Carlo Ancelotti:”A Madrid végig küzdeni fog”

Carlo Ancelotti kizárólag az AS-nek adott egy nagyobb interjút. Remek mondatok egy remek szakembertől.

AS: A Real Madrid sikeresen zárja az évet. Mit adott ehhez Ancelotti?

Ancelotti: Talán van akkora tapasztalatom a futballban, hogy tudjam, hogyan kell önbizalmat adni a játékosoknak. A Real Madridnak nagyon tehetséges játékosai vannak, minőségi a csapat, az edző dolga, hogy elhitesse velük, mennyire jók. Az edzői stáb feladata megtalálni az egyensúlyt a veteránok és a fiatalok között, és ez sikerült is. De remek alapot kaptam ehhez.

AS: Majdnem ugyanaz a keret, mint tavaly, mégis óriási a különbség a tabellán az egy évvel korábbihoz képest.

Ancelotti: Igen ám, de a csapat már tavaly is formában volt. És egy nagyon nehéz szezonban a végéig versenyben volt, nagyon közel álltak a győzelemhez.

AS: Tudjuk, hogy címeket nem lehet ígérni, de megérezni?…

Ancelotti: Valóban nem jó ötlet címeket ígérni, de annyit megígérhetek, hogy a Real Madrid a végsőkig versenyezni fog. Az összes versenyen, minden mérkőzésen ezért dolgozunk. A szezon első felében nagyon keveset buktunk, csupán két mérkőzésen szenvedtünk vereséget: az Español ellen a bajnokságban és a Seriff ellen a BL-ben. Mindkettő mérkőzésen hiányzott Modric és Kroos. Ahogy visszatértek, látszott, hogy a csapatnak milyen erős az identitása.

AS: Anno a Milanban olyanok játtszottak, mint Gullit, Van Basten, Baresi, Ancelotti… Történik valami hasonló most a Madridban?

Ancelotti: Arról van szó, hogy egy csapat úgy épül fel, hogy minden játékosból kihozzuk a maximumot, amivel a legtöbbet segítheti a csapatot. Mindenkinek fel kell mérnie a képességeit, és azt a társai szolgálatába állítania. Ez az edző feladata is, és Madridban elértük ezt az egyensúlyt. Van, akinek magasabb a minősége, van, aki elkötelezettebb, van, aki gyorsabb. Mindegyik szükséges. Egy csapat úgy épül fel, hogy az egyes játékosok fizikai, technikai és taktikai képességei keverednek. A Madridban ezt csináljuk, és ezért versenyzünk ilyen jól.

„Nem jó ötlet címeket ígérni”

AS: Vannak csapatok, amelyek csak játszanak, és vannak, mint például a Bayern München vagy a Real Madrid, amelyek versenyeznek. Egyetértesz?

Ancelotti: A Real Madrid versenyez, mert ez benne van a DNS-ében, ez a klub történelme. A Real Madrid más, mint a többi futballkub. Nem olyan könnyű elmondani, nem lehet párhuzamot vonni más klubokkal.

AS: Luka Modric elképesztő, régebben elképzelhetetlen volt 32-34 évesen ezt a szintet tartani. Mi van Lukaban, gének, szenvedély, vagy egy kicsit minden?

Ancelotti: Kétségtelenül mindenből egy kicsi. Luka és a jelenlegi játékosok nagyon vigyáznak magukra egész karrierjük során. Edzés, diéta, odafigyelés, mindenből egy kicsi. A jelenlegi labdarúgóknak nagyobb a meccsterhelésük, mint régen. A Modric, Cristiano Ronaldo vagy Ibrahimovic korát elérő labdarúgóknak hatalmas érdemeik vannak, mégpedig azért, mert nagyon profik.

AS: Szerinted ezt mások is elérik, Benzema vagy Kroos?

Ancelotti: Igen, biztos vagyok benne, hiszen látom őket mindennap dolgozni, és tudom, hogy maximálisan profik. Hiszek benne, hogy ők hárman a legmagasabb szinten játszhatnak negyvenéves korukig. Igaz, hogy sokkal másabb egy csatárnak, akinek magasabb a kopása, nagyobb a terhelése, mont egy Középpályásnak, de szerintem mindhárman meg tudják csinálni.

