Vinícius exkluzív interjú:”Az egész Bernabeut átöleltem”

Szóval az úgy van, hogy reggel felkelek, kávé, és leülök átnézni a spanyol sajtó híreit. Keresem, mit hozzak el nektek, ne maradjunk le semmi fontos információról. Ma reggel a kávém mellé az AS hozta el a legjobbat: egy nagy riport Vinícius Jr-al. Előre szólok: ami történt és amit elmesél, azt én már tavaly mondtam!

-2020 március 21-én, a Bernabeuban megrendezett utolsó mérkőzésen a Barcelona ellen gólt szereztél, 560 nappal később a visszatérés a Bernabeuba a Celta Vigo ellen ismét gólt szereztél. Mint egy film.

– Nagyon különleges volt az egész este. Tudtuk, hogy a szurkolók velünk lesznek, és mint mindig, támogatnak minket. Sőt, a félidőben, 1-2-es állásnál még fontosabbá váltak. Ez a bátorítás és támogatás nagyon megkönnyíti számunkra a dolgot.

-A COVID miatt zárt kapuk mögött kellett játszani, üres lelátókkal. Ez mennyire döntő, mennyire kell a játékosoknak a nézők bátorítása?

-Valdebebasban nagyon nehéz volt. Nézők előtt szeretek játszani, ahogyan Brazíliában megszoktam. Egyedülálló az az érzés, ahogy együtt lélegzel, érzed a támogatást amikor a szurkolók velünk vannak. Ezért hiszünk mindannyian abban, hogy a nézők visszatérésével sokkal jobban fog menni a játék, könnyebb lesz a címekért harcolnunk.

-2018-ban elismert, megtapsolt a Bernabeu, most ugyanez megismétlődött. Ez a stadion kifütyült olyan legendákat, mint Zidane vagy Cristiano. Megkérdőjelezhetetlen a szerelem a Bernabeuval, fontos, hogy elismerjenek?

-Nagyon örülök, hogy együtt örülnek velem. Azt hiszem, a játékstílusom is az oka, hogy mindig neki megyek, ha nem sikerül, akkor újra megpróbálom. Ezt értékelik. És igyekszek fenntartani ezt a kapcsolatot a szurkolókkal.

-2018-ban többször is talpra állítottad a Bernabeut a játékoddal, most viszont teljesen más a taktika, viszont a játékod egyéni. Ezt a brazil labdarúgás és a strandfoci öröksége?

-Megpróbálok úgy játszani, mint otthon, Brazíliában, amikor még az utcán játszottam, örömmel. A nézőkkel ez olyan, mintha velem játszanának, együtt éljük át a játék örömét.

-A Celta elleni gólod utáni ünneplés során kiugrottál a lelátóra a nézők közé. Ezért sok kritika ért, a járvány miatt.

-Nagyon érzelemteli pillanat volt. Biztos vagyok benne, hogy ami eddig történt velem, az összesűrítve mind kijött abban a pillanatban. Nagyon sokáig nem lehettünk együtt a nézőkkel. Elragadott a pillanat, a 3-2-es állás, hogy ennyi idő után itt lehetünk újra, és újra gólt szereztem. Ez az egész Bernabeu átölelése volt. Egyiküket sem ismertem, de ölelés volt mindazoknak a madridistáknak, akik mindvégig ott voltak velünk a nehéz időkben is.

Fotó: AS

-Mond el, mi történt, hogy most ennyire jól sikerülnek a helyzetek értékesítései, holott oly sokáig nem találtad a kaput?

-Ez nagyon sok munka eredménye, rengeteget dolgoztunk Valdebebasban ezen. Mióta Madridba érkeztem, tudtam, hittem benne, hogy sok gólt fogok szerezni majd. Most a szezon indulása óta nagyon jól érzem magam, és minden támogatást megkapok az edzőtől és a technikai személyzettől. A bizalom adja nekem azt, hogy ha esetleg kudarcot vallok, akkor is megpróbálhatom újra.

