2022: Kylian Mbappe éve (2.rész)

Miközben a Real Madridnál optimisták, a PSG-ben pesszimisták az új év kezdetén. Mbappe habfehérben álmodik, noha a Bajnokok Ligája sorsolása borított a tervein.

De Katarból többé nem tudnak akadályt gördíteni a Real Madrid évek óta tartó terveinek a kivitelezésébe. A Marca elsején egy elképesztően hosszú cikkben részletesen szedte össze, hogy mennyi minden történt 2017 óta, és mennyire sok kérés, kérdés, terv, mi minden történt egyetlen cél érdekében:

Azért, hogy Kylian Mbappe lehessen a következő Galaktikus

Kylian Mbappe Madridról álmodik. Nagyon régóta. Egészen fiatal futballista növendék volt amikor lehetősége nyílt Valdebebasban látogatást tenni, és az elbeszélések szerint maga Zidane vitte el oda a saját autójával. Találkozhatott Cristiano Ronaldoval, aki az akkori kis Mbappe példaképe volt. A mai napig nagy tisztelettel beszél róla.

Az AS címlapja január elsején: Szabad

A valdebebasi látogatáson közös kép is készült vele és Ronaldoval, sőt, azt mondják, maga Zidane készítette a híres fotót. Amikor aztán a tehetségével már a Monaco játékosa volt, felfigyeltek rá a Real Madrid játékos megfigyelői is. Az akkor 17 éves Mbappe már jöhetett volna Spanyolországba, hogy a fehérek utánpótlásában folytassa, de erről a családja hallani sem akart.

Kylian Mbappe fiatalkora az iskola és a futballpálya között telt, miközben természetesen arról álmodott, hogy egy napon a legnagyobbak között lehet majd a pályán. Rajongott a Real Madridért. A szobája (elbeszélések alapján még a mosdó is) tele volt a Real Madrid játékosainak a képeivel és Ronaldo plakátokkal. Az 1998-ban született Mbappe 2013-ban került a Monacoba, onnan számítható a karrirejének komolyra fordulása.

Aztán a Monaco is nagyon hamar tisztába lett vele, micsoda kincs lapul náluk, és amikor már komolyabb összeget lehetett kérni érte, egyszerre találták szembe magukat a PSG és a Real Madrid ajánlatával. Ekkor Kylian még mindig nagyon fiatal volt, csupán 19 éves. Akkoriban már a királyiak felé fordult, de a papa ismét lebeszélte. Így aztán egy szezonon keresztül a PSG játékosaként maradt a Monacoban kölcsön, ezután csatlakozott a párizsiakhoz.

A történet itt vett egy kis csavart, amit azóta is mélyen elhallgat a PSG vezetősége. Ott ült a tárgyalóasztalnál egy fiatal, tehetséges, de naiv, tiszta lelkű játékos. Aki egy tisztességes klubnál nevelkedett, olyan környezetben, ahol a sportszerűség és az adott szó jelentett még valamit. Mielőtt a szerződését aláírta volna, kérte el-Khelaifit (a PSG elnöke) és Leonardot (a PSG sportigazgatója), hogy abban az esetben, ha a jövőben a Real Madrid ajánlatot tenne, akkor a PSG leül tárgyalni velük. Erre mind a két vezető rábólintott.

A Real Madrid – ahogy a cikk első részében írtuk – tett is kísérletet arra, hogy Mbappe a Real Madridhoz csatlakozhasson. De a kérések az irodákban elakadtak, egyetlen egy alkalommal sem voltak készek érdemben tárgyalni a transzferről.

Természetesen a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez eközben nem ült ölbe tett kézzel. Látta, hogy a Real Madrid kerete kezd kiöregedni, és a játékos megfigyelők is tették a dolgukat. Sorra jöttek a pelyhes állú tehetségek, de Pérez egyetlen egy sztárt igazolt csupán: Eden Hazardot. Tudta, hogy Hazard soha nem fog riválist jelenteni Mbappenak. Nem góllövő, inkább előkészítő csatár, és nem vezéregyéniség.

A jószerencse – vagy a sors – is a madridiak mellé társult Karim Benzema személyében. A Real Madrid kilencesének a formajavulása kikövetelte, hogy Didier Dechamps ismét, 7 év után behívja a francia válogatottba. Ahol találkozott a fiatal francia sztár és Karim. A barátság azonnal kialakult,

Benzema és Mbappe együtt a pályán a franciák kedvenceivé lettek. Ahogy mondják, működik a kémia közöttük, ez egészen odáig vezetett, hogy a duó lett a leg eredményesebb a keretben, miközben a többi játékossal is megvan az összhang. A franciák nemzeti tizenegye úgy jutott ki a világbajnokságra, hogy komoly esélyes is annak megnyerésére a télen. Benzema és Mbappe közös nyaralásra utaztak, aztán még megnyerték a Nemzetek Ligáját is a franciáknak.

Azt senki nem tudja, hogy Benzema és Mbappe között milyen párbeszédek zajlanak, és azt sem, hogy Karim csábítja-e. De az, hogy erősen pozitív a kisugárzásuk, és ezt szeretné látni a madridi közönség, mindenki tudja.

Már 2020 júliusában Kylian Mbappe jelezte a PSG vezetői felé, hogy szeretne eligazolni, és kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot a Real Madriddal. Ezt az információt a párizsi klubnál visszatartották 2020 augusztus végéig.

Pokoli szeptember volt. A Real Madrid irodáiban szinte éjjel – nappal bent voltak. Elküldték az első ajánlatot. 160 millió euró. Elutasította a PSG. Elküldték a második ajánlatot. 180 millió euró. Azt is vissza utasították. Aztán ment a harmadik ajánlat, 180 millió euró +20 millió bónusz. Ez is el lett utasítva.

