marad Párizsban. Hölgyek, urak, Madridisták, a hír igaz. Kylian Mbappé 2025-ig hosszabbított jelenlegi csapatával…

Hogy mit gondolok most? Nehéz megfogalmazni, de rendkívül vegyes érzéseim vannak ezzel az üggyel kapcsolatosan. Először is, csalódott vagyok. Csalódott vagyok, mert szeretett csapatom egy hihetetlenül tehetséges játékosról csúszott le az utolsó utáni pillanatban. Gyors, technikás, gólerős, amit sajnos a Real Madrid ellen is kamatoztatni tudott, más kérdés, hogy a madridi szív ellen ez sem volt elég. És akkor itt jön a DE része a dolognak. Csalódott vagyok, de mégis örülök. Örülök, mert végre vége van ennek a szappanoperának, amelyet látván még talán Marichuy és az összes szeretője féltékeny lett, és azóta otthon gubbasztva fagylaltot kanalaznak a kanapéjukon azon merengve, hogy az ő műsoruk miért nem volt ilyen „sikeres”. Örülök, mert kiderült, hogy ez a srác nem akar Madridban játszani. Ugyanis ha itt akarna játszani, most nem egy PSG mezt lóbálna mosolyogva a Parc des Princes gyepén, hátán az Mbappé 2025 felirattal. Örülök, hogy azt az irreális pénzt, amely az ő szerződtetésére ment volna, talán olyan játékosokba tudja fektetni az elnök úr, akik tényleg a csapat játékosai szeretnének lenni. Örülök, mert így talán többször élvezhetjük majd a Vini-Rodrygo csodapáros játékát, középen az egyetlen Karimmal, akinél a mostani formáját elnézve csak az jobb játékos, aki nagyon meggyőzően hazudik. És végül, örülök, mert Pérez nyíltan kimondta, hogy ez az ajtó öcskös, itt és most bezárult.

Egy kis üzenetet azért még talán neked is hagynék, Kylian. Nem tudom, hogy miért döntöttél végül így. (Lennének ugyan tippjeim, de nem vagyok előítéletes ember.) Azt sem tudom, hogy akartál-e egyáltalán itt játszani. De őszintén szólva, már nem is érdekel. Sok sikert kívánok neked, remélem te leszel a legtöbb Francia Kupával „büszkélkedő” játékos valaha, talán még a PSG legtöbb gólt jegyző játékosa is te leszel. De hogy a Bernabéuba te csak maximum stadionlátogatásra jöhetsz innentől, az is biztos. Őszintén, nagyon bízom még abban, hogy megismétlődik az idei BL nyolcaddöntő párosítása egy párszor, és ugyanolyan „boldogan” hagyod majd el a pályát, mint a második mérkőzés után. Remélem, nem szórod majd alázásig a Troyes és a Nantes csapatait, és hogy nem leszel nagyon szomorú, ha majd esetleg a Lille vagy bármely más csapat ismét borsot tör majd az orrotok alá. Remélem, lesz majd pénzed bagettre és croissantra, és hogy élvezed majd, amikor vitatjátok az irodában Julian Draxler szerződésének részleteit. Hiszen ha lehet hinni a híreknek, te fogsz dönteni az átigazolásokról a csapat háza táján, és ugyanez igaz az edzőkre is. Dehát basszus, még az általad reklámozott Fifa karrier módjában is csak úgy lehetsz menedzser, ha visszavonulsz az aktív pályafutásodtól… Na nem baj Kylian, te ezt is elérted. Köszönjük, hogy csapatunkat arra használtad, hogy te legyél a kiskirály Párizsban, de kérlek, Neymarral azért ne vesszetek majd össze, hogy hány percet vagy napot lehet késni az edzésről… És végül, írásomat bezáróan, remélem, hogy május 28-án figyelemmel kíséred majd a meccset. Annak a csapatnak a meccsét, amelyhez mindenki tartozni akar, a világ legjobb csapatát, amely a 14. BL elsőségéért hajt majd. És ahova te is tartozhattál volna…

Írta: Barsi Levente

 

Talán ezek is érdekelhetnek:

TI ÍRTÁTOK
Más szemszög

Leave a Reply