Mbappe, a labdarúgás (börtönbe zárt) hercege

Két király ül több, mint egy évtizede a futball trónján. Messi és Cristiano Ronaldo. Van aki egyiket, van, aki a másikat kedveli, vagy mindkettőt. És vannak hercegei a futballnak. Többen is, de nekünk egy, aki kiemelten fontos, kedves és bizony a következő napokban az egyetlen, aki számít: Kylian Mbappe.

19 évesen már szerettük volna, de akkor a Párizst választotta. Egyrészt egy tudatos karrier építés, másrészt a szülői behatás miatt is döntött így. És már akkor kijelentette, hogy amikor lejár az ideje Párizsban, Madridba fog jönni, ide AKAR jönni. És Madrid is akarja őt. Amolyan modern kori Rómeó és Júlia sztori, ahol ugyan a két család nincs ellenséges viszonyban, de van azért egy szigorú, kérlelhetetlen apa: El-Khelaifi, a francia klub elnöke.

Hol, mikor kezdődött a szerelem? Annak most 10 éve. Az akkor 12 éves kicsi Kylian akkor járhatott Valdebebasban és a Bernabeu stadionban. Találkozhatott a példaképével is, Cristiano Ronaldoval. Ez pedig előre eldöntötte az élete célját, az álma attól fogva az lett, hogy egyszer magára ölthesse a Real Madrid mezét, ott öltözhessen, ott edzen, ahol Ronaldo, és bejárhassa azt az utat, amit az ikonja. Mert Mbappe bizony Ronaldo rajongója, és eltökélt szándéka, hogy ahhoz hasonló utat járjon be, amit Ronaldo a karrierje során.

Az akkor még a Monaco utánpótlásában nevelkedő kisfiú aztán 18 évesen tovább kellett lépjen a fejlődése érdekében. Ekkor kapta az első telefont Madridból, hiszen a klub folyamatosan figyelemmel kísérte az útját. És a válaszút elé állított fiú ekkor hozta meg a számára legjobbnak látszó döntést: a PSG ajánlatát fogadta el, noha több élvonalbeli klub is hívta.

Ekkoriban valóban jó döntésnek tűnt, hiszen nem volt a klubnál más, hozzá hasonló sztárjátékos, otthon lehetett a családjával (egyes értesülések szerint a szülei is kérték, hogy maradjon még a család közelében). Talán attól is tartott, túl nagy ugrás, túl magas léc még neki az akkoriban Európa csúcsát járó spanyol klub.

Üzent, hogy most nem, de jönni fog. Tudták, mindenki tudta, hogy ide akar majd érkezni, hogy minden lépése Madridhoz hozza közelebb. A PSG írányába mindig szeretettel, lelkesen, tisztelettel viszonyult, sose okozott feszültséget, nem balhézott, még amikor már az abszolút No1-nek lett nyilvánítva, sem szállt el magától. 2017-et írtunk, El-Khelaifi pedig a szerződés aláírásakor megígérte Mbappenak, hogy amennyiben a Real Madrid ajánlatot tesz érte, leülnek tárgyalni az eladásáról. De nem kellett volna bízni benne!

Aztán a PSG leigazolta Neymart. Mbappe sokkal barátságosabban fogadta, mint azt a brazil sejtette volna. Noha magasabb fizetést kapott mint ő, és a Párizs első számú játékosává szerették volna tenni, Mbappe a tudásával, a hozzáállásával nem hagyta magát, de nem is tolta magát elé.

Hihetetlen intelligensen viszonyult a helyzethez, barátságos volt, társ a pályán. Ehhez tökéletes harmadik volt Di Maria, akinek az érkezésével remekül funkcionáló triót alkotnak. Na meg volt valaki, aki mesélni tudott neki Madridról. És aztán érkezett Keylor Navas is, a négyszeres BL győztes, aki éveken át volt Cristiano csapattársa.

Mbappe pedig dolgozott, meg nyert a válogatottal egy világbajnokságot, a francia bajnokságot, játszott BL döntőt. De a cél egy volt, ami a szeme előtt lebegett: a Real Madridba menni.

Tavaly is megpróbálta, amikor a PSG az első szerződés hosszabbítással elé állt. Nemet mondott, elmondta, hogy el szeretne menni. A PSG ekkor még kétszer az ősz folyamán újabb és újabb szerződéseket tett le elé, amiket sorra elutasított. De a klub nem adta fel. Újabb ajánlatot tett ki az asztalra. Ezt se fogadta el.

Eljött a tavasz. És a szezon végén a PSG ingyen elhozta Madridból Sergio Ramost. Aztán megvette a szintén ex-madridi Hakimit. Ha Mbappe a Madridban akar játszani, hát vegyük meg köré, akiket lehet!