-Mi az, amit Ancelotti ad, pluszt neked, hogy amikor nem szerezel gólt, akkor is biztonság vesz körül, és nem hajt annyira, de keresi veled a megoldást, a gólokhoz vezető utat?

-Azt mondta nekem, hogy kevesebb érintéssel játszak, és ez mindig ott motoszkál a fejemben. Több helyzetet teremtünk, több gólt szerzünk. Rengeteget dolgoztunk ezen az edzővel,nagyon sokat segített a fejlődésemben.

Fotó: AS

-Tíz kapura lövés, négy gól eddig ebben a szezonban a statisztikád. Ez majdnem minden második kapuralövésnél találatot jelent.

-A bizalom a kulcsa az előrehaladásnak. Rengeteget dolgoztunk, beszélgettünk, és nem vesztettem el az önbizalmam.

-Bevontak sportpszichológust, vagy valamilyen szakembert ehhez?

-Nem, egyes hírekkel ellentétben, nem volt ilyen. A Flamengo akadémiáján is sok gólt szereztem, és tudtam, hogy ez vissza fog jönni. Nem aggódtam, most is nyugodt vagyok. Csak a gólszerzésre és a gólpasszokra gondolok. Arra, hogy segítsek a Madridnak címeket szerezni. Jól érzem magam.

-Milyen itt az életed?

-Itt él az egész családom, a kistestvérem is. Szeretem ezt a várost, az itteni embereket. Otthon érzem magam, és itt lakik velem a személyi edzőm is, hogy otthon is odafigyeljek az étkezésemre, és a fizikumomra. Nagyon vigyázok magamra.

-Voltak, akik azt javasolták, hogy nyáron adjanak kölcsön valamelyik csapathoz, ahol állandó kezdő lennél, jobban belejönnél a játékba, nőne az önbizalmad, de te egyértelműen elutasítottad az összes ilyen javaslatot.

-Én csak sikeres akarok lenni Madridban, hogy az elnököt és a szurkolókat örömmel töltse el a játékom. Mindenkit, akik végig feltétel nélkül támogattak. Sokáig itt szeretnék élni a családommal, nem akarok másik várost, más csapatot. Olyan szeretnék lenni, mint sokan itt, akik már hosszú évek óta itt vannak és sok címet nyertek. Olyan akarok lenni, mint ők.

-A klubban van olyan legenda, aki olyan már, mint Roberto Carlos. Azt is tudom, hogy Casemiro sokat segít neked, aztán vannak olyan fiatalok, mint Militão, és Rodrygo, akikkel szintén jó a kapcsolatod. Az segít, hogy ennyi a brazil körülötted?

-Igen, a fiatalok és a tapasztalt játékosok aránya nagyon sokat segít. Most érkezett Camavinga is, aki nagyon jó, és itt van Fede, Rodrygo, Miguel, mindannyian, akik biztosítják Madrid jövőjét.

-Te „veterán” vagy a 21 éveddel, a negyedik szezonod Madridban. 122 meccset játszottál már itt, te már tükör lehetsz az újaknak.

-18 évesen érkeztem, gyerekként, de fejben már nyugodt voltam. Azzal a tudattal jöttem ide, hogy itt nagyon sok évet fogok játszani, mint Marcelo, Sergio Ramos, Karim… És én is olyan sikeres akarok lenni, mint ők. Nagyon sok siker áll előttünk, ahogyan a fiatalok és a veteránok együtt dolgoznak, ez működik.

-A bizonyíték, hogy Ancelotti bízik benned, hogy balra állított, Hazard ment jobbra. Te is, ő is baloldalon szerettek játszani.

-Az edző igyekszik a legjobbat kihozni mindannyiunkból. Mindenkit oda tesz, ahol tudja, hogy a legjobb, ezzel önbizalmat ad a játékosoknak. Edennel és Karimmal nagyon sokat kombináltuk a játékot, ez nagyon jól működött a Celta ellen, ez volt a kulcsa a győzelemnek.

