Amikor a Real Madrid segített a bajban a Manchester Unitednek

Ma, február 6.-án 63 éve annak, hogy bekövetkezett az a repülőgép szerencsétlenség, amelyben a Manchester United 8 játékosa is életét vesztette. A Tribuna írta meg, hogyan segített a tragédia után a Real Madrid az angol csapatnak.

Na de mivel ez nagyon régi történet, idézzük fel röviden, mi is volt ez a bizonyos baleset? A Wikipedia erről szóló bejegyzése bőven elég, hogy nagy vonalakban megtudjuk:

A müncheni légikatasztrófa 1958. február 6-án történt, amikor a British European Airways 609-es számú járata a München-Riem repülőtéren végzetes kimenetelű balesetet szenvedett. A Manchester United az FK Crvena Zvezda elleni Bajnokcsapatok Európa-kupája mérkőzésről tartott hazafelé, mikor Münchenben bekövetkezett a tragédia. A gép a tankolás után, harmadszori próbálkozás után sem tudott felszállni a kásás jéggel borított kifutópályáról, egy kerítésnek rohant, kettétört, majd kigyulladt. A tragédia 23 ember, köztük nyolc labdarúgó életét követelte. ” – írja a Wikipédia.

Sir Matt Busby nagyon jó kapcsolatban volt Santiago Bernabeuval, a Real Madrid elnökével még 1958-ban. A madridi elnököt annyira megdöbbentette a müncheni katasztrófa, hogy még a sztárjátékost, Alfredo Di Stefanót is hajlandó lett volna kölcsönbe küldeni az 1958/59-es szezon végéig a kimerült United csapatába.A La Liga együttese barátságos játékok sorozatának megszervezésével próbált pénzt gyűjteni a United számára.

(A Man United viszonyát a Real Madridhoz az elmúlt két évtizedben tökéletesen leírhatja Sir Alex Ferguson 2008-as idézete, amikor a legendás skótot kérdezték Cristiano Ronaldo spanyol fővárosba költözéséről.

” Gondolod, hogy szerződést kötnék azzal a csőcselékkel. Jézus Krisztus, semmi esély – mondta akkor. – Nem adnék el nekik maximum vírust.”)

A La Liga óriásainak nyoma a Vörös Ördögök történelmében azonban nagyobb, mint amire számítani lehetne, ahogy John Ludden; A két város: mese és madridi 1957–1968 című könyvében szereplő történetnek megfelel.

„Ha visszatekintünk a történelemre, és látjuk, hogy a Real Madrid mit tett a Unitedért München után” – mesélte egykor Ludden az Independentnek. – „Hihetetlen.”

Santiago Bernabeu, a madridi volt elnök és Sir Matt Busby közötti barátság 1957 áprilisában kezdődött, amikor a Real összesítve 5–3-ra verte a Unitedet az Európa Kupa elődöntőjében.

Bernabeu-t annyira lenyűgözte Busby csapatának szelleme és minősége az Old Trafford második mérkőzésének 2–2-es döntetlenjén, hogy munkát ajánlott a skótnak – Matt ezt az ajánlatot elutasította, mivel Európában a vörös ördögökkel akart nyerni.

Tíz hónappal később a müncheni légikatasztrófa nyolc játékos, három dolgozó a technikai személyzetből és tíz civil ember halálát okozta, ezzel véget vetve Busby álmának, hogy meghódítsa Európát.

A madridi elnök azon kívül, hogy madridi győzelmét az adott szezonban az elesett manchesteri barátai emlékének szentelte, a madridi elnök elképesztő lehetőséget kínált a Unitednekkölcsön ajánlották fel Alfredo di Stefanót az 1958/59-es szezon hátralevő idejére.

Bernabeu elment Di Stefanóhoz, és egyeztetett vele erről” – mondta Ludden. „Hajlandó volt a szezon végéig Angliába menni, a United fizette volna a bérének felét, a Madrid a másik felét. De a Labdarúgó Szövetség blokkolta a kölcsönadást, mivel egy potenciális brit játékos helyére lépett volna. „

Ezért Bernabeu nagyon sokféle más módon segített, többek között a két klub közötti adománygyűjtő barátságos találkozókon.

„A United nem is álmodhatott Európáról, sokkal inkább a fennmaradásról volt szó [az első osztályban]” – folytatta Ludden.

Busby ötlete tehát az volt, hogy életben tartsa Európa Kupa győzelem ötletét a rajongók és a játékosok számára. Ez egy olyan szintet vetített fel a játékosoknak – Puskas Ferenc és Di Stefano voltak a mérvadók -, amelyhez el kellett jutniuk, ha a United vissza akar térni Európába. ”

Az egyik ilyen adománygyűjtő után Bernabeu szerint Busby „ nemcsak a legbátrabb, de a legnagyobb ember is, akivel valaha találkoztam a futballban ”.

Tíz évvel a müncheni katasztrófa után Busby végül megnyerte az Európa Kupát, és az elődöntőben megverte a Madridot a címre vezető úton. „Ha valakinek kellett lennie, akkor örülök, hogy ők voltak” – mondta Bernabeu a meccs után.

A szomorú esemény évfordulóján minden évben szurkolók ezrei, és természetesen a klub, a jelenlegi játékosok és edzők is megemlékeznek a tragédiában elhunyt labdarúgókról. Nem csak Angliában, szerte a nagyvilágban. A futballtörténelem legnagyobb tragédiái között tartják számon a müncheni katasztrófát.

Források:Wikipedia és Tribuna.com,kiemelt kép szintén Tribuna – Busby a 10 évvel később elhódított kupával, és a kiégett repülő.

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKSÁGÖSSZEFOGLALÓK
EGYÉB
Marcelo lábbal kosarazott

Leave a Reply