AS: Hogy Modric bámulatos, elmondtuk, de nem hagyhatjuk ki a két társát: Kroos és Casemiro sem kevésbé. Dicsekvés nélkül elmondhatod, hogy Ancelottinak van jelenleg a legjobb középpályája a világon?

Ancelotti: Igen. Mindhárman jelenleg a világ legjobbjai közé tartoznak. Modricnak, Casemironak és Kroosnak akkora tapasztalata van, annyi meccs van a lábukban, hogy az rendkívüli. Ráadásul nagyon jól dolgoznak együtt, amikor mindhárman a pályán vannak, senki sem hasonlítható hozzájuk.

AS: És Benzema a világ legjobb csatára?

Ancelotti: Szerintem igen. Mert most remek képességeit és pontosságát hozzá tudja adni a játékához. Ugyanazon a szinten van jelenleg, mint Cristiano Ronaldo vagy Haaland. Benzema olyan játékos, aki a különbséget megteremti a csapatban. Most is láthattuk, az Athletic elleni meccsen, mikor rövid időn belül két gólt szerzett. Látványos formában van.

AS: Ha Camavinga nevét leírom, minden madridi mosolyogni fog, igaz?

Ancelotti: Igen, velem is ez történik. Látom a rajongók arcát (mosolyog). Ezeknek a fiataloknak, mint Camavingának, Valverdének és másoknak, tudniuk kell, hogy mi áll előttük, akikről korábban már szó volt: Modric, Kroos és Casemiro. A világ legjobbjaival versenyeznek, és ezt értékelniük kell és meg kell érteniük, hogy a jövőben ők is fognak ott játszani. Camavingának hatalmas minősége és ereje van, de tanulnia kell, tapasztalatot és tudást kell szereznie ahhoz a pozícióhoz, amelyben játszik. Még nincs meg, de még csak 19 éves! Minden nap, amikor Modric, Kroos vagy Casemiro mellett edz, az Camavinga mesterkurusa. Biztos vagyok benne, hogy többet tanul abból, amit a csapattársai edzésen csinálnak, mint abból, amit mondok neki!

AS: Valami hasonló történhetett Viniciussal, amikor Benzemával végzett edzéseket? Vini egyértelműen jobb játékos, mint két szezonnal ezelőtt. Felrobbant labdarúgóként.

Ancelotti: Lehet, persze. Vinicius fejlődött, mert kevesebb kapkodással végzi el a dolgokat, mint korábban. Vinicius főleg annyiban változott meg, hogy minden egyes játék fontos pillanataiban szünetet tart. Egy játékosban az a fontos, hogy a nehéz feladatokat is jól csinálja, mert a könnyű dolgok végül maguktól működnek. Vini tudta, hogyan kell megtanulni a nehéz feladatokat, és a könnyűeknél elbukott. Most több időt szán a könnyebb dolgok gyakorlására, ,és már jól megy neki. De az a fontos, hogy a bonyolult dolgokkal mindig próbálkozott, és mindig bevált, mert ez vagy működik, vagy nem egy játékosnak.

AS: Vinícius berobbant, de szerinted van még hova fejlődnie?

Ancelotti: Természetesen igen. Vinicius fantasztikus gyorsasággal és tehetséggel rendelkezik. Még soha nem láttam olyan játékost, aki képes volt ennyire gyorsan mindenkit lefutni, egy az egyben menni. De még mindig képes fejlődni, például a labda nélküli játékban, a támadómezőkben és a lövésben, ahol tovább tud fejlődni.

AS: És nem csak Vinícius, egyre több fiatal tűnik fel. Az Athletic ellen hét 23 év alatti játékos volt a keretben. Ez a Bajnokok Ligájában is megesett, Ancelotti dolga, hogy előléptesse a fiatalokat a Castillaból?

