cristijAn: Kifejezetten örülök a FIFA és az EA szakításának

Exkluzív interjú-sorozatunk új részében Sütő Krisztiánnal, ismertebb nevén cristijAnnal beszélgettünk. Krisztián mesélt az életéről, a FIFA-ról és természeten a Real Madridról – hisz Madridista. 


Téged leginkább a FIFA-ról ismerhetünk, de kérlek mutatkozz be, mondj pár szót magadról és arról, hogy mivel foglalkozol?

  • Sziasztok, üdvözlök minden kedves Madridista.hu olvasót! A nevem Sütő Krisztián de az internet világában főleg „cristijAn-ként ismernek az emberek. Jelenleg 29 éves vagyok, Gyöngyösön élek és leginkább streamernek mondanám magam. Röviden megfogalmazva online játékokkal játszom élő adás keretein belül.

Gyerekkorodban volt más terved is, vagy mindig is ezzel szerettél volna foglalkozni?

  • Az informatika volt mindig is a középpontban. Fiatalabb koromban természetesen még nem léteztek ezek a tevékenységek(videózás-streamelés), abban viszont már gyerekként is biztos voltam, hogy a számítógép közelében szeretnék elhelyezkedni. Informatikus, illetve gazdasági-informatikus végzettségem van.

Mondhatjuk azt, hogy a mindennapi életed része a játék, avagy a FIFA? Mióta játszol vele?

  • Mondhatni, hiszen a 2021-es évben például közel 1600 óra élő adást tartottam a FIFA játékból. Ez senkinek nem követendő példa, nagyon megterheli a szervezetet. Az első FIFA-t 6 éves koromban, 1998-ban próbáltam ki az akkori számítógépemen. Mondanom se kell, két dolog volt fontos számomra: Az egyik a valódi futball, a másik pedig a FIFA. Minden a foci körül forgott.

Voltak meghatározó élményeid a videojátékokkal kapcsolatban amikre mai napig boldogan emlékszel vissza?

  • Természetesen. 13 évesen kezdtem el különböző FPS játékokkal is játszani, főként Call of Duty, ahol rengeteg ismerettséget szereztem. Közülük több emberrel is a mai napig együtt dolgozom, ami jó érzéssel tölt el főleg akkor, amikor visszaemlékezünk és nosztalgiázunk egy-egy komolyabb mérkőzésre a gyerekkorból. De ugyan ide tudnám sorolni azt is, amikor először töltöttem fel videókat a YouTube csatornámra, nyilván azok más miatt „boldog emlékek” de visszagondolva örülök, hogy így döntöttem.

Az e-sporrtal hogy állsz? Nem gondolkoztál soha azon, hogy profiként keresed a mindennapra valót? Szerinted megleht élni belőle?

  • Személy szerint soha nem gondolkodtam azon, hogy esportoló legyek. Nincs meg hozzá a kellő higgadtságom. Rengeteg dolgon múlik az esportbólvaló megélhetés. Számít, hogy egyénileg vagy csapatban játszik-e az illető, és hogy melyik játékról van szó. Számít az is, hogy mennyi ideje van már benne az e-sportban, kap-eprofi szerződést, illetve hogy mennyire jók az eredményei. Magyarországon szerintem elég kevés ember van, aki világszinten megállja a helyét, hiszen külföldön már régebb óta eveznek ezeken a vizeken a játékosok. Azonban a saját tapasztalatomból adódóan, ha nem az e-sportot veszem szemügyre, hanem atartalomgyártást, az is számít, hogy egy adott cég látja-e rajtad, hogy „eladható” vagy illetve jó lennél-e reklámarcnak. Elég sokrétű dolog ez.

Mennyire van kihatással a civil életedre az, hogy szinte a nap 24 órájában ezzel foglalkozol?

