Akkor most mi is a helyzet a Szuperligával?

A terv a labdarúgás megmentése, legalábbis Florentino Pérez elmondása szerint ezért kerül alapításra a legújabb sorozat. Minden, amit tudni kell arról, ami felkavarta az egész futballvilágot.


Az UEFA (Európai Labdarúgó-szövetség) fenyegetése ellenére hétfőn hivatalossá vált, hogy 12 klub közös ligát indít, amely az Európai Szuperliga nevet kapta. A 12 alapító klub így néz ki: Real Madrid, AC Milan, Arsenal, Atlético Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester City, Manchester United és Tottenham Hotspur. Emellett még három másik klub is meghívást kapott a új ligába, de ők még nem döntöttek.

A tizenöt alapklub mellett még további öt csapat kerülne be, de ők évenként cserélődnének. Az indulásról számtalan hír szólt az elmúlt időszakban, de mint a közleményben olvasható: már most augusztusban elindulhat. Florentino Pérez mellett a Manchester United elnöke és tulajdonosa, Joel Glazer lesz az elnökség tagja – karöltve a Juventus elnökével, Agnellivel.

És ez hogyan is néz ki?

Tizenöt állandó csapat mellett még további öt csapat kvalifikálhatja magát az új ligába. A mérkőzéseket hétköznaponként játszanák.

  • két 10 fős csoport lenne, mindenki játszana mindenkivel
  • az első három helyezett automatikusan a legjobb nyolc közé jut
  • a 4. és 5. helyezettre rájátszás várna

és így alakulna ki a negyeddöntő. A lebonyolítás hasonló a Bajnokok Ligájához, ahol kétmeccses – egyenes kiesés – mérkőzések lennének, és májusban lenne a döntő. A férfi Szuperligát követően a hölgyeknek is indítanának egyet, de erről több információ nincs még.

A Szuperligában résztvevő csapatok továbbra is részt vennének minden eddigi, nemzetközi sorozatban.

Háború van, nagyon nagy

Az UEFA korábban már sokszor kijelentette, hogy minden lehetséges jogi és sportszakmai eszközzel fellépnek a Szuperliga elindítását illetően: „a FIFA és a hat konföderáció korábban bejelentette, az érintett klubokat eltiltják bármilyen hazai, európai vagy világméretű versenyen való részvételtől, játékosaiktól megtagadják a nemzeti csapatokban való szereplést.”

Időközben bejelentették azt is, hogy a Bajnokok Ligája 2024-től megújul: a jelenlegi 32 csapat helyett 36 kap helyet, a négycsapatos csoportok helyett egy nagy csoportba gyűjtenék, így a jelenlegi hat helyett tíz mérkőzést játszhatna minden csapat. Az első nyolc helyezett automatikusan továbbjut a nyolcaddöntőbe, a 9. és 24. helyezettekre pedig rájátszás vár a legjobb tizenhat közé jutásért. A hasonlóságot érezzük, ugye?

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) ugyan még nem tett olyan szintű bejelentést, mint az UEFA, csak azt írták, hogy: a labdarúgás irányítótestületeinek minden törvényes, sport- és diplomáciai eszközt fel kell használniuk, hogy a futball integritása megmaradjon. A FIFA közleményében egy „zárt, szakadár európai bajnokságként” hivatkozik a Szuperligára.

Számtalan vezetőedző (köztük Jürgen Klopp is), csapat, TV-csatorna, szakértő ellenzi a Szuperliga elindítását.

Kizárások jöhetnek a hazai bajnokságokból, és a BL-ből is

Ez azért nehezen elképzelhető, de ki tudja mi lesz a vége.. Az UEFA elnöke határozottan ezt ígérte, de azt mindannyian tudjuk, hogy sem a hazai bajnokságok, sem a Bajnokok Ligája nem érne annyit a topcsapatok nélkül, rendkívül sok pénztől esnének el a sorozatok. Ki az aki nézné úgy a spanyol bajnokságot, ahol nincs El Clásico? És még sorolhatnánk a többi sorozatban való derbiket, de BL-ről nem is beszélve.

Tárgyalást akarnak a Szuperliga vezetői

A vezetők – köztük Florentino Pérez – azon véleményen vannak, hogy igenis lehet közös nevezőre jutni mindkét féllel. Megpróbálják meggyőzni őket, hogy az új liga nem jelent veszélyt számukra. Az UEFA és minden más liga azonban más véleményen van, hisz tudják, hogy a TV-s pénzek nem ugyanúgy lennének, mint azelőtt. Ha létrejön a Szuperliga, az összes bajnokság körülbelül 30-50 millió eurós TV-s bevételtől esne el.

Az UEFA a BL-ből való kizárással fenyegeti a klubokat. Nehéz megérteni, hogy ezek a csapatok vajon hogy fogják meggyőzni az UEFA-t arról, hogy nem történik itt semmiféle gond. Az alapító klubok közül már jó páran felfogták, hogy véget érhet számukra a Bajnokok Ligája. A helyzet még súlyosabb, hisz a FIFA is ellenzi az új sorozatot. A szövetség szerint az új liga veszélyezteti a játékosok EB- és VB-szereplését is.


 

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁltalánosBAJNOKSÁGSÉRÜLÉSEK
Varane vissza, Hazard el

Leave a Reply