Sheriff Tiraspol: egy ország nélküli klub

Tiraspol Moldovához tartozik a Szovjetunió összeomlása után. Betekintő és ismertető a Real Madrid legújabb BL-ellenfeléről.


A Sheriff Tiraspol csapatának Transznisztria az otthona, itt helyezkedik el a moldáv nemzeti divízió is, tehát a csapat hazai bajnoksága. A „nem létező ország” csapata ma hatalmas lépést tehet, hisz pályára léphetnek a Bajnokok Ligájában és mindezt a Real Madrid ellen tehetik meg.

Történelem

Na de beszéljünk egy kicsit a csapatról, a múltról. A Sheriff papíron egy moldovai klub, azonban a valóságban egy ország / állam nélküli. A történethez hozzátartozik az is, hogy a Tiraspolban élő emberek nem nevezik magukat moldávoknak. 30 esztendővel ezeltt Moldova is önálló állammá vált, azonban a Dnyeszter-folyó partján helyezkedő térség inkább függetlennek kiáltotta ki magát, bár ezt a mai napig senki nem ismert el. Még háborút is vívtak a függetlenségük miatt.

A „kis” térségben közel 500.000 ember él  saját gazdasággal, parlamenttel és kormánnyal működik.

Tiraspolban a havi átlagfizetés 200 euró. Jöhet is a kérdés, hogy akkor mégis hogyan jutottak el a Bajnokok Ligájába? A válasz egyszerű: a gazdaság 60%-át a labdarúgás teszi ki. A Sheriff hamar a Dnyeszter Menti Köztársaság legsikeresebb csapata lett. Első idényében feljutott a moldáv első osztályba és azóta csupán két alkalom bukták el a bajnoki címüket. Védjegyük, hogy a hatodik bajnoki címük óta nem ünneplik meg elsőségüket.

A bajnoki cím megszerzése csak papírforma számukra. De tényleg az. Ami a szurkolókat illeti, az valami egészen elképesztő. Sok helyen csak „őrülteknek” nevezik őket, hisz a stadionban folyamatosan azt hangoztatják, hogy: „Oroszország, Oroszország..” – pedig nem is azok.

Egy kis statisztika az elmúlt idény bajnoki címükről: tizenhat ponttal szerzett többet a csapat a második helyezett Petrocubtól, 36. forduló alatt 116 gólt szerzett és mindössze 7-et kapott.

Ami az európai teljesítményüket illeti: 2009-ig nem jártak szerencsével. Addig minden évben a BL-csopotkör második selejtezőköréig jutottak, majd a következő esztendőben már a playoffig. Onnan következett a kiesés, tehát az Európa-ligában folytatták a menetelésüket. Az EL-ben háromszor szerepeltek, de az egyeneses kiesés szakaszig sosem jutottak el.

Tulajdonosok, szponzor, névadó

A csapat (hisz a fővárosban van egy másik csapat is, az FC Tiraspol) névadója és szponzora a Sheriff nevű biztonsági cég, amelyet Viktor Gushan és Ilja Kazmaly alapítottak az 1990-es évek elején. Mindketten volt KGB ügynökök. A Sheriff-csoport a második legnagyobb cég Tiraspolban. A csoporthoz tartozik több benzinkút, szupermarket, TV-csatorna, építőipari vállalat, reklámügynökség, szeszesital-gyár, kenyérgyár, mobiltelefon-hálózat de jelen vannak a bankszektorban és a politikában is.

Játékoskeret

Akármilyen hihetetlen, a csapatban egyetlen sztár játékos sincs. Tele van légiósokkal. A keret 31 fős, ebből csupán 7 darab moldáv állampolgár. Bár ők is két állampolgársággal rendelkeznek. Ami a nemzetiségeket illeti: van a csapatban kolumbiai, brazil, mali, bosnyák, észak-macedón, görög de még trinidadi játékos is. A csapat piaci értéke 12,38 millió euró.

Fontosabb eredményeik: 19x moldáv bajnok, 10x moldáv-kupa győztes és 7x moldáv szuperkupa-győztes.

Most, 2021-ben az ország nélküli csapatnak hatalmas lehetősége lesz arra, hogy még nagyobb történelmet írjon. Találkozik a Real Madriddal és az Interrel is.


forrás: marca, transfermarkt, mundo, wikipedia

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKOK LIGÁJA
BAJNOKOK LIGÁJANYILATKOZATOK

Leave a Reply