  • Sokszor szokták mondani, hogy az ülőmunka csendes gyilkos. Ellentétben a fiatalabbik énemmel most már az egészséges életmódra próbálok törekedni. Amikor 18 évesen abbahagytam a labdarúgást akkor gondoltam rá, hogy elkezdek videókat gyártani. Emlékszem, amikor elkezdtem a videók gyártását mindösszesen 43 kiló voltam (jelenleg 78 kg vagyok), egész nap a számítógép előtt ültem, napi kétszer étkeztem, ami mostanra megváltozott. Teljesen egészségesen táplálkozom, egy hétköznapi embernek már-már beteges lehet, de grammra pontosan lemérem minden étkezésem és külön figyelek a megfelelő fehérje és zsír bevitelre is. A szénhidrátok fogyasztására pedig különösen oda kell figyelnem, hiszen az elmúlt évben nagyjából 10 kiló felesleg jött rám,amit azóta szerencsére sikerült leadni. Közel 8 éven keresztül heti szinten minimum 5 alkalommal jártamel konditerembe, amely rendkívül jó hatással volt rám. Sajnos ez az utóbbi két évben a COVID miatt elmaradt, de idén nyárra terveztem az újrakezdést. Remek napindító számomra. Minden nézőmet arra próbálom ösztönözni, hogy találja meg a megfelelő egyensúlyt a számítógépes játékok (e-sport) és a valódi sport között. Legyen szó labdarúgásról, kézilabdáról, konditeremben végzett edzésről, egy idő után a tested biztos meg fogja hálálni azt, ha foglalkozol vele és megfelelően táplálkozol. Ettől függetlenül mivel ez egy ilyen munka, sokszor napi 12-15 órákat is ülök a számítógép előtt, ami valljuk be nem túl egészséges.

Voltak olyan esetek, gondolatokamikor azt fontolgattad, hogy esetleg abbahagyod a tartalomgyártást?

  • Természetesen voltak nehezebb pillanatok mikor elgondolkodtam rajta, hogy szeretném befejezni azonban ilyenkor mindig eszembe jut a rengeteg befektetett munka, idő, pénz és egyből elszállnak ezek a gondolatok. Egyetlen dolog van aminél azt mondanám hogy elég volt: Ha már nem élvezettel csinálnám.

Mit gondolsz magáról a játékról? Már-már rendkívül megosztónak számít, ezért kíváncsiak lennénk a Te vélemenyedre is? Mitől lehetne jobb, avagy tökéletes ebben a formában?

  • Az idei év számomra borzalmasra sikerült. Soha nem láttam még ennyi „javítást” amit idén kiadtak a játékhoz. A legbosszantóbb az egészben az volt, hogy az egyik héten beletettél X órát a játékba, tanulmányoztad a legjobb cseleket, begyakorolt figurákat,a következő héten már az új update miatt egyáltalán nem működött. Pontosan emiatt tettem le a játékot az elmúlt hetekben-hónapokban, mert azt éreztem, hogy az ideiben 18 különböző szisztéma szerint kell megtanulni játszani ha eredményes akarsz lenni. Értem én, hogy muszáj alkalmazkodni a játékhoz, viszont ez casual, hétköznapi szinten rendkívül idegölő tud lenni amikor valamit megtanulsz az egyik héten kínkeservesen ami két hét múlva semmit nem ér. Túl sokat változott patchről-patchre a játékami egyáltalán nem segített azon, hogy élvezhető tartalmat gyártsak élő adásokban. Voltak olyan napok amikor beléptem és szinte egy teljesen más játék fogadott mint ahol előző héten abbahagytam. Nagyon remélem, hogy ez a 23-ban másképp lesz.

Mit gondolsz a FIFA és az EA szakításáról?

  • Kifejezetten örülök neki. Ugye a legnagyobb változást szerintem az idézi elő, amit az EA CEO (Vezérigazgatója) is elmondott. Amíg a FIFA és az EA egy volt, nem volt lehetőség a különböző szponzorok megszerzésére. Kizárólag azok a cégek támogathatták a játékot, akik a FIFA-val voltak partneri szerződésben. Már a bejelentés napján bemutatták az új EASPORTS FC első szponzorát ami nem más mint a Nike. Ha ilyen cégeket sikerül megszerezni és mint hivatalos maradnak a Licensek is, látok esélyt a változásra.

Vannak konkrét terveid a jövőre nézve?

