Végső döntés a Szuperligáról

A Luxemburg-i bíróság június 11-12-én tárgyalja a Szuperliga vs. UEFA ügyét.

Mint azt korábban megírtuk, Ruiz de Lara bíró korábban a legfelsőbb bírósági ítéletében helyt adott a Szuperliga létjogosultságának, most a tárgyalás már az Európai Legfelsőbb Bíróságon folytatódik. Maga de Lara bíró kérte az állásfoglalást abban a kérdésben, hogy az UEFA monopóliumot élvez-e a kontinensviadalok szervezésében (igen).

„Jogilag felvetődött a kérdés, és bízunk benne, hogy a végén olyan ítélet születik, amely megfordíthatja a labdarúgás sorrendjét, és megtörheti az UEFA monopóliumát a Bajnokok Ligájában” – mondták az AS által megkérdezett Szuperliga-párti meg nem nevezett források.

Az UEFA azonban határozottan kitart amellett, hogy a bíróság az ő javára dönt, miközben szorgalmazza annak lehetőségét, hogy megakadályozza a három továbbra is szilárdan álló klubot (Real Madrid, Barcelona és Juventus) abban, hogy a következő szezonban Bajnokok Ligájában játsszon.

A Szuperliga ügyében 27 bíró kell döntést hozzon, minden Uniós tagállamot egy-egy bíró képvisel. Manuel Ruiz de Lara spanyol kereskedelmi bíró előzetes döntést kért a Luxemburgi Bíróságtól arra vonatkozóan, hogy az UEFA – és a FIFA is – visszaél-e erőfölényével, és hogy ez a nemzetközi versenyek szervezésére vonatkozó kizárólagosság ellentétes – e az Uniós joggyakorlattal és alapelvekkel. Amit az Európai Kúria dönt, az az EU egész területén kötelező lesz.

Talán ezek is érdekelhetnek:

NYILATKOZATOK
ÁTIGAZOLÁSOK

Leave a Reply