Camavinga gyermekkora: menekülttábor, háború és egy leégett ház

A Real Madrid újdonsült fiatal sztárja a labdarúgással mentette meg családját.


Eduardo Camavinga Micongeben, Angola egyik községében született egy menekülttáborban. Családjával 2003-ban Franciaországban, azon belül Fougères telepedtek le – körülbelül 50 kilóméterre Rennestől. Camavinga gyermekkora nem volt egyszerű. Hat testvér közül ő volt a harmadik, és kezdetben édesanyja azt szerette volna ha fia a dzsúdó mellett teszi le voksát.

Nem jött be édesanyja szava, és miután sok időt töltött otthon, édesapja elvitte egy focira a Drapeau Fougeres csapatához, ami egy szerény kis klub – és ami most egy kis profitot is termelt Camavinga Real Madridhoz igazolásához.

„Nem tudtam semmit..” – mondta Camavinga. „Édesanyám elvitt, beiratott. Emlékszem magamhoz vettem a labdát, és elkezdtem cselezgetni.”

Hét esztendős korában rúgott először labdába. Ettől a pillanattól kezdve Camavinga mindig egy szinttel feljebb játszott korosztályánál. Játéka rögtön lenyűgözte a Rennest, ezért meg is hívták egy nyári tornára, ahol rögtön szemet vetett rá Julien Stéphan.

A tűz, ami megváltoztatta az életét

2013-ban – amikor Camavinga még csak 11 éves volt – leégett a családi házuk. A Renneshez való igazolása már a küszöbön volt, amikor a dolgok megváltoztak. Ezt követően családja és ő egy jótékonysági szervezeten keresztül kapta meg azokat a dolgokat, amik szükségesek voltak a normális élethez.

„Mindent elveszítettek. Az a ház a könnyek tengere volt.” -mondta Nicolas Martinais, aki korábban edzette Camavingát.

„Másnap edzésre kellett mennem, a foci segített ellazulni. Ez volt a menekülés módja.” – mondta Camavinga.

Egy 2020-as interjúban, amit Camavinga az Ouest France-nak adott – apja szavaia emlékeztet:

„Ne aggódj. nagyszerű labdarúgó leszel és újjáépíted a házunkat.”

„Igen, ezt mondta nekem. Én voltam a család reménysége. Hirtelen motivált lettem. A szüleim már boldogok voltak, de tudtam, hogy még boldogabbá tehetem őket.” – mondta Camavinga.

Rugalmasság és tehetség a nehézségek leküzdésére

Camavinga nem felejtette el azt a reggelt.

„Alig egy éve voltunk abban a házban, amelyet a szüleim építettek.”

„Úgy emlékszem arra a tűzre, mintha tegnap lett volna. Az iskolában voltam és láttam az ablakon a tűzoltókat. Az óra végén a tanárok oda jöttek hozzám és a húgomhoz, elmagyarázták, hogy mi történt. „Édesapám eljött értünk, és elvitt. Minden elégett, minden elpusztult.” – meséli Camavinga.

Most, 18 esztendősen Eduardo Camavinga a Real Madrid játékosa.


forrás: MARCA

Talán ezek is érdekelhetnek:

MÉDIAVÁLOGATOTT

Leave a Reply