  • Legfőbb terveim között szerepel a költözés. Ezen felül, ha a tartalomgyártás szempontjából közelítjük meg a dolgot, jelenleg is 3-4 céggel tárgyalok különböző tartalmak készítése érdekében, azonban ezekről még sokat nem szeretnék elárulni.

És akkor térjünk át a labdarúgásra. Mióta vagy madridista és mi volt az, amiért megszeretted a Real Madridot?

  • Egészen kiskoromban, 6 évesen kezdtem el focizni. Papám labdarúgó edző és játékvezető is volt, szabadidejében pedig mindig a Real Madrid mérkőzéseit nézte. Emlékszem még az ajándékba kapott első mezemre is, amely egy Roberto Carlos mez volt.Ebből kifolyólag, hogy szinte egész gyerekkoromban Madrid mérkőzéseket néztem, nem is jöhetett szóba más csapat. Édesapám szintúgy Real Madrid szurkoló.

Jártál már Spanyolországban – esetlegesen egy bajnoki meccsen, akár a Bernabéuban?

  • Sajnos még sem Spanyolországban, sem más külföldi országban nem jártam. Bakancslistás helyek vannak, azonban jelenleg még nem sikerült sehová sem eljutni.

Mit gondolsz, szerinted a LaLiga a legerősebb bajnokság?

  • Ez egy nagyon jó kérdés, hiszen nem igazán követek más bajnokságot. Talán a Premier Leaguet egy szintre vagy talán még feljebb is sorolnám.

Kérlek mondj három nevet, akik szerinted a LaLiga valaha volt legjobbjai?

  • Szinte lehetetlen három névre sűríteni. Az én szememben Puskás Ferenc, Di Stefano, Ronaldinho , Cristiano Ronaldo, Lionel Messi..Mind-mind olyan játékos akikre büszkék lehetünk, hogy láthattuk őket játszani, még ha csak a TV-ből is.

És ami a Real Madridot illeti?

  • Sokak számára biztos fura válasz lesz, de nálam Puskás, Özil és Modricmindenidők kedvenc Real Madrid játékosa. Egyszerűen imádtam a játékukat. De ugyanakkor CristianoRonaldo, Casillas, Ramos, Guti, Raul után is nehéz abbahagyni a felsorolást..:)

Mit gondolsz a Galaktikus-időszakokról? Ugye kettő is volt. Jobb volt az az időszak, vagy a jelen sokkal jobb?

  • Zidane,Ronaldo,Beckham.. vagy éppen Figo..Egész elképesztő volt őket látni. Azt gondolom mindegyik korszaknak megvolt a maga varázsa, egyáltalán nem tudnék választani a jelenlegi vagy az akkori időszak között. Ki ne akarná látni például mostanában Benzema felemelkedését, vagy épp az akkori R9 briliáns megmozdulásait? Hiba lenne csak az egyiket választani.

Ami a kisebb csapatokat illeti: van olyan közülük, amelyikkel szimpatizálsz? Ha igen, miért?

  • Nem igazán követem őket. Amikor Uzunia Fradiból a Granadaba igazolt, akkor elég sok meccset megnéztem amikor kezdő volt.

Melyik az az álommeccs amit megnéznél élőben?

  • Egy Madrid-Barca klasszikus biztos hatalmas élmény lehet.

Mit gondolsz a Real jelenlegi helyzetéről? Gondoltad volna, hogy Bajnokok Ligája döntőjébe jut a csapat? És meg is nyerjük azt?

  • Egyáltalán nem. Nyomon követtem az összes BL mérkőzésüket, nagyon kevésnek éreztem az idény elején a játékot azonban mint láthattuk mindig rácáfoltak. Egészen hihetetlen milyen mérkőzéseket hoztak vissza a sírból és micsoda kitartás van a csapatban. A döntőre is kitérnék pár szóval. A végeredménynek örülök, azonban a mérkőzést nagyon kevésnek éreztem. Szerintem egy PSG vagy City elleni mérkőzés sokkal inkább volt döntő hangulatú és izgalmakkal teli. Persze minden mérkőzés más, a végeredmény miatt boldog vagyok, viszont maga az mérkőzés összképe hagyott bennem némi hiányérzetet.