Ancelotti: A Real Madrid elsődleges kötelessége a győzelem. De a fiatalok fejlesztése a másik fontos cél, nagyon szorosan együttműködünk a Castillaval. Nagyon sok játékos szerephez jut az első csapatban, apránként építjük be őket. Ez világos feladatunk. Most a járvány miatt kaptak lehetőséget. A fontos, hogy azok, akik csatlakoztak a csapathoz, elérték azt a minőséget, ami a nagycsapatban kell, ahogy az utolsó meccsen is láttuk Bilbaoban Peter Federicoval.

AS: Még mindig félve kérdezem meg, hogy mi történt a BL sorsoláson?

Ancelotti: Sajnálatos volt, elég kirívó hiba. De hé! Ez hiba volt, semmi több. Most a PSG elleni továbbjutás a cél, hogy ezt a párharcot megnyerjük. A cél az, hogy olyan formában legyünk, mint a COVID járvány előtt, hogy sérülések és fertőzések nélkül érjük meg a februárt.

AS: A madridi cél jelenleg a PSG legyőzése, de utána olyan csapatok következhetnek, mint a Bayern München, a Liverpool. Mit vársz a csapattól ebben a magas színvonalú Bajnokok Ligájában?

Ancelotti: Amit ígérhetek, hogy a Madrid a végsőkig versenyezni fog. Nincs egyértelmű favorit a Bajnokok Ligájában. Az általad említettek, például a Bayern, a Liverpool vagy a PSG. De Madrid is. És az Atlético. Igen, az Atlético de Madrid elérhet valami jelentőset az ilyen típusú kontinensviadalon. Szerintem a spanyol csapatok minden európai versenyen meg fognak küzdeni, mert jól futballoznak.

AS: A La Liga a Real Madrid zsebében van félig?

Ancelotti: Nem hiszem, nem. Kis előnyünk van, és igaz, hogy egyes ellenfelek, például az Atlético vagy a Barça valamivel távolabb vannak. De például Sevilla nem. A La Liga egy nagyon bonyolult verseny, mert sosem lehet azt mondani, hogy könnyű meccs jön. Sok jó csapat van, és jó mérkőzések is vannak. Minden csapatnak jó a minősége.

AS: A világjárvány idejét éljük, a csapatok gazdaságilag nehéz időszakon mennek át, a játékosok is gyakran megbetegednek. Az állami tulajdonú klubokon kívül csak a Real Madrid bírja a versenyt anyagilag, stadiont és új csapatot épít. Meglep a klub ereje?

Ancelotti: Nem, nem vagyok meglepve, mert ismerem az intézményt, a klub felépítését és mindenekelőtt elnökét. Való igaz, hogy a társadalom és a klubok gazdasága számára nagy nehézségek idején, a világjárvánnyal kapcsolatos események miatt lenyűgöző, hogy Madrid teljes mértékben elkötelezte magát egy nagyszerű stadion létrehozásában, amely minden bizonnyal a legjobb lesz a világon, és a jövő csapata, amely minden szinten versenyez.

AS: Mi a véleményed az új Santiago Bernabeu stadionról? Büszkeséggel tölt el, hogy edző lehetsz ebben a monumentális építményben?

Ancelotti: Azt akarom, hogy ott üljek a kispadon az új stadion megnyitóján!

AS: Nem gondolod, hogy egy ilyen stadionban szívesen játszana Mbappe, Haaland…a világ legjobbjai?

Ancelotti: Persze igen, de ennek a csapatnak a jövője már meg van írva. Nem tudom, mit fognak tenni a játékosok… és remélhetőleg az edző is az lesz, mint ma. De ez ugyanaz, mert a Real Madrid jövője már meg van írva a jelenlegi csapattal és a többi érkező fiatallal. Kétségtelen, hogy a Real Madrid még sokáig versenyezni fog a csúcson.

AS: Az edző kér játékost a Jézuskától idén?

Ancelotti: Nem, ezen a télen nem kérek játékosokat. Azt fogom kérni, amit akar mindenki: hogy véget érjen a járvány, és hogy egészségesen élhessünk a jövőben. Nagyon boldog karácsonyt és boldog új évet kívánok minden madridistáknak.

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKSÁGÖSSZEFOGLALÓK
ÁltalánosEGYÉBÉrdekességek

Leave a Reply