Hová tűntél? VI. rész – Nuri Şahin

A “Hová tűntél” sorozatunk hatodik részében azzal a Nuri Şahinnal foglalkozunk, aki 2011 és 2014 között szolgálta a klubot. Nézzük hogyan alakult a török középpályás jövője a Real Madrid után!


Sahin hat éves korában kezdte futballkarrerjét a német RSV Meinerzhagenben, majd hét esztendőt követően 2001-ben szerződtette őt a Borussia Dortmund. Bemutatkozására egészen négy évet kellett várni, azaz 2005-ben 16 esztendősen már a Bundesligában lépett pályára. Maradandót nem tudott alkotni, hiába kapott lehetőséget, ezért két évvel később, 2007. július 5-én a Feyenoordhoz került kölcsönbe.

Mondhatni jól sikerült ez a kaland, hisz 34 tétmérkőzésen lépett pályára – ezeken a találkozókon 6 gólt és 5 gólpasszt jegyzett.

Dortmundba való visszatérésével jóval nagyobb szerepet kapott, mutatja ezt az is, hogy nagyban hozzájárult a német csapat 2009/10-es szezonbeli teljesítményéhez. A török játékos 34 mérkőzésen lépett pályára – 33 alkalommal kezdőként. Az idényt négy góllal és nyolc gólpasszal zárta. A következő évben már bajnoki címet ünnepelhetett a Dortmund játékosaként – sőt, a Bundesliga legjobb játékosának választották, miután hat gólt és nyolc gólpasszt jegyzett az idényben.

2011. május 9-e a dátum, amikor Sahin hivatalosan is bejelenti távozását a Dortmundtól. Ekkor csatlakozott a Real Madridhoz 10 millió euróért, és hatéves szerződést írt alá. Elmondása szerint csatlakozásának fő oka José Mourinho volt, illetve az, hogy a világ legnagyobb klubjában szeretne játszani. A Blancók pedig pont azért igazolták le, mert oroszlán szerepet vállalt Dortmundban, és szerettek volna egy olyan középpályást, aki uralja azt.

Debütálására egészen november 6-ig kellett várni, mivel sérülések súlytották a szezon elején. Egy Osasuna elleni 7-1-es bajnokin lépett pályára csereként. Egy hónappal később, 2011. december 20-án megszerezte első, egyben utolsó madridi találatát. Meghatározó játékossá nagyon nem tudott válni, mindössze 10 alkalommal lépett pályára – melynek következtében a klub kölcsön is adta őt a Liverpoolnak.

A Liverpoolnál már egy kicsit sikeresebb (?) lett, bár ott sem ölthette magára az angolok dresszét 12-nél többször. A mérlege 3 gól és 3 gólpassz volt. Félév után viharosan távozott, és elmondta, hogy sem a Real Madridban, sem a Liverpoolban nem volt boldog.

2013. január 14-én jött a bejelentés, hogy a liverpooliak felbontják a kölcsönszerződését, és lehetővé teszik, hogy csatlakozzon a Dortmundhoz. Itt újra sikeres lett, hisz Jürgen Klopp irányítása alatt legyőzték az ősi rivális Bayern Münchent, amivel megnyerték a Német-kupát. Egy évvel később a Dortmund aktiválta Sahin szerződésébe foglalt 7 millió eurós záradékot, amivel a török játékos véglegesen elhagyta a Real Madridot.

Csalódást keltő visszatérés lett a vége, hisz alapember egyáltalán nem lett, csupán kiegészítő emberként számoltak vele Németországban. Négy évvel később, 2018. augusztus 31-én csatlakozott a Werder Bremen csapatához, 1 millió euró ellenében. Első idényében 23 alkalommal lépett pályára, 1 gólt szerzett. A második éve még rosszabbra sikerült, ezért tavaly augusztus 19-én ingyen csatlakozott a török Antalyaspor csapatához.

Az elmúlt szezon során alapember volt hazájában, hisz 42 alkalommal lépett pályára. A mostani idényben csapatával a Süper Lig 11. helyét foglalják el, és Sahin továbbra is alapembernek számít.

Statisztikái klubcsapatokban:

  • REAL MADRID: 10 mérkőzés, 1 gól, 1 gólpassz
  • DORTMUND: 274 mérkőzés, 26 gól, 49 gólpassz
  • FEYENOORD: 34 mérkőzés, 6 gól, 5 gólpassz
  • WERDER BREMEN: 40 mérkőzés, 1 gól, 5 gólpassz
  • LIVERPOOL: 12 mérkőzés, 3 gól, 3 gólpassz
  • ANTALYASPOR: 45 mérkőzés, 0 gól, 4 gólpassz

Trófeák:

  • REAL MADRID: Spanyol bajnok (2011/12)
  • DORTMUND: Német bajnok (2010/11), Német-kupa győztes (2016/17), Német-szuperkupa győztes (2013/14, 2014/15)
  • FEYENOORD: Dán-kupa győztes (2007/08)
  • U-17 TÖRÖKORSZÁG: Európa-bajnok (2005)

forrás: Transfermarkt, Wiki, Bundesliga.com, AS

Talán ezek is érdekelhetnek:

MÉDIAVÁLOGATOTT
EGYÉB

Leave a Reply