Tisztázzuk, hogy mi a helyzet Mbappeval!

Az elmúlt napokban felröppentek hírek, az egyik vadabb, mint a másik. A legutolsó agymenés az volt, hogy Mbappe 100 millió eurós fizetést kér Madridtól. Annyi a fake híresztelés, röviden öszefoglalom, hogy mi az, ami hitelesnek vehető a káoszban. Kérlek titeket, ne higgyetek el mindent amit a Facebookon olvastok!

A L’Epique értesülése szerint Mbappe édesanyja, Fayza Lamari és öccse, Ethan Katarba utaztak. Feltöltött egy történetet az Instagramra, ami pletykák hullámát váltotta ki. Ezek persze elsősorban azt feltételezik, hogy a gondos anya tárgyalni megy a szerződés részleteiről. Hivatalos megerősítése ennek a hírnek nincs, igazából semmilyen hivatalos információ nincs arról, hogy sima nyaralás, tárgyalás, bármi történne. Egy mérsékelt vélemény szerint Fayza Lamari ha találkozik az emírrel és/vagy el-Khelaifivel, meghallgatja a legutolsó ajánlatot, amit a francia klub gazdái Kylian elé tárnak. (Ezt csak a Kylian hadműveletnek nevezik a sajtóban.)

Erről az ajánlatról szintén nincsenek részletek közölve. Megint csak feltételezések. 100 millió eurós fizetésről, csapatkapitányi karszalagról, beleszólási jogról a játékosigazolásokba és az edző személyét illetően. Talán egyszarvút éa örök életet nem ígértek neki, de mindenmást.

Képtelennek tűnik, hiába is él úgy a katari emír, mintha az Ezeregyéjszaka meséi vennék körül, ezek csupán díszletek. Nem, a való életben ő sem mindenható, ha ezt nem is fogja fel. Nem tud rendelkezési jogot adni egy játékos kezébe úgy, hogy nincs azzal tisztában, kit szeretne, ki elérhető, ki megvehető, ki az, aki nem eladó.

És a fizetési ajánlatot illetően: gondolkodjunk el. 100 millió euró évente, ez 2 évre, hiszen egy rövidtávú megegyezésnek is örülnének már. De ott van az a fránya fizetési sapka. Mire a szerződésen a tinta megszáradna, érvényben lesz az új FFP, amit maga el-Khelaifi harangozott be. Ami minden eddiginél szigorúbb, és már nem csupán irányelv, hanem szabály lesz az UEFA új rendelete szerint.

Szóval az, hogy Messi marad a csapatnál, eleve nem az, amire Kylian vágyik. Mert hiába akarják rá tenni a karjára a csk szalagot, ha ott van minden idők egyik leghatalmasabb, vitathatatlanul legnagyobb játékosa, akit ő maga is mérhetetlenül tisztel. Az a szalag csak dísz lenne rajta, a csillivilli katari parádé egyik jelmeze. Gesztus, de lényegi jelentősége nincs.

Itt bukik a szabad beleszólási jog, meg az edző személyébe való belszólás is. Leonardo maga árulta el, hogy soha nem volt olyan gondolati szinten sem ötlet a klubnál, hogy Zinadine Zidane-t kérjék fel, vagy bárki mást. Meg vannak elégedve Pochettinóval, igaz, ez még a BL-ből való kiesés előtt volt. De a bajnokságot megnyerik, ez olyan biztos, mint a Real Madrid La Liga győzelme.

A keretben nagy változtatásokat terveznek, amiben szó van Navas, Ramos, Di Maria, Neymar távozásáról, azt írják, hogy Messi marad EGYEDÜL. Nem írják le, hogy Mbappe is elmegy, de azt se, hogy marad. Nem merik. Mert nem tudják.

Amit viszont tudnak, az az, hogy Kylian Mbappe ügyvédje a Real Madriddal tárgyal. Egyedül a képi jogok, az úgynevezett „imázsjogok” kérdése van még nyitva, ami teljesen más, mint a többi játékosé Madridban. A PSG a maga részéről nem foglalkozik ezzel a kérdéssel, a képek után járó pénzt 100%-ban Mbappenak adná. Nekik ez apró. Ahogy eddig is, ebben nincs semmi új.

Madrid viszont komoly reklámszerződéseket kötött nagyon nagy összegekért, nagyon nagy vállalatokkal (Nivea, Goodyear, hogy csak a két legnagyobbat említsük, plusz a szponzori szerződése az Adidassal, ugye.)

Jelenleg eezek a szerződések egymásnak ellent mondanak. Mert a Real Madrid legnagyobb sztárjai szerepelnek benne, és ha Mbappe érkezik, akkor neki is szerepet kell(ene) vállalnia, de a saját szponzori megállapodásai is, illetve a fent említett imázsjogok is mások – a kifizetések és a szerepvállalások- igazából minden részletet illetően.