-A Celta elleni mérkőzésen nagyon nyugodtan tetted a labdát a kapuba, mintha tudtad volna, hogy jön a passz, ugyanez történt a Levante ellen is.

-Ha bízom magamban, minden könnyebb. Gyakoroltuk ezt edzésen, és a félidőben mondtam Karimnak: Az első, ami jön hozzád, azt tedd rám, elérem. Nyugodt voltam, szembe néztem a kapussal, vártam, és a másik oldalra helyzetem.

-Karimról beszélünk. Most nagy az összhang,tele van az internet a közös fotókkal. Tavaly komoly gondot okozott az a felvétel, ami kikerült a Mendyvel váltott párbeszéddel. Hogyan oldottátok meg?

-Csodálatos Karimmal játszani. Gyerekkorom óta a rajongója vagyok. Öröm mellette játszani, mindig sokat segít, a történelem egyik legjobb játékosa. Rengeteget beszél hozzám a mérkőzés közben, de a pályán kívül is. Olyankor is segít nekem, amikor nem biztos, hogy sikerül. Mondta, hogy gólpasszt adjak majd neki, ezt meg is tettem. Tehát amikor ez nyilvánosságra került, mi addigra ezt már megbeszéltük.

-Marcelo is 18 évesen érkezett ide, szintén Brazíliából.

-Mindig tudja, hogy mit mondjon nekem. Akár jó vagyok, akár rossz. Az a bizalom, amit kapok tőle az ő tapasztalataival, felbecsülhetetlen a számomra. Már mondta, hogy sokáig fogok itt játszani, mint ő. Remélhetőleg így is lesz.

-Hol tart a spanyol állampolgársági kérelmed?

-Azt hiszem, már csak egy kis idő, és meg lesz. Várunk. Lélekben mindig brazil leszek, de egy kicsit már spanyol is. Hiszen sok évig itt szeretnék lenni, így már egy kicsit spanyolnak is érzem magam.

-Titével is kezdesz a rajthoz állni, pedig nagy harc megy a posztodért a válogatottban.

-Ha Madridban többet játszhatok, akkor hamarabb hívnak a válogatotthoz is, ez teljesen egyértelmű. Ez történt.

-Az elmúlt években sokszor kemény kritikákat kaptál, néha gúnyt is. Magadban ezt le tudtad zárni, vagy van még benned keserűség? Van harag vagy bosszúvágy?

-Jól kezelem. Az első naptól, amikor megérkeztem, rajtam van a nyomás, hiszen 45 millióba kerültem, és aki Madridba jön, azon mindig nagy a nyomás. De csak a hozzám tartozó emberek véleménye számít, azokra hallgatok. Akik bíznak bennem. És a szurkolóké, akikért játszunk. Azt szeretném, ha boldogok és elégedettek lennének velünk, és a klubbal. A kritizálók majd elhallgatnak.

-Sokan lehajtott fejjel elhagyták Madridot inkább.

-Az én természetem nem hagyja, az a vágyam, hogy Madridban legyek sikeres. A kritikákat mint futballista a helyén kell értelmezzük. Higgadtan kell fogadni, hiszen nem áll módunkban ezt irányítani.

-21 évesen talpra állítottad a Bernabeut. Hol lehet a felső határ? Hol van a plafon játékosként?

-Az az álmom, hogy sok éven át Madridban játszhassak, sok Bajnokok Ligáját nyerek…. (mosoly) és valami Ligát, Kupát is… igen.

-A Bajnokok Ligája rossz emlékeket hoz elő, nem? Az első mérkőzésen megsérültél az Ajax ellen, aztán egy vereség, 2020-ban egy percet sem játszottál a City ellen, aztán kiesett a csapat, majd tavaly a Chelsea ellenin se volt az igazi…

-Mindez arra késztet játékosként, hogy fejlődj, érettebbé válj. Idén remélhetőleg bejutunk a döntőbe, és elhozzuk a 14.BL serleget a Real Madridnak.