Mennyire követed a csapat életét, mérkőzéseket?

  • Amikor időm engedi mindig megnézem a mérkőzéseiket, de főleg a Bajnokok Ligáját mert a hétvégét általában a családdal töltöm és kevesebb idő jut a mérkőzésekre.

Mit gondolsz az Mbappé-sagaról? Miért döntött úgy vajon a francia, hogy mégis a PSG-ben marad?

  • Nyilván örültem volna ha csatlakozik de azért annyira szomorú nem vagyok miatta. Az elmúlt években elég sok jó formában lévő játékost igazolt a csapat, azonban csak nagyon kevesen váltak be igazán ( Gondolok itt például Hazardra vagy éppen Jovicra ) Természetesen nem ugyanaz a szint de kitudja mit hoz a jövő és hol lesz a Madrid vagy Mbappe pár év múlva. Azt nem tudom miért maradt, azonban nekem a nyilatkozatokból nagyon úgy tünt, hogy a Madrid játékosai sem igazán foglalkoznak vele. Így döntött,elkell fogadnunk és menni tovább.

Ha már itt tartunk, szerinted a Real most nyáron bankot fog robbantani az átigazolási időszakban?

  • Mivel az Mbappe és Haaland üzlet sem jött össze, nem lennék meglepődve.

Mit gondolsz az elmúlt szezon két igazolásáról, Alabáról és Camavingaról? Mennyit segítettek ők a csapatnak?

  • Mindkettő nagyon jó játékos. Camavinga szerintem elképesztő, hogy mit tud nyújtani a pályán, igazi motorja a középpályának. Nagyon tetszik a játéka, gyors, agilis, ügyes játékos. Alabarol pedig évek óta tudjuk, hogy több poszton is bevethető, jó igazolás volt.

Hazard jövőre meghatározó játékos lehet ha elkerülik a sérülések, vagy már soha nem fog topszinten játszani?

  • Az én véleményem szerint egy kisebb csoda kellene, hogy ő újra olyan formában legyen ami a Real Madridhoz méltó. Ilyen mennyiségű és mértékű sérülések után egy játékos nagyon nehezen tudja magát „újra felépíteni”.

Mit gondolsz, ki a legmeghatározóbb játékosa a csapatnak és miért?

  • A kérdés olvasása közben egyből Benzema jutott eszembe. Viszont átgondolva a kérdést, egyáltalán nem tudnám egyetlen játékosra lebontani ezt a dolgot. Nézzük meg Rodrygot, mennyit köszönhet neki a csapat például a Bajnokok Ligájában. Vagy például Casemirot, Modricot akik szinte végig hihetetlen formát mutattak. Modric végigfutása például a PSG ellen, 36 évesen? Egészen elképesztő teljesítmény. Szerintem ez a Real Madrid pont abban a legerősebb, hogy csapatként hihetetlen akarat van bennük, küzdenek a végsőkig, így egyáltalán nem tudnék egyetlen embert kiemelni.

Ki a kedvenc játékosod MOST és ki volt RÉGEN?

  • Most mindenképp Modricot mondanám, egyszerűen imádom. Régebbről pedig egyértelmű, hogy Özil. Valahogy nekem mindig jobban tetszett egy-egy hihetetlen gólpassz, átadás, mintsem az, hogy valaki rúg 50 gólt egy szezonban. Mindkettő egyértelmű, hogy nagyon nehéz a futballban és zsenialitás kell hozzá, de valahányszor nézem Özil Madridi fénykorának mozdulatait, libabőrös leszek..Vagy emlékezzünk vissza Guti visszatett labdájára.. Ha pedig még régebbre nyúlunk vissza, egyértelmű Puskás. Minden mérkőzésem előtt mikormég fociztam, a Puskás Hungarytnéztem, az adott erőt, szinte már az egész film szövegét tudtam kívülről. J

Vinícius úgy tűnik teljesen magára talált. Szerinted hosszútávon is működni fog ez a forma?

