Időutazás: amikor Zidane mondta, csak nevettetek!

Amióta szerda este a Real Madrid a Stamford Bridgen egy remek meccset játszott a Bajnokok Ligája negyeddöntő első mérkőzésén, a sportsajtó zeng Karim Benzema dícséretétől.

Minden lap a főoldalon hozta le, hogy Európa térdre borult Benzema zsenialitása előtt. Volt és jelenlegi játékosok, edzők, szakértők és szakírók, de még konkurens csapatok drukkerei is most végre elismerik azt, amit Zinedine Zidane öt évvel ezelőtt megmondott:

Karim Benzema a világ legjobb kilencese

Amikor 2017-ben Zidane ezt kijelentette, a futballrajongók nagyobb része kinevette. Ezidőben még Cristiano Ronaldo volt az ügyeletes gólfelelős a Királyi Gárda keretében. De Zidane már akkor ki merte mondani azt, amire másoknak öt év kellett, hogy észre vegyék.

„Mindenki kap kritikákat, nem csak ő. Engem ez személy szerint nagyon zavar, és nemcsak azért, mert Karim az én csapatom játékosa, hanem mert számomra ő a világ legjobb kilencese.”nyilatkozta ezt Zidane akkoriban, amit aztán szerte – széjjel idézett mindenki, és általában gúnyos felhanggal, amibe aztán még a madridisták jó része is beleállt. Mint valami birkanyáj, amit egy főkolompos akkor elbégetett, mind kórusban zengték utána.

Amióta Karim Benzema a fehér mezt magára öltötte, azóta a rajongója vagyok. Ezt akkoriban is ki mertem jelenteni, amikor a világ még Cristiano Ronaldo előtt borult le. Pedig Ronaldo se lenne az, aki, és ne felejtsük el, hogy Benzema se lenne az aki most, a másik nélkül.

Kilenc éven keresztül egy klubban játszottak, egy öltözőben, együtt edzettek és egy legendás csatártrió – a BBC – tagjai voltak. 4 BL kupát emeltek közösen a magasba, meg az „apró”, ahogy szokták mondani.

Zidane és Benzema (kép:Marca)

Vitathatatlan, hogy korszakos játékosai a Real Madridnak. Vitathatatlan, hogy Cristiano Ronaldonál nagyobb sztár és zseni nem sok akad a világon. De vitathatatlan, hogy ők egymást támogatva és egymást segítve jutottak oda, ahol vannak.

És amikor Zidane ki merte mondani, hogy Benzema a legjobb a posztján, akkor a sok hozzá nem értő hangja elnyomta azon kevesek szavát, akik ezzel egyet mertek érteni.

Didier Dechamps hat éven át mellőzte, nem hívta a válogatottba. Benzema már tavalyelőtt és tavaly is olyan statisztikát produkált a szezon során Madridban, hogy végül megadta magát neki, és behívta a keretbe. Nem sok idő kellett aztán hozzá, hogy ő is beismerje: Karim klasszis, járna neki az az Aranylaszti.

Carlo AAncelotti és Karim Benzema a Cheelsea elleni mérkőzés után (kép: Facebook)

Ez most jár neki, és remélem végre megkapja azt, amit tavaly vagy azelőtt meg kellett volna kapjon. Nem, nem indítok vitát arról, hogy Messinek járt-e tavaly. Nem érdekel, hogy mi VOLT. Mert Benzemát se érdekli. 13 éve keményen dolgozik, alázattal, semmi probléma nem volt vele soha az öltözőben, az edzők sorra (eddig hatan) tették folyamatosan a kezdőbe (természetesen ezt azok, akik savazták, figyelmen kívül hagyják, hiszen jobban értenek hozzá…).

Persze vannak megáltalkodott újságírók még mindig, akik képesek sarat dobálni rá még úgy is, hogy akár 2013-as történeteket – elferdítve, vagy az azóta részleteiben is feltárt, teljes igazság figyelembe hagyását mellőzve- fogvicsorgatva ugatnak rá a vackukból. Bodnár Zalán (az NSO szerint újságíró, zugfirkász) az egyik ilyen, aki szeretné csökkenteni Benzemát emberileg. Sajnálom, de ne erőlködj, nem fog menni! Akármennyire is szeretnék az ilyenek, hogy elvegyék Benzemától a felé áramló szimpátiát, az van, hogy amiket firkál, azok részigazságok, ferdített tények és a teljes valóság figyelmen kívül hagyása. De mit is várhatnánk az NSO-tól? Kiengednek egy ilyen cikket, ez minősíti őket is.

Öt hosszú év kellett, mire ide jutottunk. De megjöttünk, itt vagyunk a csúcson Karim! Teljesen mindegy innentől, hogy a csapat hol végez a versenyekben most ebben a kérdésben. Noha soha nem kérkedett és nem hangsúlyozta egyetlen alkalommal sem, hogy egyéni címekre vágyna, most jellegzetes macskás mosolyával konstatálja, hogy eljött az ő ideje.

Az iidézet a penamadridsta oldalán 2017-ben megjelent cikkből, lásd a beágyazott linken. Kiemelt kép: buzzdefou.com

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKOK LIGÁJA
BAJNOKSÁG

Leave a Reply