2022: Mbappe éve (1 rész)

Miközben a Real Madridnál optimisták, a PSG-ben pesszimisták az új év kezdetén. Mbappe habfehérben álmodik, noha a Bajnokok Ligája sorsolása borított a tervein.

De Katarból többé nem tudnak akadályt gördíteni a Real Madrid évek óta tartó terveinek a kivitelezésébe. A Marca elsején egy elképesztően hosszú cikkben részletesen szedte össze, hogy mennyi minden történt 2017 óta, és mennyire sok kérés, kérdés, terv, mi minden történt egyetlen cél érdekében:

Azért, hogy Kylian Mbappe lehessen a következő Galaktikus

Nézzük meg először azt, hogy a Real Madrid milyen erőfeszítéseket tett a francia támadó leigazolásáért.

2017-ben Zinadine Zidane nyilvánította ki először azt az elképzelését, hogy Mbappe a Real Madrid játékosa legyen. Florentino Pérez pedig hivatalosan ajánlatot is tett az akkor még a Monacoban játszó fiatal tehetségnek. Több klub ajánlata közül ekkor Mbappe a PSG-t választotta legfőképpen az apja javaslatára. Közismert, hogy Kylian apja nagyon jó viszonyban van el-Khelaifivel és Leonardoval.

Ekkor Mbappe szájából elhangzott az, hogy MÉG nincs itt az ideje elhagynia Franciaországot, a családját, és még túl fiatal, fejlődnie kell, hogy egy Real Madridban játszon.

Teltek aztán az évek, a királyiak 2 évet vártak. Mbappe a francia válogatottal világbajnok lett. Cristiano Ronaldo pedig el lett engedve a klubtól, Florentino Pérez nemet mondott a világ legjobbjának a fizetési igényére.

2019 nyarán a klub ismét óvatosan tapogatózott a párizsiak ajtaján, de határozottan vissza utasították a megkeresést, mondván, hogy Mbappe a PSG egyik legfontosabb és leg ikonikusabb játékosa.

2020-ban a klub már egyre jobban megmutatta, hogy a COVID járvány okozta válság ellenére is stabil anyagilag, noha nem minden úgy alakult, ahogyan tervezték. Érkezett Eden Hazard, de a sorozatos sérülései meggátolták, hogy a Cristiano Ronaldo által hagyott űrt kitöltse. Karim Benzema volt az, aki nagyon sokak meglepetésére a habfehérek zászlaját magasba emelte.

Miután a Real több fiatal tehetséget leigazolt, két nyári transzfer időszakban is harmadik országbeli játékosokat vásárolt alacsony áron, nagyon sok szurkoló kezdett morgolódni. Érkeztek ugyan kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok is, mint Luka Jovic vagy Thibault Courtois, de egyik se látszott beváltani a hozzájuk fűzött reményeket.

Courtois első madridi szezonjában élete talán legrosszabb formájában mutatkozott be. Luka Jovic pedig abszolút nem talált magára a spanyol – és erős brazil – társaságban.

2021 nyarára a dolgok teljesen megváltoztak. Zidane távozását követően Carlo Ancelotti vette át a keret irányítását. A játékosigazolási politikának köszönhetően pedig a klub elképesztő, közel 900 millió eurós bevétellel zárta a szezont. (nem szabad elfelejteni, hogy a klub az utánpótlásból is sokat profitál)

Egyedül Gareth Bale-en nem sikerült túladnia a klubnak, aki egy szezont a Tottenhamben töltve visszatért Madridba. Játéklehetőséget viszont Ancelotti sem ad neki, alig tölt időt a pályán, ha igen, akkor gyorsan lesérül. Miközben a válogatott szünetekre hirtelen minden esetben felépül. A szurkolók elfordultak már tőle, és mindenki arra vár, hogy a szerződése lejárjon 2022 nyarán. Minden szívfájdalom nélkül fogják elengedni a magas fizetésével csak kiadást generáló walesit.

2021-ben megtörtént az elképzelhetetlen is. Sergio Ramos 16 év után elhagyta a klubot, rengeteg szurkoló szívét törve darabokra. Ugyanekkor távozott Raphael Varane is. De Florentino Pérez – akkor még sokat támadott – igazolásai mára beváltották a drukkerek álmait: a védelembe érkezett David Alaba tökéletes összhangra talált Éder Militãoval. Mára egyáltalán nem érezni a Ramos – Varane duó hiányát.