  • Remélhetőleg igen. Azt gondolom rengeteget tanult és még fog is tanulni. Ilyen társak mellett az ember csak tanulhat dolgokat, olyan ez mint amikor én elkezdtem videózni illetve streamelni és néztem a nagyokat. Ő pedig azért a válogatottban és klubszinten is sokat tehet le az asztalra. De az élet kiszámíthatatlan, voltak már páran akik hasonlóan jó formát mutattak de az élet máshogy döntött. Robinho jutott az eszembe hirtelen.

Benzema formáját talán említenünk sem kell. Szerinted ki lesz az, aki a jövőben méltó helyettese lehet a csapatban?

  • Hmm..Rengeteg olyan fiatal játékos van, aki szerintem idővel szóba jöhet, itt a fontosabb kérdés a, hogy mikor jön el az az idő mikor egy ilyen formában lévő Benzemától meg kell válnunk. Még azt is simán el tudom képzelni, hogy addigra újra szóba jön Mbappe! J

Ki az a játékos akit elnézélhabfehérben, avagy szíved szerint kit szerződtetnél? Mondhatsz több játékost is.

  • De Bruyne-t simán el tudnám képzelni a Real Madridban, de akár egy Nkunku, Bellinghamet is. Az biztos, hogy hamarosan középpályás fronton muszáj lesz új igazolások után nézni mert Casemiro, Kroos és Modrić teljesítményét nehéz lesz reprezentálni.

Van olyan játékos a Real Madridon kívül, akivel szimpatizálsz és szereted?

  • Kifejezetten szeretem Salah játékát. Számomra sosem volt ilyen rivalizálás, hogyha valaki játszott vagy épp játszik egy rivális csapatnál akkor azt kötelező utálni, sőt kifejezetten ellentmondok az ilyen hozzáállásnak. Én nagyon hálás vagyok azért, hogy ilyen játékosokat láthatok a pályán és tiszteletben tartom mez és címertől függetlenül. Még Messi játéka is szimpatikus volt a Barcelona mezét viselve. Korunk egyik legmeghatározóbb játékosa, igazi zseni!

És olyan akivel nem szimpatizálsz illetve ki nem állhatod?

  • Nem igazán van olyan játékos akit ki nem állhatok.

A magyar focit mennyire követed, van kedvenc csapatod/játékosod?

  • A kedvenc magyar csapatom a Ferencváros. Minden mérkőzésüket megnézem amikor időm engedi. A kedvenc magyar játékosom pedig Gera Zoltán.

És jöjjön a Jolly-joker kérdés: kit szeretnél kinyitni újonnan a FIFA-ban? 😀

  • Bármilyen nagyobb játékosnak örülnék, de ha egyet kellene mondani az pont CR7 lenne. Minden évben benne van az elsők között akit megszerzek. Az idei év viszont más lesz mint a többi, elhatároztam, hogy egy forintot nem költök játék elején. Ebből kiindulva biztos sokkal nehezebb lesz, mert átlagosan ilyen 1000-1500 csomag elnyitásával indítottam az évet, azonban most más tervek és prioritások szerint igyekszem majd a nézőket elkápráztatni. Egy dolgot biztosan állítok: A jövő évi cristijAn FIFA-ban más lesz, mint az eddigiek!

Végszónak pedig szeretném megköszönni az interjú lehetőségét és a bizalmat, köszönöm a jelenlegi szponzoraimnak az egész éves támogatást, illetve a nézőimnek a folyamatos támogatást és figyelmet. Ha pedig érdekel a munkásságom azt a következő linkeken keresztül tudjátok nyomon követni

Instagram: https://www.instagram.com/skrisztian23
Twitch: https://www.twitch.tv/cristijan
YouTube: https://www.youtube.com/cristijanFIFA

Hala Madrid!


Köszönjük Krisztiánnak az interjút! 

Talán ezek is érdekelhetnek:

BAJNOKOK LIGÁJAÖSSZEFOGLALÓK
BAJNOKOK LIGÁJANYILATKOZATOKSzuper Liga

Leave a Reply