Haaland Madridra vár, vagy Madrid vár Haalandra?

A fiatal norvég csatár májusig, júniusig nem fog mozdulatot tenni semerre. De amikor döntést fog hozni, a számára nem a legnagyobb felajánlott összeg lesz a döntő, hanem az, hogy a karrierje szempontjából melyik klub tudja a legjobb projektet kínálni.

Jövő nyáron biztosan Haaland lesz a legnagyobb név az átigazolási piacon, különösen akkor, ha Mbappeval a Real Madrid januárban előszerződést tud kötni. Jelenleg is állandó híresztelések kelnek szárnyra vele kapcsolatban, európai topcsapatok szeretnék megszerezni.

A Real Madrid egy ezen csapatok közül. És igyekszik jó pozícióba helyezkedni. A stadion felújítása mellett ezért a játékos igazolási stratégia is arra irányul, hogy a következő években a lehető legsikeresebb keretet alakítsa ki. A fehérek sok lehetőséget biztosítanak azzal Haaland számára, hogy az ajtót nyitva tartják számára, mivel gazdaságilag nem tudják felvenni a versenyt olyan állami klubokkal, mint a PSG vagy a Manchester City, a legújabb New Castle-ről nem szólva.

Amíg ezek a klubok csillagászati összegeket képesek kifizetni a játékosoknak és azok ügynökeinek, addig Madrid nagyívű karriert tud biztosítani. Egyetlen lehetősége a királyiaknak, hogy – Kylian Mbappe esetéhez hasonlóan – Haaland számára is azt tudják felajánlani, hogy egy ragyogó karriert futhat be a spanyol fővárosban.

Alaba, Camavinga szerződtetése is erre a célra mutat, egyetlen, kicsi, de fontos tényező akadálya lehet az, hogy a címeken osztoznia kellene Mbappeval.

Angliából érkeztek olyan hírek, hogy Haaland már le is zárt a klubjával. Téves. Semmi sem dőlt még el. A játékos minden lehetőséget nyitva hagy májusig vagy júniusig, sőt, az sem kizárt, hogy még egy évet marad a Dortmundban. A klub is komoly erőfeszítéseket tesz, hogy 2023-ig meg tudja tartani, évi 15 milliós fizetést szeretnének neki biztosítani. Ez akár még meg is valósulhat, amennyiben sikerrel zárul a Nike – val a szponzori megállapodásuk.

A Bernabeu irodáiban pedig ez utóbbi ideális esetnek is tűnik, mivel a számításaik szerint Benzema még néhány évig a legjobb szinten tudja folytatni, így nincsen égető szükség a norvégra. Több időt nyernek, miközben a topon van a csapat, így Haaland számára nem egy folyamatban lévő projekt lenne a mézesmadzag, hanem egy kész álomkeret fontos fogaskereke lehetne. És ez lenne a számára a legideálisabb, ellentétben Mbappeval, aki kinyilvánította már azt a vágyát, hogy egy épülő siker projekt részese kíván lenni.

„A maradás és a távozás is kockázattal jár” – mondta Raiola egy tavaly nyári interjú során az AS-nek. Megfontoltnak tűnő szavai ellenére azért tisztában van vele, hogy mit tart a kezében, hiszen megpróbálta elszerződtetni a játékost már az elmúlt nyáron. Amikor a piac utolsó napjaiban a PSG kopogtatott, tett egy próbát, hiszen Madrid ajánlata miatt a franciák Haalandot szerették volna megkapni, de a Dortmund határozottan elutasította az érdeklődést.

És a PSG valóban a legnagyobb kihívás lesz a Haalandért folytatott játszma során, akik minden bizonnyal minden húst a grillre dobnak majd, hogy megszerezzék. A katari tulajdonú klub alkalmazásában áll Raiola másik két fontos ügyfele: Donnarumma és Verratti. Ezért a kapcsolata kiváló a franciákkal, a dolga nagyon leegyszerűsödne, ha a norvégot is Párizsba tudná áthelyezni, és persze ügyfelével ellentétben számára a legfontosabb tényező az, hogy mennyi cseng a pénztárgépben. Magasról tesz mindenféle sportprojektre.

Aztán ott vannak az angliai konkurensek is. Elsősorban a Manchester City, aki szintén megpróbálta megszerezni már, de a Manchester United is tett már határozott gesztust az irányába. A Bayern München kizártnak tekinthető a versenyből amiatt, hogy lehetőségeiket meghaladja Haaland 25 milliós minimum fizetési igénye, a játékosügynök nem szerény követeléséről nem szólva.

Haaland összes bekerülési költsége 400 millió euró öt évre tekintve. A hírekkel ellentétben nincs 75 milliós kivásárlási záradék, az árát a piac határozza meg. Ez 100 és 150 millió közötti összegre tehető. Ezekhez társul az ügynöki – és transzfer díj,. Szóbeli megállapodás van a klub vezetése és Raiola között, ami megkönnyíti az átigazolást, ami csupán annyi, hogy ha ajánlat érkezik érte 2022 nyarán, akkor azt a klubnak meg kell hallgatnia.

„Madrid megengedheti magának Haalandot?” – tette fel a kérdést Raiola tavaly. „Azt hiszem, igen, bár nem tanulmányoztam a pénzügyeket.” (Haha, dehogyisnem! ) „Azt hiszem, bárki megengedheti magának.” (🤣ja, persze!) „A kérdés inkább az, hogy Madrid megengedheti-e magának, hogy ne vegye meg Haalandot?”

/Egy szempontból nem vizsgálja a cikk a norvég csatár átigazolásának a körülményeit, mégpedig a családja, és a játékos érzelmei szempontjából. Haaland édesapja nagy tisztelője a Real Madridnak, és amennyiben döntés elé kell majd állnia, minden bizonnyal ki fogja kérni a véleményét. Az a tény, hogy a futball történelmébe miként kerül be majd a neve, ugyanúgy nagy súllyal fog közrejátszani, mint a kluboktól érkező ajánlatok, vagy az ügynöke szempontjai. Vagy még többel, hiszen egyre több játékos nyilvánítja ki azon véleményét, hogy nem 10 millióval több vagy kevesebb a döntő tényező, amikor a karrierjükről van szó. (A szerkesztő megjegyzése) /

Forrás:AS, kiemelt kép:BeinSport.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÉrdekességekNYILATKOZATOK
ÁLTALÁNOS

Leave a Reply