Pérez álmai idén valóra válhatnak:Új Bernabeu, Új Galaktikusok (kép: Facebook)

Miközben mindenki aggódva tekint a középpálya átlag életkorára, Pérez ebben is nyugodtnak tűnik. Fede Valverde és Eduardo Camavinga remek teljesítményt nyújtanak, Casemiro még azért jó néhány évig stabil kerettag. Tervei is minden bizonnyal készek az elnöknek, de még Luka Modric és Toni Kroos távozása távolinak tűnik. Minden bizonnyal egy vagy két évig még a csapat stabil tagjai lesznek.

Egyik szemünk sír, a másik nevet, ha Marcelora nézünk. Hiszen kevés olyan játékosa van a jelenlegi keretnek, aki 4 BL győzelemben is részes volt. Nincs kikezdhető semmi sem a kis brazil labdazsonglőrnek, aki hivatalosan a jelenlegi kapitánya a csapatnak.

Marcelo Viera utolsó szezonját tölti, hogy hol folytatja, hogy folytatja-e egyáltalán vagy vissza fog vonulni, még talán ő maga se tudja. De Cristiano Ronaldo távozásával Marceloból is távozott egy darab. Elvesztette legjobb barátját, cinkostársát, a pályán még hónapokig úgy ívelte be a 16 irányába a labdát, mintha Roni ott lenne.

De nincs ott, és noha többször is felreppent a pletyka, hogy Cristiano hívja barátját a Juventushoz, ez soha nem történt meg. Marcelo mindannyiszor tisztázta: Ő a Real Madrid játékosa, és az is marad. És a mi legendánk, történjék bármi.

Mára már lassabb, mára látszik rajta az, ami a brazil játékosokon sajnos gyakori: kopik. De amikor a pályára lép, még mindig ugyanaz a tiszta szívvel-lélekkel küzdő csoda, akit annyira szeretünk.

Sokáig folytathatnám a felsorolást, hogy kik távoztak, kik érkeztek, és kik távoznak még a klub tervei alapján. De mára teljesen világosan kirajzolódott az, hogy minden a tervek szerint halad.

A Real Madrid vezetői teljesen tudatosan engedték el azon játékosokat, akik kezdtek kiöregedni, akiknek a túl magas fizetésük meggátolta azt, hogy újra a legnagyobb sztárok érkezzenek, és azokat, akik nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket (pl Odegaard, Hakimi, Llorente). Minden, az elmúlt három – négy évben megtett lépés arra a célra irányult, hogy a Real Madrid az Új Bernabeuban majd egy Új Galaktikus kerettel mutatkozzon be.

És Florentino Pérezt se lehet azzal vádolni, hogy nem bánik jól a klub legendáival. Cristiano Ronaldo és Sergio Ramos a saját személyiségük nélkülözhetetlenségénk a tévhite csapdájába estek. Egyikük számára se hozott eddig sok sikert a távozásuk, csupán rajongóik szívét sajdítják. Különösen igaz lesz ez a februári és márciusi Bajnokok Ligája mérkőzéseken majd, amikor a PSG-vel kell szembe nézni, köztük Keylor Navas, Hakimi, Di Maria, na és természetesen Sergio Ramos. Mintha a Real Madrid B keretével játszanánk…

Teljesen nyugodt vagyok, ami a klub jövőjét illeti. Florentino Pérez mind anyagilag, mind a játékos igazolási stratégiájában zseniális lépéseket tett azért, hogy a Real Madrid újra vissza jusson oda, ahol a serleget tárolják.

Kívánom, hogy a jövő Real Madridja olyan fényes és sikeres legyen, ami méltó az elődökhöz, kezdve Puskástól, Di Stéfanotól, egészen a közelmúltbeli 4 BL győzelmet hozó keret sikereiig. Látni fogunk újra szemet gyönyörködtető játékot, sztárokat, és diadalokat a világ legszebb és legmodernebb stadionjában.

Hogy mmindezek hogyan vezetnek Kylian Mbappe-ig? A cikk második részében kifejtem.

Források: Marca, As, Realmadridista.hu, kiemelt kép Marca.

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKSÁGÖSSZEFOGLALÓK
ÁTIGAZOLÁSOKBAJNOKOK LIGÁJABAJNOKSÁGÉrdekességekKiemeltNemzetek LigájaNYILATKOZATOKSzerződések

Leave a Reply