madridista

Mit esznek a profi focisták?

Mit esznek a profi focisták?

A futball kemény fizikai állóképességet igénylő, s egyúttal a világon az egyik legnépszerűbb csapatsportág. Sejthető tehát, hogy egyáltalán nem mindegy, mivel táplálkozik egy sikeres élsportoló focista, mivel a bevitt táplálék hivatott fedezni a nagyfokú energiaszükségletet, és biztosítani annak pótlását az egész játékidő alatt. Az élelem mivolta és minősége nagyon fontos szerepet játszik abban, hogy a profi futballjátékos szinten tudja tartani erőnlétét és játékának színvonalát, hiszen ezen múlik teljesítményének hatékonysága, valamint csapatának eredményessége és jövője. Saját magára nézve pedig karrierje vár hosszabb élet, ha az edzések mellett kitűnő kondícióban tartja magát a megfelelő táplálékokkal is.

Alap tényezők

Sokáig nem ismerték fel és így nem alkalmazták a táplálkozás beállításának jelentőségét a futballban, azonban focista berkekben is egyre inkább terjed a nézet, miszerint „ha komolyan veszed, amit csinálsz, akkor az edzés nem mindig elég, szükség van a megfelelő táplálékra is”. Eddig az erre vonatkozó kutatásokból sem sokat lehetett találni, azonban a szükség törvényt bont, így egyre több új vizsgálat születik e téren is.

Egy 90 perces, átlagos mérkőzésen nagyjából 10 kilométert fut egy-egy focista, amiből 1000 méter körüli távot tesz ki a sprintelés, mindeközben nagyjából ötvenszer gyorsulnak, és körülbelül minden ötödik percben irányt változtatnak. Már ezekből az adatokból kiderül, hogy folyamatos energia-utánpótlás szükségeltetik a focista életében minden meccsnél, hogy végig bírja játszani a játékot. De vajon miből fedezhető ekkora mennyiségű energia egy futballistánál?

Profi futballista élelmezés

Sokáig úgy gondolták, hogy a minél több hús fogyasztása biztosíthatja a megfelelő erőnlétet egy élsportoló életében, hogy hozni tudja az elvárt teljesítményt. Ez azonban téves elgondolás, ugyanis a kutatások egyértelműen a komplex szénhidrátok fontosságát emelik ki, minél kevesebb zsírbevitel mellett. Az a focista, aki magas szénhidrát tartalmú étrendet követ, 33%-al nyújt jobb teljesítményt a mérkőzések ideje alatt. A fő vonal alapján tehát rengeteg minőségi zöldség és gyümölcs kell, s kevés hús. A szakemberek szerint ahhoz, hogy egy profi focista a legjobb formáját tudja hozni optimális energiaszint mellett, étrendjének a felét zöldségeknek és gyümölcsöknek kell kitennie, nagyjából negyedét teljes kiőrlésű gabonáknak, és az állati fehérjék aránya mindössze 25%, vagy az alatti legyen. Fontos tényező, hogy a megfelelő étrend kialakításával nem csak a fizikum táplálása lényeges, mivel ha nem tud megfelelően koncentrálni a játékos, a teljesítménye akkor is romlik. A meccsek közeledtével a profi focisták étrendjét közel 70%-ban a szénhidrátok teszik ki, ami mellett a szervezet hidratálása is nagyon fontos nagy mennyiségű, tiszta víz elfogyasztásával.

Ezt az elvet követi például az AC Milan csapata is, melynek étkeztetéséért külön szakembergárda felelős, akik szerint „Egy játékos akkor profi, ha a táplálkozással is tisztában van”. A séf válogatott beszállítóktól szerzi be a magas minőségű alapanyagokat, melyekből általában kétféle menüt állít össze. Egy tipikus étkezést nyers és főtt szezonális zöldségekkel indítanak, majd a főétel valamilyen zöldséges tészta, például friss paradicsomból készített szószos spagetti, vagy borsós rizottó. A húsétel grillezett steak salátával, illetve egyéb húsféleség gazdag zöldségkörettel. Desszertként pedig gyümölcssaláta dukál, valamint helyben készült fagylalt. A kondíciót maximalizáló étrend mellett a focisták multivitamin készítményt, és személyre szabott étrendkiegészítőket is kapnak.

 

Talán ezek is érdekelhetnek:

ÁLTALÁNOS
ÁLTALÁNOS
unneples-rm

Leave a Reply