Mégis, kié is a PSG, és mit képzelenek magukról? – a katari emír, a családja, az üzletei, és El-Khelaifi.

Sheikh Hamad Bin-Jassim Bin-Jaber Al Thani. Ezt a nevet senki nem tudja megtanulni. Ő a katari emír. Ő mindennek az ura, egyre inkább a mi kontinensünkön is.

A katari emír

Ő az, aki tudatosan, évtizedek óta építi fel a hatalmát a sport világában. Miatta van Bahrein-i nagydíj a Forma-1-ben, miatta vannak az Epsoni Derbynél is nagyobb lóversenyek Katarban és az Emírségekben, nagyobb és drágább istállókkal, de bizony már Európában is ott nyerítenek a legnagyobb versenyeken a paripái.

Miatta épültek pálmafa alakú szigetek a tengeren, hotelekkel, szórakoztató központokkal, és miatta lesz a Futball VB is Katarban. Kimondottan a „Katar Sports Investments” konszernt erre a célra hozta létre. Tulajdonképpen mindent megvehet, és meg is vesz, ami pénzért kapható (FIFA, UEFA, francia kormány…. jujjj, tudom, gonosz, de ez az igazság – a szerk.).

Na, a történet itt lesz érdekes nekünk. Ugyanis a cseppet sem kicsit megalomániás katari emír a PSG – a francia főváros kb olyannyira szimbolikus klubja, mint a Real Madrid a spanyoloknak – megvásárlásával olyan hatalom birtokába jutott, amin keresztül egész Európa futballjára hatással kíván, és kezd is, lenni.

Amikor zokszó nélkül mellényzsebből kipengette Neymar 200 milliós árát a Barcelonának, mindenki csak kapkodta a levegőt. Minden idők legdrágább transzferja, amivel azt hitte, hogy megvette a bajnokságot, a BL-t, maga a brazil lesz sikerének a nyitja, hiszen Mbappe 19 évesen már ott volt.

Mbappe és Neymar kapcsán mindenki azt fogadta volna, hogy nagy villongás lesz közöttük, de nem így lett, köszönhetően annak, hogy a francia már akkor megnyugtatta Ney-t:

„Nyugi, félre állok. Tudom, hogy az Aranyladbáért küzdesz, nem fogok az utadba állni.”-ezzel megvette Neymar szimpátiáját, de főként azzal, hogy tényleg remekül kijöttek a pályán is. Di Mariaval hárman igazi nagy csatár trikót alkottak, noha Mbappe célja az, hogy a Real Madridba igazoljon majd, számára csak egy lépcsőfokot jelentett a PSG.

Na de vissza őuraságához. A katari emír maga nem szerepel szinte soha a nyílvánosság előtt a sportéletben, arra ott van El-Khelaifi. Őt küldte el Párizsba, intézze a dolgokat, legyen az elnöke a klubnak, tartsa kézben a dolgokat (értsd ezen azt, hogy markolja szorosan mindazok gatyájában a koronaékszereket, akik valamit is számítanak, UEFA, francia kormány tagok, a PSG elnöksége, szakmai vezetői, edzői, bárki, aki számít, természetesen fájdalommentesen, vagy azt néhány millióval csillapítva).

El-Khelaifi, a PSG elnöke

Az emír népes családja persze éli nyugodt és kényelmes életét. Értsd ezt persze úgy, hogy vannak családtagjai, akik a banki szektorban fejtik ki a hatásukat, mások a médiában, mások természetesen az oljaiparban, de a gazdaság minden fontos ágát behálózzák.

Katar csak uralkodni szeret, és piszkosul gazdagnak lenni. Mivel az évtizedek óta tartó folyamat, ami véget fog vetni a kőolaj világhatalmi egyeduralmának mostanra felgyorsulni látszik, no meg lassan elfogyóban is, felismerték, hogy sürgősen tenni kell valamit, amivel eztán is, és mindig is megtarthassák majd a kiváltságos helyzetüket.

Ezért is tehetnek meg látszólag bármit, akár szabályok megszerzésével. Számukra nincsenek szabályok, vagy csak azok, amiket ők szabnak meg. A világ a játszóterü egy akkora Monopoly játékban, amiben kb ők ülnek a tábla körül, és a többiek csak a figurák.

Unokaöccse, Khalifah Bin Hamad Al Thani, azaz El-Khelaifi testvére közzétett egy képet a közösségi oldalakon, amin Cristiano Ronaldo is PSG mezben látható, rajta a felirat: „Talán” – több nyelven.

A botrányt okozó poszt

Lapo Elgan, az Angelli család tagja, akik a Juventus tulajdonosai, hamar reflektált a posztra: ” CR7 a Juventus FC játékosa.  Tiszteletlenség, ha más klub mezét adjuk rá, mintha egy matrica lenne. Ha csapatot vált, bárhová is megy, tiszteletben fogja tartani a Juventust, mint ember és mint sportoló. Számunkra a futball generációk óta szenvedély ” – mondta.

Mekkora különbség ez mentalitásban! Európa a futball szülő szobája, ha Anglia a szülőhelye, tekintsünk rá úgy, hogy a foci itt nőtt fel, itt vált naggyá. Az európai, különösen a dél-európai mentalitást (és nyugodtan lehet ide sorolni a franciákat is) sose fogja elfogadni az arab, üzleti elveket.

Lehet milliárdos, lehet, hogy a pénzéért megvehet bármit, eddig azt hitte, bárkit. Mbappe lehet az első, aki megmutathatja neki, hogy bizony lehet bármennyi pénze, mindent nem kaphat meg. A futball nem lósport, nem Forma-1, nem szállodák. A játékosok nem egy gép alkatrészei, nem azon múlik egy csapat sikere, hogy mennyire jó minőségűek az alkotó elemei.

Egy csapat nem vásárolható össze, egy csapat épül, egy csapat alakul. Madrid ebben a legjobbak között van. Pérez ebben sokkal profibb, Ancelotti ennek egyik mestere. A Real Madrid mindig nagy felvásárló klub volt, de mindig szeme előtt tartotta azt, hogy a sztárjátékos, aki érkezik, illik – e a Királyi Gárdába mentalitásában, játékstílusában, szorgalmával, alázatával a futball iránt.

Mostanra már nem csak azért drukkolok Mbappenak, hogy az arab fogságból ki tudjon szabadulni, mert annyira várjuk őt Madridba. Már azért is kell eljönnie, hogy megmutassa ezeknek a hatalmasságoknak, hogy bizony van, ami fontosabb a pénznél, a hatalomnál, az irányításnál, mégpedig az, amit a történelemben magunk után hagyunk.

Mbappe a Real Madrid történelmének szeretne a része lenni, nem egy csillogó dísz, nem egy mutogatni való sportverda, nem akarja, hogy villogjanak vele. Játszani akar, maga szeretne lenni, igazi társakra vágyik a játékban, az öltözőben barátokra, a kispadon igazi mentorra.

Na, ezt nem veheti meg az emír!

Kiemelt kép: okdiario.com

Felhasznált források: Qatar.com, Diario AS, Marca, L’epique.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKSÁGKiemeltNYILATKOZATOKSzerződések
A Mbappe offenzíva
ÁLTALÁNOS
Hivatalos közlemény: Lunin

Leave a Reply