Elképesztő pénzügyi mérleget produkált a klub, rekord igazolásokra is telik majd!

Megdöbbentő számokról ír az AS és a Marca cikke is, ami a Real Madrid jelenlegi pénzügyi helyzetét elemzi. Mindez idáig se a szurkolók, se a klubok, se a La Liga nem tudott pontos képet alkotni a Florentino Pérez által példásan irányított klub stabilitásáról, bevételeiről. Most, mikor a klub benyújtotta a La Liga vezetőségének az eredményeket, és azokat nyilvánosságra hozták, mindenki meglepődött.

Azok az intézkedések, amik sok esetben a drukkerek felháborodását is kiváltották nem ritkán, most meghozták a gyümölcseit. A pénzügyi menedzsment éveken át folyamatosan szigorúan a megtakarításokat tartotta szem előtt, és ennek az eredménye a vártnál is nagyobb nyereséget produkált.

A minden csapatra kötelező pénzügyi beszámolót ahogyan minden klub, úgy a fehérek is közzé tették. A jövőre vonatkozó sportkeret több, mint 739 millió euró. Ez abszolút rekordérték, soha, egyetlen klub se mutatott fel ekkora tiszta nyereséget, ha pedig hozzá vesszük a COVID okozta bevétel kiesést, nem is tudjuk első ránézésre, hogyan tudta elérni a klub ezt az összeget.

Az olyan játékosok eladása, mint Cristiano, Achraf, Varane, Odegaard, növelték a bevételeket, egyben csökkentették a fizetések kiadási oldalát (ebbe bele tartozik Sergio Ramos elengedése is). Ehhez társul az elmúlt években eladott Castilla játékosok generálta bevétel, és a kölcsönadottak után megtakarított kiadások.

Közben a keret és a klub összes alkalmazottja kétszer, volt aki háromszor engedett a fizetéséből 10%-ot csökkenteni, ezzel támogatva a klubot. Az intézkedéseknek köszönhetően a klub az elmúlt években egyszer sem lépte túl a fizetési korlátokat, és 270,6 millióval növelte a bevételeit az előző szezonhoz képest, amikor 468,5 millió euró nyereséget tudtak felmutatni.

„A pénzügyi menedzsment, amelyet a Real Madrid a járvány idején végzett, kiváló volt. Ha hozzáadjuk a 2019-20 és a 2020-21 évben elért eredményeket, az előny óriási volt. Sikerült egyensúlyba hozniuk a kiadásokat és a bevételeket, hogy ne veszteségei vannak ” – magyarázta Juan Guerra, a La Liga pénzügyi vállalati igazgatója.

Tavaly a Real Madrid a Bajnokok Ligájában a nyolcaddöntőig kvalifikálta magát, ennek ellenére az elődöntőbe jutott, ez szintén növelte a bevételeit. A tavalyi La Liga első hely és az idei második hely is hozzá rakott valamicskét. Továbbá ennek a szezonnak a végén a klub pénztára felszabadul Bale (bruttó 30 millió), Marcelo (16 millió) és Isco ( 14 millió) fizetése alól is, akikkel nem kíván hosszabbítani a klub, szerződésük lejártával szabadon távozhatnak.

Mbappe szerződtetése látszólag ingyenes, de azért lesznek költségei (a játékos bónusza, és a fizetése beleszámít). Haaland igazolásán és a járulékos költségek mellett is marad a Real Madrid pénztárában elegendő összeg, hogy akár további jelentős igazolásokkal erősítse meg a keretet.

És mindehhez hozzájárul az, hogy a klub júniusban egy részvénytáblát mutatott be, ami az akkori 418 millió eurót 292 millió euróval növelte (ezt akkor Kylian Mbappe megszerzése miatt lépte meg a klub, hogy amennyiben sikeres lenne a transzfer, ne maradjon üres a kassza).

Florentino Pérez zsenialitásához nem fér kétség, a felmutatott eredmények magukért beszélnek. Amennyiben a klub csak Mbappet és Haalandot írja alá a nyáron, akkor a mérleg a következő évekre még stabilabb helyzetet teremt a királyiaknak.

Források: AS, Marca, kiemelt kép: elespanol.com.

Talán ezek is érdekelhetnek:

NYILATKOZATOKSÉRÜLÉSEKVÁLOGATOTT
Dani Ceballos kálváriája
BAJNOKOK LIGÁJAEGYÉBÉrdekességekNYILATKOZATOK

Leave a Reply