(Csak?) négyen a szint alatt

A tegnapi Cadiz elleni semmitevésről inkább nem fogalmazok meg véleményt. Olvastam én mostanáig elég sokat tőletek. És valahol mindenkinek igaza van, hogy Zidane néha vak ami a keretet és a cseréket illeti, hogy lassabbak már tisztelt legendáink és igen, pontatlanok, motiválatlanok, ez színvonal alatti nagy nulla volt tegnap. Es egy a szerencse: hogy Courtois mentette amit tudott, ha ő nincs, ez sokkal nagyobb megalázás is lehetett volna.

Elemzés és értékelés és összefoglalás és mindenmás helyett inkább jöjjön egy vélemény Spanyolországból, a Marca újságírójától. Íme Carlos Carpio jegyzete:

„Nehéz leírni, de ez a valóság. Nacho Fernández és Lucas Vázquez két futballista, akiket anno leigazoltak a Real Madridhoz. De a szintjük már nem haladja meg azt a szintet, amit egy mindenre törekvő csapat követelményei támasztanak. Marcelo és Isco két futballista, akik igyekeznek. Ez elég egy futballcsapatban, de nem a versenyképes Madridban. Minden, ami minőségben mára megmaradt, az kevés ide. Hiányzik belőlük a fittség és az intenzitás. Azt sem mérik fel, hogy mit követel ma az elit futball. Valószínű, hogy mind a négy az idei szezont a fehér klubnál játsza végig, mert érvényes szerződésük van, és nem jött ajánlat értük. De ez a szint rosszabb, mint az előző szezonban, és már nem elegendő a Madrid játékához.

És ha Zidane ezt a négy futballistát összeállítja egy olyan keretben, amelyben sem Casemiro, sem Fede Valverde nem szerepel, az garantálja a problémákat. Zidane, aki látja őket minden héten edzeni Valdebebasban, és tudja, hogy mit tudnak, de azt is, amit már nem tudnak kínálni, mindenkinél jobban tudnia kell, hogy ez a keverék nagyon veszélyes lesz. Ahogy ezt láttuk. Az első fél óra teljes értékű Cadiz-fürdő volt a fehérek aktivitása nélkül. Ez a négy korlátozta a játékot, és a többiek lazsálása hozta el az 0-1-es Cadiz előnyt.

Hogy Zidane nagyot fog váltani a szünet miatt, és a következő hetekben a csapatra váró nehezebb meccsek miatt, az várható volt. De ez most kicsúszott a kezei közül. Ha kockáztatja a vezetés elvesztését hat nappal a Clásico előtt, mert eladta a játékot, ez az ára. Ez a négy félidei csere pedig nem volt más, mint egy súlyos hiba egyértelmű tetézése.”

Magvas szavak és lesújtó vélemény. De igaz. Akkor is igaz, ha fáj. Hiába rajongunk Marcelloért vagy Nachoért vagy bármelyik legendánkért. Ha eredményeket akarunk akkor kell az újítás. Kell a lehetőség a fiataloknak, és persze jól kell belenyúlni a meccsbe.

A fociban nincs „ha”. Nincs olyan, hogy „ha Benzema nem a kapufát találja el”. Nincs olyan, hogy „ha ez vagy az játszott volna”. Nincs olyan, hogy „ha más lenne az edző”.

A Real Madridnak ez a kerete, és Zidane az edző. Ez VAN. Nem, nem igazolt senkit a klub. Nem, nem fog Ronaldo visszajönni és nem, Hazard „ha majd felépül” se hozza el a szezononkénti 50 gólt ( és nem is azért került olyan sokba, ő nem tipikus góllövő, inkább előkészítő csatár).

Remény Asensioban és a két kis brazil tiniben van, ha Benzema mellé kell most valakit megnevezni. És ők legalább motiváltak. Én Benzemán azt érzem, hogy lassan majd kialalkul nála is az a fajta Bale-szindróma, hogy elege lesz. Az elmúlt 2 szezonban ő mentette meg a klub hátsó felét attól, hogy csúnyán le legyünk alázva és írva. Hálából minden csoportban (a kintiekben is!) az olvasható, hogy miért mindig ő játszik?!

Bakker. Mutasson már valaki rá egy csatárra a jelenlegi keretből, aki tudja azt, amit Benz. Én nem tudok. Mert nincs „ha”. Ők vannak. Hogy hasalt tegnap a Barcelona is? Nos, ez nekem sovány vigasz…Ez van, skacok!

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÖSSZEFOGLALÓK
BAJNOKOK LIGÁJA

Leave a Reply