A Mbappe offenzíva

Ugye, tegnap este azt hitte mindenki, hogy megnézi a BL meccset, aztán alszik egyet reggelig. Én is. De nem ez lett. Az lett, hogy éjszakába nyúlóan böngésztem a külföldi oldalakat, és szerettem volna valami tuti biztos hírt írni nektek ma reggel.

Mint már köztudott, Kylian Mbappe elutasította ismét a PSG elé rakott szerződés hosszabbítását. Ez idén a harmadik, az elmúlt 12 hónap során az ötödik ajánlat, amit vissza utasít. Mindenki tudja, miért. Ismét kijelentette, hogy a Real Madrid játékosa szeretne lenni. Egyetlen más klub ajánlata sem érdekli, és nem kíván a francia fővárosban sem maradni – hacsak nem kényszerítik erre. Legvégső esetben a klub azzal is megfenyegette, hogy egész szezonban a lelátóra száműzi. De a játékost ez sem hatotta meg.

Természetesen mi, madridisták, teljesen megértjük és átérrezük, miért akar ide tartozni. Nem úgy a PSG elnöke, se a katari sejk, aki mára minden futball urának hiszi magát, és persze egyértelmű a számára, hogy pénzzel minden megoldható. Hogy ez mennyire nem igaz, azt is elmesélem egy cikkben, amit itt olvashattok az oldalunkon.

De ne kanyarodjunk el. Mbappe a Real Madrid mezét szeretné mielőbb viselni. A Real Madrid évek óta rá vár, az elmúlt években a játékos igazolási politikája, az eladások és az új igazolások is mind arra irányultak, hogy a végén egy Mbappe köré épített keret tarolja le a La Ligat – és természetesen a Bajnokok Ligáját is.

Miként? Elsősorban olyan, jól nevelhető, alakítható fiatalokat igazolt Pérez, akik mind stílusukban, mind mentálisan ugyanarra vágynak; győzni a Real Madriddal. Nem akartak James Rodriguezt, Achraf Hakimit, Marcos Llorentet. Lehet, hogy gyorsak, technikásak, ügyesek, de vagy makacs, vagy kevés benne a tűz, vagy egyszerűen nem elég kiéhezett a sikerre. Remek játékosok, egy másik csapat hasznos elemei lesznek. Nem nálunk.

Ide Rodrygo, Vinícius, Reiner, Kubo kellett, hiszen még 1-2 év, és ők alkotják a csapat gerincét. Bizony, még Cristiano Ronaldo is azért lett oly könnyen elégedve, mert Pérez tudta, ha Mbappet akarja, akkor kapjuk meg, ha nem lesz senki sem a keretben, aki árnyékot vethet rá.

Hazard igazolása is perfekt bele illik a képbe. Aki látta anno a Chelseaben játszani, tisztában van azzal, hogy ő nem góllövő csatár, sokkal inkább egy a védőket leszerelő, előkészítő ember. Benzema pedig az, aki ebben a legjobban támogatja.

Mindeközben tudatosan lett a keret fizetési plafonja is apránként csökkentve, hogy az a szigorú spanyol pénzügyi szabályozásoknak is oly módon megfelelő legyen, hogy egy Mbappe csilliárdos gázsija se nyomja ki. Sokminden sokkal világosabb, ha az elmúlt évek történéseit úgy tekintjük át, hogy az egészet egy komplex, egyirányú célra vetítjük.

Természetesen a párizsi klub ismét abban a tévedésben van, amibe Neymar vételekor volt, hiszen tudjuk, csapatot pénzzel nem tudnak naggyá tenni. Próbálta már a a Chelsea, nem jött össze. De azt hiszik, hogy ha nekik még több pénzük van, majd sikerül. Nem, nem fog.