Mindeközben Neymar és aztán a nyár folyamán szintén a klubhoz érkező Messi fizetése és a klubnál kialakított hierarchiában is Mbappe elé lett helyezve. Ramos pedig alaptermészeténél fogva is ki előzi őt. Ez pedig végképp sok lett a számára. Ismét kérte, hogy engedjék elmenni. A PSG viszont nem tágított, megfenyegette, hogy amennyiben nem hajlandó a hosszabbítását aláírni, úgy nem lép pályára, a lelátóra száműzik.

Nem, Mbappe nem foglalkozott a fenyegetésekkel sem. Kijelentette, hogy ha kell, egy szezont lejátszik, kitölti a szerződését, és a jövő nyáron ingyen távozik, de nem hosszabbít. Itt tartott a sztori az elmúlt napokig. Aztán a francia klub ismét letett egy ajánlatot, de még mindig Neymar és Messi fizetését alulmúlva. Lényegtelen, az igaz, mert Mbappe azt is világossá tette, hogy hiába emelnék a csillagokig is a bérét, nem fog maradni.

Kérte a klubját, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Real Madriddal, kezdjék el a tárgyalásokat az eladásáról, mert nem akar maradni, és ha a lelátóra száműzik, akkor sem hosszabbít. Ekkor már a klub is eljutott arra a pontra, hogy akkor elengedi, annak ellenére, hogy nagyon kategorikusan tették azon kijelentésüket nem sokkal korábban, hogy nem adnak el sztárjátékosokat, csak vesznek.

36 fős keretükből 26-28 játékost tudnak a bajnokságba nevezni, a fizetési plafonjuk átütötte rég a megengedettet, az UEFA figyelmeztette őket, hogy eladniuk kell, mert nagyon sokkal lépték túl az FFP szabályait. Bizony, ha 160-180 milliót hagynak jövőre a kukába, plusz el kell adniuk, és még büntetést is kapnak, ez már az arab kasszában is sok. Szórni szeretik a pénzt, kidobni nem. Ennek ellentmond aztán az a hír, miszerint a PSG-t meglepte a Real Madrid első ajánlata, mert ők ennél sokkal nagyobb összegre gondoltak. Többre akár, mint anno Neymar 222 milliós ára! Nyugi, szerintem 200 millió körül meglesz a megegyezés, ennyi van a madridi bukszában. 😊

A Transfermarkt adatai alapján jelenleg Mbappe piaci értéke 160 millió euró. A szerződése jövő nyáron jár le, mint tudjuk, így ahogy haladunk az időben előre, egyre csökken. Tik – tak, ketyeg az óra. A tegnapi hírek szerint a PSG jelezte a Real Madrid felé, hogy készek tárgyalni a transzferről.

Aztán jöttek olyan értesülések, amik tudni vélték, hogy a Real Madrid 160 millió eurót ajánlott, más forrás 150 milliót említ. Aztán azt is akarták tudni alig egy órán belül, hogy a PSG el is utasította az első ajánlatot. És aztán azt írták, hogy a Real 185 millióra emelte az árat. Ezek nem megerősített hírek.

A legközelebb valóban a 150-160 millió lehet, hiszen a valós piaci ár alatt nem fognak ajánlatot tenni, maximum tényleg egy tizessel kevesebbet, de ez csak tárgyalási alap. A transzferbe akár játékosokat is bevonhatnak, noha az is kérdés akkor, hogy a 36 játékos mellé még egy vagy kettő hova? Hiszen említették oldalak, hogy a PSG Casemirot szeretné, mások Vinícius nevét (is) írták. Ezek is csak híresztelések.

6 nap van hátra a maival együtt, ameddig nyitva a piac a kontinensen. Spanyolországban szeptember negyedike, ameddig lehet játékost az idei szezonra nevezni, ez azt a célt szolgálja, hogy amennyiben az utolsó napon köttetik üzlet, legyen idő a szerződéseket nyélbe ütni, orvosi vizsgálatokat elvégezni, a bejelentésre felkészülni.

A Bernabeu stadion szeptember 11-én nyit ki újra, és Pérez eltökélt szándéka, hogy sztárral avatja újra. A szerelmesek végre egymáséi lehetnek, amennyiben a következő néhány napban megszületik a megegyezés. Akkor tényleg sztárral avatjuk a szentélyt. Figyelni fogjuk a híreket, természetesen a legfontosabb most ez, de nagyon szeretnénk a tényekre hagyatkozni, és nem ülni fel a pletykáknak.

Kiemelt kép: Sport bibel

Felhasznált források: As, Marca, Diario, ES

Talán ezek is érdekelhetnek:

EGYÉB
ÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKSÁGKiemeltNYILATKOZATOKSzerződések
A Mbappe offenzíva

Leave a Reply