Kiderült, mennyit kér Mbappe

A Real Madrid drukkerei vágják a centit, visszatartott lélegzettel figyelik, mit mond, mit tesz Kylian Mbappe és a környezete. A PSG folyamatosan szeretné azt a látszatot fenntartani, hogy Mbappe biztosan marad Párizsban, a Real Madrid pedig nyugalmat mutat kifelé.

A Marca cikke most egy kicsit többet közöl arról, mi is zajlott azokon a tárgyalásokon, ami Fayza Lamari, Delphine Vanderheyden és a klub vezetése között zajlott le amikor Madriddal tárgyaltak.

Miközben mindenkit azok a bizonyos képjogok foglalkoztattak, ami a sajtó szerint a legsarkallatosabb pontja lehetett a tárgyalásnak, most egy másik tényezőre derült fény. Egy sokkalta nagyobb, lényegesebb szempontra.

A Real Madrid tavaly nyár végén akár 200 milliót is hajlandó lett volna kifizetni a PSG részére Kylian Mbappe leigazolásáért, ezt mindenki tudja. Most a játékos anyja és ügyvédje azzal ült le a tárgyalóasztalhoz, hogy ezt az összeget akkor ők kérik. Igen, jól olvassa mindenki, a játékos és környezete szeretné bezsebelni az egész átigazolási összeget, azaz effektív szó sincs arról, hogy Mbappet ingyen kapná meg a Királyi Gárda.

Hasonló szerződést kötött Haaland is a Manchester City-vel. Ott a következő két szezonban kap 100-100 millió eurót azért, hogy NE igazoljon el, azaz, ha a klub szeretné, hogy ott maradjon, fizessen érte. Ezt hívják úgy, hogy kilépési záradék. Jegyezzük meg.

Ezzel a két jelenlegi legnagyobb sztárjátékos egy teljesen új utat mutat az átigazolási piacon. Tulajdonképpen a futballisták ezzel a lépéssel kizárják a klubjaikat és a cégeket abból, hogy az átigazolusokkal a transzferből pénzhez jussanak, és a teljes összeget megtartják maguknak.

Mivel ez az új tárgyalási forma teljesen átírhatná a piac működését, ha ez állandósulna, úgy a klubok az egyik leg jelentősebb bevételi forrásukat vesztenék el. Ezért már több hang is felszólalt, hogy a FIFA lépjen közbe, és szabályozza ezt valahogy. Míg korábban az volt a legnagyobb probléma, hogy a játékosok ügynökei is markoltak egy nagyot, de azért a klubok és a játékosok is részesültek, mondjuk úgy, hogy a kecske is jóllakott, a káposzta is megmaradt, mostanra csak a kecskék kapják meg a káposztát.

A Marca szerint a Real Madrid a 200 milliót le tudta tornázni 130 millióra, ehhez képest a PSG 180 milliót ajánl neki. A képjogok esetében is született megállapodás, itt pontos adatot nem közöltek, de a 60 % feletti a megállapodás vége. A PSG nagyvonalúan a 100%-át ajánlotta fel.

A fizetés vonatkozásában nem írnak összeget, de szerintük a tavalyi 25 milliót meghaladja az összeg, azaz ha nem is kap most 200 milliót, de 5 éves szerződést köt, akkor ez a kimaradt 70 millió vissza fog neki „csepegni”.

Tisztában vagyunk mindannyian azzal, hogy a mai piaci viszonyok és az árak meg se közelítik azt, amik akkor voltak elfogadottak, amikor Cristiano Ronaldo vagy pláne Zinedine Zidane érkezett meg a fehérekhez. Ha a mai nap azt leírjuk, hogy Zidane anno mennyibe került, és hozzá dobjuk az azóta eltelt idő inflációját, akkor valószínűleg 25 év viszonylatában az összeg ma hasonló lenne, mint amiket fentebb leírtam.

Persze mondhatjuk, hogy egyrészt a klub ezt az összeget tavaly is kifizette volna érte, meg azt is, hogy például Neymarért a PSG így is többet csengetett. Igaz.

De az is igaz, hogy ezt szabályok közé kellene igazítani, mert Haaland és Mbappe most egy olyan új útra tereli a szerződéseket, amik egyrészt nincsenek általánosan a transzferpiacon bevezetve vagy elfogadva, másrészt hosszú távon beláthatatlanok a következményei.

Laporta nyilatkozta azt, hogy a Barcelona nem engedheti meg magának a jelen gazdasági helyzetében azt, hogy ha egy Mbappe mondjuk évi 50 millió euró fizetést két, akkor a klub kifizesse azt olyan játékosnak, aki még nem nyert egyetlen Bajnokok Ligáját sem. Mert a Barcelona kasszája még nem áll olyan stabilan, noha már jobban áll, mint egy évvel ezelőtt.

A Real Madridnak ugyan nincsenek ilyen gondjai, de van egy másik szempont is. A klub kötelékében jelenleg többen is vannak, akik 3-4 BL-t is nyertek már, az Aranylabdás és VB ezüstérmes Modricot nem is említve. Ezek a játékosok a klubhoz hűen kitartottak amikor még csak álom volt az a diadalmenet, ami elvezetett oda, hogy 5 éven belül 4 kupát hozzanak Madridba, akik ott maradtak Ronaldo után, és végig szenvedték a csapat zuhanását, alázattal dolgoztak a regnáló és folyton cserélgetett edzők idejében, majd a COVID idején otthonukban egymaguk edzettek, üres lelátók előtt folytatták a bajnokságot, nyerték meg azt, és extázisba ejtették a drukkereket az idei szezonban.

Ezek a mi kedves hőseink, neveket felesleges lenne írni, tudjuk, kik ők. A Real Madrid elégedett Cristiano Ronaldot, Sergio Ramost, akik a csúcsokra segítették a csapatot, mert nem adtak meg nekik egy bizonyos, általuk megjelölt összeget.

Most pedig itt egy 23 éves fiú Bondy-ból, leír egy számot, megy egy kis alku, aztán a bólogatás, a nyugalom, hogy a Real Madrid megnyerte a licitháborút a katari emírrel szemben.

Oké, legyen. De toljátok ezt le a többi kerettag torkán, tartsátok fenn az öltözőben a soha, sehol eddig nem látott összetartozást, ha érkezik az új, már most királlyá kikiáltott sztárja a csapatnak, az kérem ne zúzza szét azt, amit Benzema, Modric, Casemiro, Kroos eddig a fiatalokkal felépített. Mert akkor nem rentábilis az üzlet.

Ma, amikor ezeket a sorokat leírtam, 2022 május 20-án, egy nap van addig, hogy a Real Madrid és a PSG az idény utolsó bajnokiját játsza. Mbappe azt mondta, csak ha a szezonnak vége, fog bármit is közölni a jövőjéről. A Real Madrid azt mondta, hogy csak a szezon utolsó mérkőzése után foglalkozik az átigazolásokkal. A francia üdvöske szerződése június 30-ig szól a PSG-vel.

Lehet, hogy július elejéig kell várni, hogy teljesen biztosan, hivatalosan is legyen valamilyen bejelentés, mivel közben válogatott mérkőzések is lesznek.

Nem tudom, meddig vágjuk a centit, de legyen már vége!

Forrás és kép Marca.

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKSÁGNYILATKOZATOK
ÁTIGAZOLÁSOK

Leave a Reply