Az utolsó ajánlatot szeptember 30-án küldte el a Real Madrid. 200 millió euró, bónuszok nélkül, azonnal, készpénzben. Erre az ajánlatra a PSG vezetői a mai napig nem válaszoltak, egyszerűen megvárták, amíg bezárul a transzfer ablak.

Mbappe is, a Real Madrid is, a szurkolók is csalódottak voltak. Kijött egy nagyobb interjú ezek után az El Parisien oldalán, amiben Mbappe sok mindent elmesélt, a fent leírtakat is. A csalódottságát, azt, hogy milyen döbbenetes érzés volt, amikor el-Khelaifi a szemébe mondta egyenesen, hogy „Soha nem mehet el innen„, hogy hogyan tudatosult benne az, hogy tulajdonképpen rabja a klubnak.

A klub tulajdonosai (a tulajdonos a katari emír, el-Khelaifi valamelyik unokaöccse neki, emiatt ő a klub elnöke) effektív a tulajdonuknak tekintik őt. Egyfajta trófea, amivel lehet dicsekedni, bosszantani az ellenfeleket, felhasználni mint valami státusz szimbólumot.

Talán ekkor döbbent rá arra is, hogy az anno adott szavuk semmit sem ér. Hogy ezek az emberek nem úgy ígérnek és nem úgy szerződnek, ahogyan azt ő itt Európában eddig látta a többi játékos esetén. Csapdába esett, ahonnan még egy 10 hónapig nem szabadulhat.

2022 június 30-án jár le a szerződése. Mind ez idáig a PSG háromszor szeretett volna hosszabbítani vele, az egyre nagyobb összegeket ugyan a sajtó eltúlozta, és sok újságíró szerint több ajánlat volt, mint három. De nem. Három ajánlatot kapott, a harmadikat éppen a 2021 utolsó válogatott szünete előtt.

Mbappe profi, és becsületes. Leült, meghallgatta őket. De nem írt alá semmit. Leonardo tett olyan kijelentést, ami szerint a szerződés hosszabbítására minden remény megvan, sőt, ezt maga Kylian anyja is nyilatkozta, de nem történt meg a hosszabbítás. Leonardo szerint a Real Madridot meg kellene büntetni, mert „zaklatja” az Ő JÁTÉKOSUKAT.

Ezt a hosszabbítási ajánlatot sem írta alá Kylian, noha a klub legjobban fizetett játékosa lehetne. De rég kijelentette, hogy a pénz nem motiválja. Neki más kell. Neki az kell, hogy egy történelem része lehessen, neki legendává válni kell, neki nem az a lényeges, hogy kik veszik körül a pályán, hanem az, hogy olyanban vehessen részt, ami emlékezetes marad a szurkolóknak mindörökre.

Mennyire profi? Nagyon. Mindezek mellett elmondta, hogy a szerződése ide köti Párizsba, ez a város az otthona, hálás a klubnak és a szurkolóknak a támogatásért. Dehogy akarja megbántani őket, hiszen még végig kell játszania a szezont, a Bajnokok Ligájában éppen a Real Madriddal és a barátaival kell megküzdenie a PSG és a Real Madrid stadionjában is, és ugye ő francia. Nem szeretné magára haragítani a saját szurkolóit, akik a válogatott mérkőzésein is ott ülnek a lelátón.

Na itt kanyarodjunk vissza oda, hogy mit miért tett Florentino Pérez.

Először is tudatosan és módszeresen megszabadult /megszbadul mindazon játékosoktól, akiknek a magas fizetése nagyon megemelné a fizetési plafont. Ezt látjuk évek óta, Ronaldo elengedésével kezdődött, és Bale elengedésével záródik. Aztán tudatosan olcsón vett (vagy ingyen) játékosokat. Gondoskodott mostanra arról is, hogy a védelemben is sztárok játszanak, méghozzá a jövő sztárjai (mint Alaba, Militao, Mendy pl) és dolgozik a középpálya megfitalaításán, noha Kroos és Modric még 2023-ig biztosan maradnak.

Olyanok játszanak a támadó sorban, akikkel Mbappe remek kapcsolatot ápol (Benzema, Vinicius) vagy olyanok, akiket le tud a padra ültetni ha egy Kylian Mbappe ott lesz (Asensio, Rodrygo, Jovic pl).

Minden készen áll, Madridban tárt karokkal várják Mbappet. És szeretettel, rajongással, ami pedig a legfontosabb: Florentino Pérez azon gigantikus tervével, hogy az Új Santiago Bernabeu stadiont egy Új Galaktikus csapattal avatja fel 2022 decemberében, a Bernabeu évfordulón.

Igaz, hosszú lett a cikk, pedig igencsak igyekeztem röviden foglalni össze ami eddig történt. A leírtak ott vannak a korábbi cikkekkben, nyilatkozatokban. Mára már a PSG sem, Leonardo sem optimista, annyira nem, hogy megpróbálják megszerezni a Real Madrid másik célpontját: Erling Haalandot.

És hogy Haaland hogyan lehet a Madrid játékosa? Ez már egy másik cikk lesz.

Források: Realmadridista.hu, Marca, El Parisien, L’Epique, kép: Facebook.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKOK LIGÁJABAJNOKSÁGÉrdekességekKiemeltNYILATKOZATOKSzerződések
2022: Mbappe éve (1 rész)
ÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKOK LIGÁJABAJNOKSÁGÉrdekességekKiemeltNYILATKOZATOKSzerződésekSzuper Liga

Leave a Reply