Ceferin bajban van a Szuperliga elleni szankciók miatt

Manuel Ruiz de Lara bíró 5 napot adott az UEFA-nak, hogy semmisítse meg azokat a határozatokat, amikben a Szuperliga alapítói és résztvevői ellen fogalmaztak meg. Ezeket a szervezet honlapján kötelesek nyilvánosságra is hozni.

A bíró, aki a tárgyalást vezette az UEFA fellebbezése nyomán, immár legfelső fokon is a Szuperliga mellett ítélt. Megtiltotta a szervezetnek, hogy a szankciókat érvényesítse, de az UEFA nem tett semmilyen hivatalos vagy nyilvános lépést az ítélet után, így most Ceferin akár bajba is kerülhet.

A bíró ugyanis a felhívásában konkrétan rámutatott, hogy amennyiben az UEFA nem hajtja végre a végzésben foglaltakat, úgy nemzetközi elfogatóparancsot ad ki Ceferin ellen bírósággal szembeni engedetlenség vádjával.

A bíró végzésében rámutat, hogy „az elfogadott elővigyázatossági intézkedések betartásához nem elegendő pusztán a felfüggesztés bejelentése, hanem azt meg kell semmisíteni. A fegyelmi eljárások fenntartása, még ideiglenes felfüggesztés esetén is, önmagában is megmutatja a versenyellenes gyakorlatok hatásait, amelyeket a soha nem látott részben elfogadott óvintézkedések rendje szándékozik leállítani ” – azaz: nem elegendő, hogy az UEFA felfüggesztette a szankciókat, azokat köteles megsemmisíteni.

Szigorú ítéletben a kereskedelmi bíróság bírája az UEFA -t „a jogállamiságon kívülre helyezi , nyíltan népszerűsítve azokat a gyakorlatokat, amelyek veszélyeztetik a szabad verseny elvét az Európai Unióban zajló profi futballversenyek szervezésének érintett piacán”. Más szóval rámutat a monopólium létezésére , amely kérdésben a spanyol bíró és így az Európai Unió is felkérte a luxemburgi bíróságot.

Ruiz De Lara tanúsítja, hogy „az UEFA semmilyen módon nem bizonyította be, hogy megsemmisítette a Real Madrid Football Club, a Football Club Barcelona és a Juventus de Turin számára nyitott fegyelmi eljárásokat.” Az elfogadott elővigyázatossági intézkedésekkel és a követelményekkel kapcsolatos passzivitás és mulasztás csak az UEFA lázadó stratégiáját tanúsítja, amelynek célja a bírósági határozatok betartásának meghiúsítása.

„Új” Szuper Ligát javasolnak

Aurelio De Laurentiis, a nápolyi elnök: „Egy európai liga demokratikus osztályozással, 10 000 millió eurót hozna az európai futballnak.”

Mint elmondta, az ő fejében is régóta körvonalazódik az eurpai futball megreformálása. A déli menedzser több mint egy évtizede új európai versenyről beszél, és ma, a „Daily Mail” interjújában, a Leicester elleni meccs előtt ismét elmondta a saját elképzelését:

„A rendszer már nem működik. A Bajnokok Ligája és az Európa Liga nem termel elegendő bevételt a kluboknak, és ahhoz, hogy versenyképesek legyenek, többet kell költenie . Az UEFA -versenyek díjazása nem veszi figyelembe: a kluboknak mekkora versengése zajlik, ami felemészti őket anyagilag, hogy a versenyben fennmaradjanak.

De Laurentiis receptje a hazai bajnokságokra is vonatkozik: „Csökkentenünk kell a csapatok számát a bajnokságokban, és létre kell hoznunk egy európai bajnokságot, demokratikus osztályozási rendszerrel, annak alapján, amit a klubok elértek országukban. Tanulmányozta ezt a projektet: hozzon 10 000 millió eurót az európai futballnak, de akarattal és teljes függetlenséggel kell rendelkeznie. „

Azaz, De Laurentiis ugyanúgy a bajnokságokból vonná ki a Szuperliga résztvevőit, viszont nem hagyná, hogy azt létszámilag a másodosztály csapataival egészítsék ki. Kevesebb résztvevő lenne – kevesebb mérkőzéssel – a bajnokságokban, miközben lenne az az elit Szuperliga, amit Pérezék is megálmodtak. Itt csak az a nagy kérdés marad fennt, ami a Szuperliga eredeti ötletében is: mennyien néznék a bajnokságokat, mennyi szponzor maradna, mennyi pénz jutna ezek után nekik?

Forrás, képek: AS

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
ÁLTALÁNOS
A Camavinga-faktor

Leave a Reply