Ennek az eligazítása, ezen részletek kidolgozása a legnagyobb feladata most Kylian ügyvédnője és a Real Madrid jogászai számára. De valójában egy, a Cristiano Ronaldo szerződéséhez hasonló, eltérő megállapodás lehetséges, hiszen Ronaldo esetében is mások voltak a feltételek. Problem Solved.

Valójában Párizs nem fogadja el, hogy elveszítheti (elveszíti) Kyliant. Ezek a találgatások, hírek minden bizonnyal nagyrészt alaptalanok. Vagy csak részben igazak. Maga a PSG terjeszti őket azzal a céllal, hogy megzavarja a dolgokat. Hiszen olyat is olvastunk, miszerint a katariak el is adnák már a klubot, persze egy Kylian Mbappeval a pakkban többet érne. De ez se megerősített hír.

Hogy akkor mi az igaz?! Talán semmi. Madridban nyugodtak. Vagy azért, mert tudják, hogy Mbappe aláírása sínen van, vagy azért, mert tudják, hogy ha most nem jön, akkor soha. Ez van, amennyiben neki a csilliárdok kellenek, amennyiben anyagias anyu meg apu rá tudja dumálni Emánuel Macron segítségével a maradásra, úgy, mint 2017-ben, a Real Madrid többé a kisujját se mozdítja majd érte.

Az egyetlen higgadt, normális szereplője a történetnek az ügyvédnője, Delphine Vanderheyden. Ő azt javasolta, hogy most menjen Madridba, ha Aranylabdát szeretne, ha BL-t szeretne nyerni, ha történelmet szeretne írni. És ez viszont igaz, maga az ügyvédnő írta le.

Szóval azt tudom csak javasolni, maradjunk mi is nyugodtak és higgadtak. Mbappe amennyiben enged annak a csábításnak, ami mindent eszetlenül az olajmillárdosok ígérnek, akkor maga fogja a legjobban bánni, mert itt van az utolsó esélye, hogy egy történelmi klubhoz igazoljon, ahol a legjobb barátjával lehet egy csapatban. Itt van az utolsó alkalom arra, hogy valóra váltsa gyerekkori álmát, hogy a példaképe, Cristiano Ronaldo lábnyomába léphessen. Itt van az utolsó alkalom arra, hogy a futball történelmébe vastag fejezetet írhasson.

Kylian Mbappenak jól áll a fehér. Ezt tudjuk, ő is tudja, még privát is a leggyakrabban fehérben mutatkozik. És eköré most mi is alkothatnánk téziseket, volt aki meg is tette.

Az a cikk az L’Epique címlapján, ami leképezte Zidane hajdani címlapfotóját vagy a Dior szerződés, mint anno Zidane-al, mind a Real Madridba vezető út előjele lenne? Persze, ez lehet sima újságírói fogás, nagyobb lapszámeladást garantál.

A „Je’mappelle Kylian” képregényben megírtak sem véletlenek. Ismerjük a történetét egy 12 éves Bondy kisfiúnak, aki Madridba látogathatott, Zidane autóján a legenda vitte ki Valdebebasba, ahol elkészült a híres fotó Cristianoval. Tudjuk, hogy mi volt eddig élete álma, célja.

Ha most mindennek hátat fordít, akkor ő nem az, akit ismerünk, nem az a Kylian Mbappe, akit lelkünkben tiszteletbeli madridistának fogadtunk tavaly ősszel, nem az, aki tudatosan építi a karrierjét. Ő nem az, akit Madrid akar.

Fayza Lamari a jövő héten Madridba utazik. Ez a nő ilyen, szereti a repülést, a kaját a gépen, vagy egyszerűen szeret csavarogni, de tény, hogy Madridba megy. Tárgyalni. Meghallgatni a klub ajánlatát. Magával az elnökkel fog tárgyalni. Nyugi, Pérez nem fog csillámpónit, se 100 milliós fizetést ajánlani.

A világ legszebb, legtörténelmibb, legmodernebb stadionjában főszerepet tud ajánlani. Fel tudja ajánlani a madridi legendák nyomát, fel tudja ajánlani Puskás, Di Stéfano, Zidane, Ronaldo örökségét, 13 (14?) BL történelmét, a madridiak és a klub szeretetét, a családtagságot a leg nagyszerűbb és legélesebb családjában ennek a világnak. Fel tud ajánlani esélyt az Aranylabdára . BL győzelmekre. Seregek sokaságára. Esélyt arra, hogy a neve halhatatlanná váljon, mint annyiaknak, akik a habfehér mezet viselték.

A pénz itt nem a legnagyobb prioritás. Sokkal többet tud adni a Madrid. Ha kell, itt van. Ha nem, Sorry, ez a világ legnagyobb klubja, senki nem nagyobb ennél, se Cristiano, se Sergio, soha, senki, te se nőhetsz a klub fölé. Ez van, fiú.

De Madrid nyugodt. Legyünk mi is nyugodtak, eddig mindenki akinek a szava számít, azt mondta, hogy jönni fog.

Képek a Facebookról.

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁTIGAZOLÁSOKSzerződések
Asensio: irány Milánó?
BAJNOKOK LIGÁJA

Leave a Reply