Mbappe teljesen tudatosan építette fel a karrierjét eddig is. Anno a Monacoból a PSG nagyon jó döntés volt, hiszen a fejlődése is, az ismertsége is ott teljesedett ki. A Real Madrid már akkor szerette volna, de a francia nem írt alá, édesapjára hallgatott, aki azt javasolta, maradjon még otthon. De már akkor is megmondta, hogy a következő klub a Real Madrid lesz.

És most jött el az idő, hogy érkezzen. Néhány hete még kijelentette, hogy amennyiben a klubja nem engedi el, a szerződésének a hátralévő idejét kitölti, nem szeretné megbántani se a klub vezetőit, se a drukkereket, hiszen sok jót kapott ott. De nem fog hosszabbítani.

A Párizsiak amolyan sejkes hozzáállással azt gondolták, hogy majd meg tudják győzni a maradásról, ahogyan az idő telik, addig is vásárolnak, meg igazolnak akiket lehet. Meswi, Ramos, Donnarumma, Hakimi, legújabb, hogy Camavingat akarják… Túl sok ego.

És most, mikor kevesebb, mint egy hét van az átigazolási piac zárásáig, lettetek Mbappe elé egy újabb szerződést. Amit ismét elutasított. A Párizs újra olyat ajánlott, ami még mindig alacsonyabb fizetést kínál, mint Neymaré, sőt, alacsonyabbat, mint Messi amit kapott. De nem ezen múlik.

Mbappe amennyiben Madridba jön, itt se fog többet keresni. Körülbelül ugyanannyi lesz a fizetése, mint most. De. Habfehér mezben lehet, egy történelem része lehet, Benzema társa lehet, és a legfontosabb: elkezdheti végre bejárni azt az utat, amit a példaképe, Cristiano Ronaldo.

Hiszen számára a leg fontosabb ez. Sem pénzzel, sem szép szóval, sem erőszakkal nem lehet maradásra bírni. Ha nem engedik, eljön jövő nyáron ingyen. Viszont a PSG se gazdag annyira – na jó, de -, de mégse teljesen hülye. 160 – 180 milliót nem dob ki az ablakon.

Pláne nem akkor, amikor egy FFP kényszeríti az eladásokra, van egy 36 fős kerete, amiből 26-28 játékos lehet ténylegesen a tagja, és Mbappe egyértelműen kijelentette, hogy nem kíván Neymaral és Messivel hármasban a pályára lépni. Pedig ez volt El-Khelaifi álma, hogy a (farokméregetésben-sicc! – bocsi, a szerk.) világnak prezentálhassa a világ legdrágább támadó trióját.

A PSG jelenlegi kerete

Mbappe nem egy cirkuszi majom. Nem fog felülni a katari sejk kedvéért az egykerekű kis piros bringára, és körbeparádézni, ha több banánt ígér neki. Mbappe egyedi, tudja, hogy sztár, de ahogyan olvashatjátok a vele készült interjú tolmácsolásában, attól még nem más ember, mint a többiek.

Mbappe, szeretünk. Várunk. Évek óta rád várunk, te pedig ránk. Plátói szerelem ez, ami végre realizálható, végre tapintásnyi közelségbe kerül. Meg akarunk ölelni, egy habfehér mezen keresztül. Ha látjuk, hogy felvetted, a Real Madrid szurkolói lesznek a leg boldogabb emberek az egész világon. Gyere!

Mbappe igazolásának a részleteivel természetesen ma több írásunk foglalkozik. A PSG, a nyilatkozata, a piaci értéke kontra a madridiak ajánlata is megjelenik az oldalunkon, természetesen. Hiszen ha van, ami tényleg évekre meghatározhatja a klubunk történelmét, az az ő leigazolása.

Képek: Facebook és AS.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁltalánosÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKSÁGKiemeltNYILATKOZATOKSzerződések
ÁltalánosÁTIGAZOLÁSOKÉrdekességekKiemeltNYILATKOZATOKSzerződésekTudtad-e?

Leave a Reply