-Az oda vezető út az Inter ellen kezdődik, akik tavaly olasz bajnokok voltak, de a BL-ből kiverték őket. Mi az, amiben más a Bajnokok Ligája, amitől minden rivális megremeg a Madrid ellen?

-Ez azért van így, mert mi vagyunk a világ legjobb csapata. Az itteni játékosok nyerők, és mi is szeretnénk felérni erre a magaslatra. A szurkolóink ebben hisznek, mi pedig keményen fogunk küzdeni azért, hogy mindent megnyerjünk.

-A PSG által aláírt sztárok sokak szerint egyenes út a BL győzelemhez. Nekik idén kötelező megnyerni a Bajnokok Ligáját.

-A BL-t megnyerni nagyon nehéz. Tavaly a City volt a legjobb az előző szezonhoz képest, mégse nyertek. El kell gondolkodnunk azon, hogy mi az, ami a miénk, és hogy hogyan tudjuk jól alakítani a dolgaink. Itt szinte minden játékos négy BL-t nyert. Ez a teljes poggyász, amit cipelünk, egy nagy nyomás, elvárás. Mindannyian mindent meg fogunk tenni azért, hogy minden készen álljon a győzelemre. A tavalyi Chelsea elleni fájdalmas kiesés után fel kell emelünk a fejünket.

-Vetélkedés lesz a Pichichiért Benzemaval?

-Remélem, sok gólt fogok szerezni idén, de segíteni fogok neki is sok gólt szerezni. (mosolyog)

-Térjünk vissza a vasárnapra. A Celta ellen nagyon szervezett játékot mutatott be a csapat. Mesés második félidőt produkláltatok.

-Nagyon kemény munka folyik Valdebebasban. Tökéletesítjük a technikákat, nem akarunk még egy olyan kudarcot, mint tavaly. Madridban nem lehet cím nélkül zárni a szezont. Idén újra címeket kell szereznünk.

-Florentino Pérez nyilvánosan, az El Chiringuito adásában kinyílvánította, hogy nem vagy eladó, nem lehet szó arról, hogy elengedjen a klub más csapathoz, és nyílvánosan a rajongójának nevezte magát. Honnan ered az elnök szeretete?

-Már Madridba érkezésem előtt ezt mondta nekem. Az elnök, a csapattársaim és a szurkolók bizalmával érkeztem, és ez nagyban segített, minden könnyebben sikerül.

-Vasárnap a stadionba érkezésem előtt néhány szurkoló azt mondta, hogy jobb, ha Mbappe jövőre érkezik, mert addig az itteniek jobban fejlődnek, több lehetőségük lesz.

-Mbappe remek játékos, nagyon szeretem, rajongok érte. Biztos vagyok benne, hogy remek szezonja lesz a PSG-ben, jól fogja tenni a dolgát. Meglátjuk, mit kezd a jövőjével.

-Azt mondták, hogy most a legjobb a testzsír százalékod, amióta Madridba érkeztél.

-Ez igaz, nagyon sokat dolgoztam a nyáron azért, hogy a lehető legjobb formában legyek. Odafigyelek, hogy mit eszek, nagyon vigyázok magamra. Az eredmények pedig majd megmutatják, hogy érdemes, hogy jó úton haladok. Egy sikeres szezonom lesz. Harcolok a céljaimért.

Mit üzensz a rajongóidnak?

-Nagyon értékelem a szeretetet, amit tőlük kapok. És azt, hogy mindig mellettünk állnak. És tudasd a rajongókkal, hogy a legjobb még hátra van!

Az AS cikke nyomán, és képei felhasználásával. Kiemelt kép:playing for 90

Talán ezek is érdekelhetnek:

Leave a Reply